Χάντελσμπλατ: Οι χώρες του νότου της Ευρώπης ζητούν δράση στην αγορά ενέργειας

Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας 'Χάντελσμπλατ' σημειώνει πως οι χώρες του Νότου ζητούν ευρωπαϊκή δράση στην αγορά ενέργειας και πιο τολμηρές αποφάσεις από την ΕE.

Όπως αναφέρεται, οι χώρες του νότου θέλουν να στείλουν το μήνυμα πως δεδομένου του πολέμου στην Ουκρανία, η Ευρώπη χρειάζεται την κοινή διαχείριση της αγοράς ενέργειας.

«Αυτό θα ωφελούσε τους πάντες», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι. Κατά την αγορά και την αποθήκευση, για παράδειγμα, θα πρέπει να ακολουθείται μια ενιαία τακτική. «Τα

κοινά αποθέματα θα μας επιτρέψουν να προστατεύσουμε ο ένας τον άλλον σε περίπτωση μεμονωμένων δυσκολιών». Οι από κοινού αγορές, με την σειρά τους, θα προσδώσουν καλύτερη διαπραγματευτική θέση έναντι των προμηθευτών.

Οι τέσσερις αρχηγοί κρατών –Ιταλίας - Ισπανίας - Ελλάδας  και Πορτογαλίας που συναντήθηκαν στην Ρώμη- ζήτησαν επίσης ένα ανώτατο όριο για την τιμή εισαγωγής του φυσικού αερίου και την κατάργηση της διασύνδεσης μεταξύ των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να ανακουφιστούν επιχειρήσεις και καταναλωτές.

«Πρέπει να επέμβουμε άμεσα», εξήγησε ο Ντράγκι. «Όλοι αισθανόμαστε ότι κάτι ουσιαστικό, κάτι σημαντικό πρέπει να συμβεί άμεσα». Η ΕΕ έχει επιδείξει ενότητα και αποφασιστικότητα ως αντίδραση στη ρωσική εισβολή, πρόσθεσε. Αυτή ακριβώς η ενότητα χρειάζεται τώρα για να ξεπεραστεί και η ενεργειακή κρίση.

Οι χώρες του Νότου έλαβαν θέση λίγο πριν από την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.

Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θα πρέπει να διατυπωθούν απλώς κατευθυντήριες γραμμές ή να μετατεθεί χρονικά η συζήτηση επί του θέματος, τόνισε ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Κόστα.  Απαιτούνται «συγκεκριμένες και άμεσα εφαρμόσιμες αποφάσεις».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνη της μια τέτοια κρίση. «Αν οι τιμές για τη θέρμανση πενταπλασιαστούν ή εξαπλασιαστούν, η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί μόνο σε εθνικό επίπεδο». Η ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να εναρμονιστεί, προκειμένου να θωρακιστεί καλύτερα ενάντια στην κερδοσκοπία στον τομέα της Ενέργειας, τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Στην ενεργειακή κρίση δεν βλέπει μόνο τον κίνδυνο να απειληθεί η ανάκαμψη μετά την πανδημία. Θα μπορούσε επίσης  «να προκληθεί στις χώρες ένας εφιάλτης λαϊκισμού».

Η ιδέα για τη συνάντηση των χωρών του Νότου προέκυψε κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις Βερσαλίες της Γαλλίας. Ο Ντράγκι ζήτησε κατά τη συνάντηση τον καθορισμό ανώτατης τιμής για το φυσικό αέριο. Η Γερμανία φοβάται ότι ένα τέτοιο ανώτατο όριο θα μπορούσε να αποτρέψει τις εισαγωγές υγροποιημένου από τρίτες χώρες. Ωστόσο, η ΕΕ εξαρτάται απόλυτα από αυτές τις εισαγωγές, εάν δεν θέλει να συνεχίσει να εισάγει ρωσικό αέριο. Η Γαλλία, η οποία μέχρι τώρα συμπορευόταν τις περισσότερες φορές με τις χώρες του Νότου, δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί με σαφήνεια επί του ζητήματος.

Υπάρχει κίνδυνος να διευρυνθεί εκ νέου το χάσμα μεταξύ των χωρών του Βορρά και του Νότου στο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας και του εφοδιασμού, σημειώνει η ε/φ. Ακόμη και πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας υπήρχαν διαφορές.

Το δίλημμα είναι σαφές και για τον Μάριο Ντράγκι: «Κατά τη Σύνοδο Κορυφής θα πρέπει να πείσουμε χώρες που έχουν διαφορετικές ανάγκες και υποδομές από εμάς». Παράλληλα, τόνισε πόσο σημαντική είναι η Νότια Ευρώπη για τον πράσινο μετασχηματισμό ολόκληρης της ηπείρου. Όσον αφορά την επέκταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τα κράτη στο Νότο αποτελούν «κέρδος για ολόκληρη την ΕΕ».

Ωστόσο,  κατέστησε επίσης σαφές ότι ελπίζει σε κεφάλαια από την ΕΕ για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις: Η Ευρώπη θα πρέπει να πραγματοποιήσει «πολύ σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της Άμυνας, της Ενεργειακής Πολιτικής και της Προστασίας του Περιβάλλοντος». Αυτές οι δαπάνες είναι πολύ υψηλές για οποιονδήποτε κρατικό προϋπολογισμό, γι’ αυτό και απαιτούνται «κατ’ απόλυτη προτεραιότητα» ευρωπαϊκές απαντήσεις.

Η Ιταλία πιέζει εδώ και καιρό να αφαιρεθούν από τους κανόνες του χρέους της ΕΕ δαπάνες, όπως ο «πράσινος μετασχηματισμός». Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να υποχωρήσει το υψηλό δημόσιο χρέος της χώρας, το οποίο σήμερα αντιστοιχεί στο 150% του ΑΕΠ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χάντελσμπλατ, Ευρώπης,chantelsblat, evropis