Χάσικος: Επιτάχυνση διερεύνησης αγνοουμένων

Απαίτηση της κυβέρνησης και του Πρόεδρου Αναστασιάδη είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία της διερεύνησης όλων των περιπτώσεων των αγνοουμένων και να αποδοθούν τα λείψανά τους στους εναπομείναντες εν ζωή συγγενείς τους, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος.

Ο κ. Χάσικος πρόσθεσε πως δεν παραγνωρίζεται το γεγονός ότι στο θέμα των αγνοουμένων έχει επιτευχθεί πρόοδος, ωστόσο, παραμένουν ανεξακρίβωτες οι περισσότερες υποθέσεις.

Σε επικήδειο στην κηδεία των λειψάνων του

ήρωα Λούκα Δημητρίου, ο κ. Χάσικος είπε πως “τα προβλήματα δυσχεραίνουν το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής και η όλη διαδικασία χωλαίνει”, σημειώνοντας ότι “θα πρέπει, επιτέλους, η τουρκική πλευρά να αποδεχθεί το άνοιγμα όλων των αποκαλούμενων στρατιωτικών ζωνών για τα συνεργεία εκταφών, όπως και το άνοιγμα των στρατιωτικών αρχείων για τις πολλές και αδιερεύνητες ακόμη περιπτώσεις αγνοουμένων”.“Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε και δεν υπάρχει τίποτε που να δικαιολογεί την απόκρυψη της αλήθειας για την τύχη τόσων συμπατριωτών μας. Οι ευθύνες της τουρκικής πλευράς είναι τεράστιες στο θέμα των αγνοουμένων, όπως τεράστιες είναι και για το γεγονός ότι η πατρίδα μας παραμένει διαιρεμένη”, είπε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.Πρόσθεσε πως “παρά την αποδεδειγμένη καλή βούληση του Προέδρου Αναστασιάδη και της ε/κ πλευράς για επίλυση του χρονίζοντος κυπριακού προβλήματος, η τουρκική πλευρά, δυστυχώς, ορθώνει νέα εμπόδια στοχεύοντας στη νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής και διεκδικώντας ακόμα περισσότερα”.Όπως ανέφερε ο ΥΠΕΣ “η προκλητική καταπάτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την Τουρκία με τις επεμβάσεις της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, όπως και το κλίμα απειλών και εκβιασμών που συντηρεί, δεν ήταν κάτι που μπορούσαμε να αποδεχθούμε, γι’ αυτό και η αναστολή της συμμετοχής μας στις συνομιλίες”, σημειώνοντας πως “η διεθνής κοινότητα και ιδιαίτερα όσοι πραγματικά θέλουν την επίλυση του Κυπριακού και μπορούν να παρέμβουν προς την κατεύθυνση της Άγκυρας, θα πρέπει να καταστήσουν προς αυτήν σαφές ότι ο διάλογος μπορεί να επαναρχίσει μόνο αν τερματίσει τις παράνομες ενέργειες της στην Κυπριακή ΑΟΖ”.Σε ό,τι αφορά την ε/κ πλευρά, είπε πως “είναι απολύτως σαφές αυτό που διακήρυξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε τις όποιες πιέσεις, για επάνοδο σε ένα διάλογο, κάτω από απειλές ή εκβιασμούς, προκειμένου να επιβληθεί μια λύση που θα την υπαγορεύει η στρατιωτική ισχύς”, συμπληρώνοντας ότι “παραμένει η δέσμευση της κυβέρνησης να εργαστούμε με όλη την καλή θέληση, για την επίτευξη μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού”.“Αξιοποιώντας την αναβαθμισμένη, πολιτικά και στρατηγικά, θέση της Κύπρου θα κάνουμε ό,τι επιβάλλεται και μπορούμε, προκειμένου να επιτύχουμε την επανένωση της πατρίδας μας και την μετατροπή της σε τόπο ειρήνης, ελευθερίας, ασφάλειας, δημοκρατίας και ευημερίας για όλους τους κατοίκους της”, είπε ο κ. Χάσικος.Αναφερόμενος στον ήρωα Λουκά Δημητρίου, είπε: “Κηδεύουμε τον Λούκα Δημητρίου με τιμές που αρμόζουν σε κάθε ήρωα. Γιατί ο Λούκας μαζί με τους άλλους υπερασπιστές της γης μας, τίμησαν στο ακέραιο τον όρκο τους προς την πατρίδα και την ελευθερία της. Σήμερα, ο Λούκας Δημητρίου παραδίδεται στους δικούς του, ως μια ελάχιστη ανακούφιση για τους ανθρώπους του που δεν γνώριζαν την τύχη του όλα αυτά τα χρόνια του πόνου και της αγωνίας. Η ψυχή του κατατάχθηκε ήδη εν σκηνές ηρώων, όπως και όλων των άλλων νεκρών της τουρκικής εισβολής”.ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα