Χαραλαμπίδου: Τη διαφάνεια πρέπει να την απαιτεί και ο τελευταίος πολίτης(vid)

Για το Διεθνές Συνέδριο της Κ.Σ. ΟΑΣΕ με τον τίτλο «Καταπολεμώντας τη Διαφθορά, Υπερασπίζοντας τη Δημοκρατία: ο Ρόλος των Εθνικών Κοινοβουλίων», το οποίο θα φιλοξενήσει το κυπριακό Κοινοβούλιο στη Λευκωσία, στις 27 και 28 Μαΐου 2022, μίλησε στις Τομές στα Γεγονότα η βουλεύτρια, Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Σημειώνεται ότι θα υπάρξουν τρεις θεματικές ενότητες του Συνεδρίου, οι οποίες αφορούν στη συμβολή των Εθνικών Κοινοβουλίων στην πάταξη της διαφθοράς,

στον ρόλο των ανεξάρτητων θεσμών και των ΜΜΕ, καθώς και στη συζήτηση νέων πρακτικών, που μπορούν να συμβάλουν στην ουσιαστική προώθηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

Θα γίνει ενημέρωση τόσο από έγκριτους ομιλητές και ομιλήτριες που έχουν προσκληθεί, όσο και από βουλευτές και βουλεύτριες από συμμετέχοντα Κράτη στον ΟΑΣΕ και άλλων χωρών εταίρων του Οργανισμού, για το νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο καθώς και τις βέλτιστες πρακτικές που ισχύουν σε άλλα κράτη.

Σύμφωνα με την κ. Χαραλαμπίδου, οι κυρίως ομιλητές εκπροσωπούν τους μεγαλύτερους διεθνείς οργανισμούς όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, ο ΟΗΕ, η Greco ( Εκτελεστική Γραμματέας), ο ΟΑΣΕ και η Διεθνής Διαφάνεια.

Σε ερώτηση για τη διαφθορά στην Κύπρο, είπε ότι «η πάταξη της διαφθοράς είναι θέμα πολιτικής βούλησης, είναι θέμα εκτελεστικής εξουσίας, θέμα κομμάτων και πρέπει να πω είναι προς αυτή την κατεύθυνση που πρέπει όλοι να δουλέψουμε. Πρέπει να επιμένουμε για ανεξαρτητοποίηση των ανεξάρτητων θεσμών που ασκούν έλεγχο. Πρέπει να επιμένουμε και στα του οίκου μας, στα κοινοβούλια, μετά ο κοινοβουλευτικός έλεγχος που ασκείται στην εκτελεστική εξουσία, θα πρέπει να είναι όχι στο πλαίσιο ενός αντιπολιτευτικού πνεύματος αλλά με στόχο να καλυτερεύουμε τα θέματα για τον τόπο μας. Πρέπει να αλλάξουμε κουλτούρα. Τη διαφάνεια πρέπει να την απαιτεί και ο τελευταίος πολίτης σε όλες τις διαδικασίες».

Τέλος, σε ερώτηση εάν έχει κλείσει το κεφάλαιο προεδρικές για την Ειρήνη Χαραλαμπίδου, απάντησε «είναι μια πολύ σημαντική εβδομάδα για εμένα και αυτό το συνέδριο πήρε χρόνια για να ετοιμαστεί και να καταλήξει στην Κύπρο. Γι αυτό δεν θέλω να αποπροσανατολίσω από κάτι τόσο σημαντικό με οτιδήποτε. Μετά το συνέδριο ευχαρίστως να σας απαντήσω σε οτιδήποτε».

Διαβάστε επίσης: Η τοποθέτηση βουλευτών για την αναγραφή ονομάτων των γονέων στις ταυτότητες

Keywords
Τυχαία Θέματα