Χέρτσογκ: Ταυτόσημες οι θέσεις Ισραήλ - ΗΠΑ ως προς το Ιράν

Ισραήλ και ΗΠΑ συμπίπτουν στις απόψεις τους όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ «ποτέ δεν πρόκειται να αποδεχθεί το ενδεχόμενο το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο υπό οιοδήποτε συμφωνημένο πλαίσιο».

Ο Χέρτσογκ προέβη στη δήλωση αυτή κατά την ομιλία του σε πανηγυρική κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου και της Γερουσίας με αφορμή τη συμπλήρωση 75 ετών από τη σύσταση του Κράτους του Ισραήλ,

που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην ομιλία του τόνισε τους άρρηκτους δεσμούς ανάμεσα στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «το Ισραήλ είναι αναντικατάστατος εταίρος των ΗΠΑ και οι ΗΠΑ είναι αναντικατάστατες για το Ισραήλ».

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα να εξομαλυνθούν οι σχέσεις της χώρας του με τη Σαουδική Αραβία, εξέλιξη που προωθεί η αμερικανική διπλωματία, προσθέτοντας ότι «ευχή του είναι το Ισραήλ να εξομαλύνει τις σχέσεις του με όλους τους γείτονές του, συμπεριλαμβανομένων και των Παλαιστίνιων».

Η υποδοχή του Ισαάκ Χέρτσογκ ήταν ενθουσιώδης, με τα μέλη του Κογκρέσου και της Γερουσίας να τον χειροκροτούν παρατεταμένα προτού λάβει τον λόγο.

Είναι η δεύτερη φορά που Ισραηλινός Πρόεδρος εκφωνεί ομιλία στο Κογκρέσο. Πρώτη φορά είχε εκφωνήσει λόγο πριν από 35 χρόνια ο πατέρας του και επίσης Πρόεδρος του Ισραήλ, Χάιμ Χέρτσογκ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αποψινή ομιλία ήταν παρών και ο αδελφός του Ισραηλινού Προέδρου, Μάικλ Χέρτσογκ, ο οποίος είναι ο νυν πρέσβης του Ισραήλ στις ΗΠΑ.

Σχολιάζοντας την αποψινή ομιλία του Προέδρου Χέρτσογκ, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, χαιρέτισε το περιεχόμενό της, σημειώνοντας ότι «Ισραήλ και ΗΠΑ συντάσσονται στις ίδιες θέσεις όσον αφορά τον ιρανικό κίνδυνο».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα