Χαλούμι στην Βρετανία "made in Cyprus", τέλος – Ταφόπλακα για το σήμα

Οριστικό τέλος μπήκε στην υπόθεση με την κατοχύρωση του εμπορικού σήματος του χαλουμιού στην Βρετανία.

Στις 7 Ιουνίου, μπήκε και με τον πλέον επίσημο τρόπο οριστικά, ταφόπλακα στις διεκδικήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόκειται για την απόφαση που αφορούσε το «τελευταίο χαρτί» της Δημοκρατίας, αυτό που τον περασμένο Ιανουάριο ο Γενικός Εισαγγελέας σε δηλώσεις του στο Ράδιο Πρώτο, χαρακτήριζε ως το τελευταίο «έσχατο νομικό μέτρο». Ο Κώστας Κληρίδης δήλωνε τότε, πως παρά το γεγονός ότι απορρίφθηκε

η αίτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την υποβολή έφεσης έναντι της πρωτόδικης απόφασης από το βρετανικό δικαστήριο, υπάρχει ακόμα η δυνατότητα λήψης ενός έσχατου νομικού μέτρου.

«Μετά τον αποκλεισμό του δικαιώματος έφεσης για την προηγούμενη αρνητική απόφαση με την οποία είχε διαγραφεί το όνομα, είμαστε σε διαβούλευση με αγγλικό νομικό οίκο για την εξάντληση ενός περαιτέρω ένδικου μέσου, το οποίο παρέχεται. Παράλληλα, έχει υποβληθεί εκ μέρους του Υπουργείου Εμπορίου αίτηση για νέα εγγραφή», είχε αναφέρει τότε.

Πώς φθάσαμε στην… ταφόπλακα

Πληροφορίες του SigmaLive αναφέρουν ότι μέχρι τις 7 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία πάρθηκε η τελική απόφαση, διαδραματίζονταν δυο «επεισόδια» τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν μια λύση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επρόκειτο για δυο προσπάθειες. Η πρώτη προσπάθεια αφορά μια επιστολή η οποία ετοιμάστηκε μετά από εντολές του ΠτΔ απ’ αυτούς που είχαν αναλάβει την προσπάθεια για διαμεσολάβηση. Η εν λόγω επιστολή έγινε αποδεκτή χωρίς οποιεσδήποτε ενστάσεις από τους εμπόρους. Η ίδια επιστολή, ωστόσο, αναιρέθηκε από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία για να λάβει σάρκα και οστά η δεύτερη προσπάθεια που αφορούσε την συμμετοχή των εμπόρων σε μια προσπάθεια η οποία είχε ήδη ξεκινήσει από τους ποιμνιοτρόφους, οι οποίοι είχαν προτείνει συγκεκριμένο μελετητή για να ετοιμάσει μελέτη για το τι πρέπει να γίνει με το ζήτημα χαλούμι και ο οποίος είχε γίνει αποδεκτός από τους τυροκόμους και τους αγελαδοτρόφους.

Η εν λόγω μελέτη κατέληξε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα και εισηγήσεις, τα οποία έγιναν αποδεκτά από τους εμπόρους. Ωστόσο, δυο μήνες μετά την ολοκλήρωση της μελέτης, τα συμπεράσματα δεν έγιναν αποδεκτά από πλευράς των λοιπών εμπλεκομένων, μεταξύ των οποίων και των ποιμνιοτρόφων οι οποίοι είχαν υποδείξει τον μελετητή. Συμπληρώνεται εδώ ότι ενστάσεις ως προς τα συμπεράσματα της εν λόγω μελέτης φαίνεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες του SigmaLive, να υπάρχουν και από πλευράς Δημοκρατίας καθώς η προτεινόμενη λύση είναι διαφορετική απ’ αυτή που μέχρι σήμερα προωθούσε το κράτος.

Χαρακτηριστικό είναι απόσπασμα της απόφασης του Δικαστηρίου, την οποία έχει στα χέρια του στο SigmaLive, το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων, «Αν και εκτιμώ πλήρως την σοβαρότητα της ακύρωσης του σήματος για τον αιτούντα, είναι σαφές ότι η πολύ αυστηρή δοκιμασία της αίτησης δεν ικανοποιείται εδώ. Δέχομαι ότι οι περιστάσεις μπορεί να είναι εξαιρετικές από την άποψη του αιτούντος, αλλά οι αρχές είναι σαφείς.

Δεν υπάρχει τίποτα στην προκειμένη περίπτωση που να δείχνει ότι υπονομεύθηκε η ακεραιότητα της διαδικασίας ενώπιον του γραμματέως. Δεν υπήρχαν ψευδείς αποδείξεις και σε όλα τα προηγούμενα στάδια της υπόθεσης οι δικαστές εφήρμοσαν ευσυνείδητα και σωστά τις νομικές αρχές. Άσκησαν επίσης την διακριτική τους ευχέρεια με κατάλληλο και νόμιμο τρόπο. Η διεθνής δικαιοδοσία μπορεί να τύχει επίκλησης μόνο όταν υπάρχει σφάλμα εδώ. Αντιλαμβάνομαι ότι το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό για τον υποψήφιο αλλά πρέπει να απορρίψω αυτή την αίτηση», καταλήγει το σημείο.

Πλέον, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ξεκίνησε η διαδικασία εξέτασης νέας αίτησης εγγραφής του εμπορικού σήματος από πλευράς Υπουργείου Εμπορίου. Γι’ αυτή την διαδικασία, σύμφωνα με τις πληροφορίες του SigmaLive, υπάρχει χρονοδιάγραμμα μέχρι τις 7 Αυγούστου για υποβολή ενστάσεων. Έχοντας κατά νου ότι σε εγχώριο επίπεδο ακόμη εκκρεμεί η κατάληξη για την μελέτη του τεχνοκράτη (σ.σ το δεύτερο βήμα που είχε γίνει μέχρι την απόφαση της 7ης Ιουνίου), η οποία υπενθυμίζεται έγινε αποδεκτή από τους εμπόρους, η υποβολή ένστασης εκ μέρους των τελευταίων θεωρείται δεδομένη.

Keywords
Τυχαία Θέματα