Χατζηδημητρίου: Η αύξηση κονδυλίου από ΕΕ ενισχύει το έργο μας

Σημαντική ενίσχυση στο έργο της τεχνικής επιτροπής για την πολιτιστική κληρονομιά θα αποτελεί η αύξηση του κονδυλίου της ΕΕ που δρομολογείται με κοινή πρωτοβουλία των έξι Κύπριων Ευρωβουλευτών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο ο Ε/κ συμπρόεδρος της δικοινοτικής επιτροπής, Τάκης Χατζηδημητρίου.

Συγκεκριμένα κατατέθηκε και υπερψηφίστηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τροπολογία, για αύξηση κατά 3.000.000 εκατομμυρίων ευρώ του κονδυλίου που θα δοθεί από τον κοινοτικό προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2020, για στήριξη του έργου της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) καθώς και της τεχνικής επιτροπής για την πολιτιστική κληρονομιά. Τα 2 εκ. θα δοθούν στη ΔΕΑ και το 1 εκ. ευρώ στην Επιτροπή για την πολιτιστική κληρονομιά. Η τροπολογία θα αχθεί ενώπιον της επιτροπής προϋπολογισμού και αναμένεται να εγκριθεί από την Ολομέλεια του ΕΚ περί τα τέλη του μήνα.

Ο κ. Χατζηδημητρίου μιλώντας στο ΚΥΠΕ επαίνεσε την πρωτοβουλία των Ευρωβουλευτών και τόνισε πως η συμβολή τους είναι τεράστια. «Και νομίζω ότι θα βρουν πρόσφορο έδαφος στην Ολομέλεια και κατανόηση γιατί εκεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ενήμεροι για το έργο της επιτροπής μας», ανέφερε.

Σημείωσε ότι αναμφίβολα το κονδύλι του 1 εκ αποτελεί μια σημαντική ενίσχυση και ένα αναγκαίο εργαλείο για το έργο της επιτροπής.

«Γιατί με την πάροδο του χρόνου αυξάνονται και οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις της τεχνικής επιτροπής, έχουμε πολύ περισσότερα μνημεία που καταρρέουν, 45 χρόνια μετά την εισβολή βρισκόμαστε σε μια πολύ πιο δύσκολη κατάσταση και στη δύσκολη θέση να περικόπτουμε άλλα έργα για να αντιμετωπίσουμε τα επείγοντα περιστατικά, έτσι αυτή τη στιγμή αν έχουμε μια οικονομική ενίσχυση τουλάχιστον θα μπορούμε να υλοποιούμε τα προγραμματιζόμενα», είπε ο κ. Χατζηδημητρίου.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι κατάλογοι με τα έργα υπάρχουν, τα έργα τα ίδια είναι εκεί, το ίδιο και οι μελέτες, «και εκείνο που μας λείπει είναι τα χρήματα για να υλοποιηθούν».

Ο κ. Χατζηδημητρίου χαιρέτισε και την πρόσφατη ανταλλαγή έργων τέχνης μέσω της δικοινοτικής τεχνικής επιτροπής για τον πολιτισμό, λέγοντας ότι αυτή η ανταλλαγή αποτελεί τεράστιο βήμα.

«Είναι ενδεικτικό ότι μέσα από τον πολιτισμό μπορούμε να διασφαλίσουμε και την συνεργασία, την αλληλοκατανόηση και τον αλληλοσεβασμό που είναι συνθήκες απαραίτητες για να οικοδομηθεί ένα καλύτερο μέλλον», ανέφερε.

Σε ερώτηση για τα έργα στα τείχη της κατεχόμενης Λευκωσίας, μέρος των οποίων κατέρρευσε τον περασμένο Ιούλιο, ο κ. Χατζηδημητρίου ανέφερε ότι για το τμήμα κοντά στο οχυρό Μούλα σύντομα ολοκληρώνεται η διαδικασία των προσφορών και αρχίζουν τα έργα.

Για το οχυρό Γκουερίνι η επιτροπή είναι στο στάδιο της τελικής μελέτης καθώς ολοκληρώθηκαν οι προκαταρκτικές μελέτες και αναμένεται η τελική για να ζητηθούν προσφορές.

Παράλληλα αρχίζουν στην περιοχή της Πύλης της Κερύνειας εργασίες για το καθάρισμα από την βλάστηση στα τείχη, που είναι πολύ επικίνδυνο για τη συνοχή της πέτρας και του μνημείου.

Στις 21/9 θα γίνει η παραλαβή του μνημείου στον Άγιο Φύλωνα και των μωσαϊκών στην Αγία Τριάδα και στις 3/10 αναμένεται και η παραλαβή του έργου στο κάστρο της Κερύνειας στην αίθουσα που φυλάττεται το ναυάγιο του ιστορικού καραβιού, και η οποία υπέστη ζημιές από διάβρωση.

Σε σχέση με πρόσφατο διαγωνισμό που προκήρυξε η επιτροπή σε συνεργασία με την Κομισιόν και το το γραφείο του UNDP για νεαρούς πρεσβευτές πολιτιστικής κληρονομιάς ο κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι είχε τεράστια επιτυχία και το ενδιαφέρον των νεαρών ήταν πολύ μεγάλο.

«Αποδεικνύει ότι οι νέοι μας όταν τους προσφέρεις κάτι το χειροπιαστό, δημιουργικό και πρακτικό το αγκαλιάζουν με αγάπη. Τώρα βρισκόμαστε στη διαδικασία επιλογής των ομάδων των νεαρών πρεσβευτών», ανέφερε.

Οι νεαροί πρεσβευτές θα εμπλακούν σε projects που θα ανακοινωθούν από την επιτροπή με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.

Γεωργίου: Οι μεγάλες πολιτικές δυνάμεις στηρίζουν την πρότασή μας
Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές έχουν μια καλή συνεργασία και αυτό αναδεικνύεται και μέσα από την κοινή τροπολογία για τη ΔΕΑ και την πολιτιστική κληρονομιά.

«Η πρόταση όπως ξέρετε πέρασε ήδη από την επιτροπή εξωτερικών και θα περάσει και ως τροπολογία από την επιτροπή προϋπολογισμού. Εκεί θα κατατεθεί από τον συνάδελφο Λευτέρη Χριστοφόρου ως κοινή τροπολογία όλων και υποστηρίζεται από τις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις και εκτιμώ ότι δεν θα είναι πρόβλημα να εγκριθεί και από την ολομέλεια», ανέφερε.

Η τελική έγκριση από την Ολομέλεια τοποθετείται προς το τέλος του μήνα.

«Οι ανάγκες για την ΔΕΑ είναι τεράστιες και παρόλο που τα αποτελέσματα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά λόγω των γνωστών δυσκολιών, γίνεται έργο, γίνονται ανασκαφές. Αλλά τα χρήματα πάντα χρειάζονται και εμείς σε συνεννόηση με τη ΔΕΑ και τον Ε/κ εκπρόσωπο, προχωράμε», ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Ευρωβουλευτής.

Είπε επίσης ότι στέλνονται με την πρόταση αυτή και πολιτικά μηνύματα ότι δηλαδή αυτές οι καθυστερήσεις στις ανασκαφές και τακτοποιήσεις είναι εξαιρετικά ψυχοφθόρες.

Ο κ. Γεωργίου επαίνεσε και το τεράστιο έργο της επιτροπής για την πολιτιστική κληρονομιά λέγοντας ότι "προσπαθεί να διασώσει ότι διασώζεται".

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα