Χέρι βοηθείας από ΕΕ ζητούν τα κατεχόμενα για πανδημία

Βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το ζήτημα της πανδημίας ζητούν τα κατεχόμενα.

Όπως αναφέρει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και το Τμήμα Τουρκικών Θεμάτων, η Yeni Düzen (18.02.21) γράφει ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) ανέλαβε πρωτοβουλία ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών για να επωφεληθούν και οι Τουρκοκύπριοι από την οικονομική βοήθεια που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) προς τα κράτη μέλη της στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας του Covid-19. Το θέμα έθεσαν χθες μέσω τηλεδιάσκεψης ο πρόεδρος του κόμματος Τουφάν Έρχουρμαν και ο «βουλευτής» του Φικρί Τόρος προς την Ειδική

Αντιπρόσωπο του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε το Κυπριακό, η άτυπη πενταμερής που προγραμματίζεται να διεξαχθεί μέσα στον επόμενο μήνα και η οικονομική βοήθεια που παρέχει η ΕΕ προς τα μέλη της για αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Ο Έρχουρμαν ζήτησε από την Σπέχαρ να προβούν σε ενέργειες τα Ηνωμένα Έθνη για την παροχή επιπρόσθετης οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα πέραν αυτής που προβλέπεται στον Κανονισμό Οικονομικής Βοήθειας, αφού η Ένωση παρέχει πρόσθετα κονδύλια στα κράτη μέλη της για αντιμετώπιση της πανδημίας.

Επισημαίνοντας την σημασία των εμβολίων για αντιμετώπιση της Covid-19, ο Έρχουρμαν είπε ότι μέχρι τώρα η ΕΕ απέστειλε στην Κύπρο 57 χιλιάδες δόσεις και ότι μόνο 4,600 δόσεις δόθηκαν στην κατεχόμενη Κύπρο. Υποστήριξε ότι αυτή η ποσότητα είναι πολύ μικρότερη από το 20% το οποίο έχει συμφωνηθεί και πρόσθεσε ότι η παράδοση των εμβολίων πρέπει να διεξάγεται με ταχύτητα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Σπέχαρ ανέφερε στους συνομιλητές της ότι σύντομα θα παραδοθεί στους Τουρκοκύπριους η πρώτη δόση 2,000 εμβολίων της εταιρείας Astra Zeneca και ότι θα παρακολουθεί την συνέχιση της παράδοσης των εμβολίων και της ποσότητας που συμφωνήθηκε προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Η Güneş απ'την άλλη (18.02.21) γράφει ότι η Μπερνά Τσελίκ Ντογρούγιολ, εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, δήλωσε ότι το θέμα της κατοχύρωσης του χαλουμιού και την παραχώρηση εμβολίων για τον Covid-19 προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα συζήτησε χθες ο Ερσίν Τατάρ κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ.

Η Ντογρούγιολ σημείωσε ότι μετά την παροχή 4,500 δόσεων εμβολίων της Pfizer/BioTech που δόθηκαν κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο στην τουρκοκυπριακή πλευρά μέσω της «διμερούς», όπως την χαρακτήρισε, Τεχνικής Επιτροπής Υγείας υπό τηναιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, θα παραληφθούν σήμερα από «αξιωματούχους της ΤΔΒΚ» και 2,000 δόσεις του εμβολίου της εταιρείας Astra Zeneca.

Ανέφερε επίσης, ότι μέχρι σήμερα η Τουρκία έχει αποστείλει στα κατεχόμενα 80 χιλιάδες δόσεις του εμβολίου Sinovac.

Εξάλλου, η Ντουγρούγιολ επιβεβαίωσε δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο σύμφωνα με τα οποία σήμερα Πέμπτη θα παραληφθούν 2,000 δόσεις του εμβολίου της εταιρείας Astra Zeneca.

Keywords
Τυχαία Θέματα