Γερμανική Βελτ:Η ΕΕ ποντάρει στην προσφυγική συμφωνία με την Τουρκία

Δημοσίευμα της εφημερίδας Βελτ αναφέρεται στην συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, σημειώνοντας πως Η ΕΕ συνεχίζει να ποντάρει στην προσφυγική συμφωνία με την Άγκυρα – αν και αυτή μέχρι τώρα μετά δυσκολίας λειτουργεί.

Το δημοσίευμα επισημαίνει –μεταξύ άλλων- πως το μέλλον της συμφωνίας παραμένει αβέβαιο.

Και αυτό διότι πέρα των άλλων προβλημάτων, η αρχική συμφωνία προβλέπει ότι η ΕΕ για κάθε Σύρο που μετά από παράνομη διέλευση συνόρων στέλνεται πίσω στην Τουρκία, θα αναλαμβάνει νόμιμα έναν άλλο Σύρο.

Ο στόχος είναι να μην τολμούν καν να περάσουν το Αιγαίο

οι μετανάστες.

Ωστόσο, αυτή η παράγραφος δεν είχε ποτέ αποτελέσματα. Με την πάροδο των χρόνων έγιναν δεκτοί έτσι 20.000 Σύροι. Υπάρχει όμως ακόμα ένα διαρθρωτικό πρόβλημα. Αυτός ο λεγόμενος μηχανισμός του ένας-προς-έναν ισχύει αποκλειστικά για Σύρους.

Στο μεταξύ όμως, στα νησιά καταφτάνουν κυρίως Αφγανοί. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μέχρι τώρα ο αριθμός τους φέτος ανέρχεται σε 6.000, ενώ οι Σύροι ανέρχονται σε 3.000.

Σε εσωτερική σύσκεψη στην Καγκελαρία του Βερολίνου, με θέμα τις καθυστερήσεις στις επαναπροωθήσεις και την αποτυχία του μηχανισμού ένας-προς-έναν, ήδη την Ανοιξη διαπίστωναν ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας θεωρείται ‘αποτυχημένη’.

Η Γερμανία μάλιστα βιώνει άμεσα τις επιπτώσεις, καθώς πολλοί, καθώς περνά ο καιρός, συνεχίζουν το ταξίδι τους από την ελληνική ενδοχώρα στην Κεντρική Ευρώπη.

Βέβαια, μπορεί να στείλει πίσω τέτοιους μετανάστες στο πλαίσιο του Κανονισμού του Δουβλίνου, αλλά αυτές οι μετακινήσεις δεν πετυχαίνουν τις περισσότερες φορές.

Και μια διοικητική συμφωνία που κλείστηκε το 2018 έχει ‘ξεφουσκώσει’. Η Ελλάδα προτίθετο να πάρει πίσω ανθρώπους άμεσα, χωρίς τη διαδικασία του Δουβλίνου, που έχοντας υποβάλει αίτηση ασύλου συνέχισαν το ταξίδι και πιάστηκαν στα γερμανο-αυστριακά σύνορα.

Έκτοτε επιτεύχθηκε αυτό μόνο σε 29 περιπτώσεις, αλλά και εκεί υπήρξαν προβλήματα. Δικαστήριο φοβήθηκε ότι ένας Αφγανός κινδύνευε να απελαθεί στην πατρίδα του από την Ελλάδα. Το ομοσπονδιακό ΥΠΕΣ προσπαθεί να καθησυχάσει και μιλάει για ‘ειδική περίπτωση’. Ωστόσο, οι υπάλληλοι ανησυχούν πολύ για το αν η Αθήνα θα καταφέρει να ελέγξει την κατάσταση στα σύνορα, αναφέρει η Βελτ.

Αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει εσωτερικά επικρίσεις για την Ελλάδα: Σε επίκαιρη εμπιστευτική έκθεση της Κομισιόν για την εξέλιξη της μετανάστευσης αναφέρεται ότι η «ταχύτητα των επιχειρήσεων επαναπροώθησης» από την Ελλάδα προς την Τουρκία παραμένει «προβληματικά αργή».

«Για αποτελεσματικές επαναπροωθήσεις χρειάζονται συντονισμένες ενέργειες των ελληνικών Αρχών...». Οι Βρυξέλλες απευθύνουν έκκληση «εφαρμογής κοινά αποφασισθέντος τρόπου εργασίας», αναφέρει η έκθεση.

Μεταξύ άλλων, γίνεται λόγος για τη «διάθεση του κατάλληλου αριθμού ιατρικού προσωπικού» και για την «αύξηση τελεσίδικων αποφάσεων ασύλου». Αυτά τα μέτρα – λέει η Κομισιόν – θα οδηγήσουν σε σημαντικά περισσότερες επαναπροωθήσεις στην Τουρκία.

Σε ερώτημα της Βελτ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η κατάσταση – παρά τις ελλείψεις – διαρκώς βελτιώνεται.

Ο εκτελών ακόμη χρέη Επιτρόπου Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τις ελληνικές Αρχές και τη νέα κυβέρνηση. Και όχι μόνον αυτό.

Στις αρχές Αυγούστου ο Αβραμόπουλος συνάντησε τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών και θέμα συζήτησης ήταν και η συμφωνία, στην οποία και οι δύο προτίθενται να εμμείνουν, καταλήγει η εφημερίδα

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα