Χάσικος: Χαρισματική προσωπικότητα ο Π.Γιωρκάτζης

Χαρισματική προσωπικότητα, που ευτύχησε να βιώσει το ηρωικό μεγαλείο του πιο υπέροχου αγώνα του κυπριακού ελληνισμού, ως ένας από τους πρωταγωνιστές του, και που ατύχησε να τελευτήσει από δολοφονικές σφαίρες, το Μάρτιο του 1970, προτού προλάβει να χαρεί τα παιδιά του, χαρακτήρισε τον Πολύκαρπο Γιωρκάτζη, ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος.

Σε επιμνημόσυνο λόγο στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη, 45 χρόνια μετά τη στυγερή δολοφονία του, ο κ. Χάσικος είπε ότι τα 40 χρόνια της επίγειας ζωής του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη, “αν και λιγοστά,

στάθηκαν εντούτοις ικανά, λόγω της πολύπλευρης προσωπικότητας και της προσφοράς του, να τον καταστήσουν ως μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες της σύγχρονης ιστορίας μας”, προσθέτοντας ότι “η μοίρα του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με τους αγώνες του πολύπαθου λαού μας για εθνική δικαίωση”.Με την οξυδέρκεια και τον παράτολμο του χαρακτήρα του, καταξιώθηκε στη συνείδηση των φίλων και συναγωνιστών του ως σύμβολο ηρωισμού, ενώ η προσφορά και η δράση του δεν εξαντλούνται στην επική τετραετία του 1955-59, πρόσθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών.Ανέφερε ότι “ο Γιωρκάτζης δεν απέφυγε τη μοίρα των μεγάλων προσωπικοτήτων της ιστορίας” και πρόσθεσε: “Αγαπήθηκε και μισήθηκε με την ίδια ένταση και με το ίδιο πάθος. Αγαπήθηκε από τους πολλούς που τον γνώρισαν και μισήθηκε από τους λίγους”.Ο κ. Χάσικος είπε ότι “η πατρίδα, μετά την απελευθέρωση, τού εμπιστεύθηκε κορυφαία πολιτειακά αξιώματα, τα οποία υπηρέτησε με συνέπεια, αφοσίωση και ευσυνειδησία, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη θεμελίωση της νεοσύστατης Κυπριακής Δημοκρατίας”.Ανέφερε ότι στη μεταβατική περίοδο, ανέλαβε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και, αργότερα, διορίστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Υπουργός Εσωτερικών, ενώ πρωταγωνίστησε στην αντιμετώπιση της τουρκικής ανταρσίας και στην κάθοδο της ελληνικής Μεραρχίας στην Κύπρο.Ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης, σύμφωνα με τον κ. Χάσικο, ανησυχεί για την εθνικά επιζήμια δράση της Χούντας και για τις επιπτώσεις της στην υπόθεση της Κύπρου και “για να μην επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, υποβάλλει, τον Νοέμβριο του 1968, την παραίτησή του”, ενώ λίγο αργότερα, πρωτοστατεί για την ίδρυση του Ενιαίου Κόμματος, με επικεφαλής τον αείμνηστο Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη.“Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα των δραματικών συγκυριών, ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης δέχθηκε στους ώμους του βάρη που δεν του αναλογούσαν. Διήλθε `δια πυρός και σιδήρου` και αναδείχθηκε, με τη στυγερή και άνανδρη δολοφονία του, σε πρόσωπο μοιραίο και σε θύμα εξιλαστήριο των παθών και των επαναλαμβανόμενων λαθών, που παρέσυραν σύμπασα την ηγεσία του τόπου σε ακρότητες, συγκρούσεις και ανεπίτρεπτες υπερβολές”, πρόσθεσε.Ο κ. Χάσικος είπε ότι η μοίρα υπήρξε σκληρή μαζί με τον Πολύκαρπο Γιωρκάτζη, “όχι μόνο για τον τρόπο, με τον οποίο πρόωρα έκλεισε ο κύκλος της ζωής του, αλλά και για την προσπάθεια κατασυκοφάντησης της οποίας έτυχε νεκρός”.“Όσα όμως και αν έχουν συμβεί, όσα και αν έχουν λεχθεί, κανείς δεν μπορεί να διαγράψει την πολύπλευρη προσφορά του στην πατρίδα. Τίποτε δεν αφαιρείται από τον Πολύκαρπο Γιωρκάτζη, ούτε η λάμψη των αγώνων του, ούτε η χαρισματική μορφή του”, κατέληξε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα