Χαλαρώσεις για τις καλλιέργειες σε μη αρόσιμη γη προτείνει η Κομισιόν

Παρέκκλιση ενός έτους από τους κανόνες της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής που υποχρεώνουν τους αγρότες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διατηρούν «μη παραγωγικές» ορισμένες εκτάσεις, πρότεινε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κράτη μέλη, ως απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο γεωργικός τομέας λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού, εν μέσω των προσπαθειών για μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Ειδικότερα, η πρόταση αφορά ανησυχίες και εισηγήσεις που κατέθεσαν αρκετές εθνικές κυβερνήσεις στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γεωργίας της ΕΕ, και προβλέπει ουσιαστικά χαλάρωση

για έναν χρόνο των προτύπων.

Η πρόταση έρχεται εν μέσω των πολλαπλών διαδηλώσεων αγροτών στη Γαλλία αλλά και στη Γερμανία και άλλες χώρες. Μάλιστα οι αγροτικές οργανώσεις του Βελγίου αναμένεται να πραγματοποιήσουν μεγάλη διαδήλωση στην περιοχή των θεσμών της ΕΕ την Πέμπτη το πρωί, ταυτόχρονα με την έναρξη του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Κομισιόν σημειώνει πως έχει διαμορφώσει την πρόταση ώστε να διασφαλίσει την ισορροπία μεταξύ της στήριξης στους γεωργούς και της ανάγκης για προστασία της βιοποικιλότητας και της ποιότητας του εδάφους.

Εφόσον τα κράτη μέλη υπερψηφίσουν το μέτρο σε επίπεδο αρμόδιας επιτροπής, η Κομισιόν θα προχωρήσει στην επίσημη έγκριση, με τον κανονισμό να αναμένεται να εφαρμοστεί με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2024. Τα κράτη μέλη που επιθυμούν να εφαρμόσουν την παρέκκλιση σε εθνικό επίπεδο θα πρέπει να ενημερώσουν την Επιτροπή εντός 15 ημερών, ώστε οι γεωργοί να ενημερωθούν το συντομότερο δυνατό.

«Οι αγρότες αποτελούν τη βάση της επισιτιστικής ασφάλειας της ΕΕ και την καρδιά των αγροτικών μας περιοχών. Η διαρκής δέσμευση της Επιτροπής υλοποιείται μέσω του προϋπολογισμού της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής ύψους 386,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος συμβάλλει στη σταθεροποίηση του εισοδήματος των Ευρωπαίων γεωργών, ανταμείβοντας παράλληλα τις προσπάθειές τους για το κλίμα και τη βιωσιμότητα» ανέφερε σε σχετική δήλωση η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Το σημερινό μέτρο προσφέρει πρόσθετη ευελιξία στους γεωργούς σε μια εποχή που αντιμετωπίζουν πολλαπλές προκλήσεις» πρόσθεσε.

Όπως εξηγεί η Κομισιόν σε σχετική ανακοίνωση, βάσει της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, οι γεωργοί υποχρεούνται, ώστε να λάβουν τη στήριξη που δικαιούνται, να τηρούν εννέα συγκεκριμένα πρότυπα για το περιβάλλον και το κλίμα (καλές γεωργικές και περιβαλλοντικές συνθήκες ή good agricultural and environmental conditions - GAEC). Η αρχή αυτή αφορά σχεδόν το 90% της χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης στην ΕΕ, και έχει σημαντικό ρόλο στην ευρεία εφαρμογή βιώσιμων γεωργικών πρακτικών.

Το ισχύων πρότυπο GAEC 8 απαιτεί, μεταξύ άλλων, την ύπαρξη ενός ελάχιστου ποσοστού καλλιεργήσιμης γης ως μη παραγωγικές περιοχές, καθεστώς που αφορά συνήθως εκτάσεις που βρίσκονται σε αγρανάπαυση, αλλά και σε περιοχές όπως φράκτες ή δέντρα. Οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις με λιγότερα από δέκα εκτάρια καλλιεργήσιμης γης συνήθως εξαιρούνται από την υποχρέωση αυτή.

Στο πλαίσιο της χαλάρωσης που προτείνεται από την Κομισιόν, οι γεωργοί θα μπορούν, αντί να διατηρούν σε αγρανάπαυση ή μη παραγωγικό το 4% της καλλιεργήσιμης γης τους, να το αξιοποιούν για καλλιέργειες που δεσμεύουν το άζωτο (όπως φακές, μπιζέλια ή φάβα) ή/και ενδιάμεσες καλλιέργειες στο 7% της καλλιεργήσιμης γης τους (οι ενδιάμεσες ή δευτερεύουσες καλλιέργειες είναι φυτά που αναπτύσσονται μεταξύ δύο κύριων καλλιεργειών και μπορούν να αξιοποιηθούν ως ζωοτροφές για τα ζώα ή ως χλωρή λίπανση).

Όπως σημειώνει η Κομισιόν, τα δύο είδη καλλιεργειών που καλύπτει η χαλάρωση επιφέρουν περιβαλλοντικά οφέλη για την υγεία του εδάφους, της βιοποικιλότητας του εδάφους και του περιορισμού της έκπλυσης θρεπτικών στοιχείων. Ωστόσο σημειώνεται πως οι καλλιέργειες αυτές θα πρέπει να καλλιεργούνται χωρίς φυτοπροστατευτικά προϊόντα για να διατηρηθεί η περιβαλλοντική φιλοδοξία της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα