Μπούντεσλιγκα: Ο κορυφαίος προπονητής είναι μόλις 29 ετών

O Tζούλιαν Νάγκελσμαν είναι ο νεότερος προπονητής στην ιστορία της Μπουντεσλίγκα, διαδέχθηκε τον Χουμπ Στέφενς στη Χόφενχαϊμ, κατάφερε να την κρατήσει στην κατηγορία και φέτος την έχει αήττητη!

Άλλοι στην ηλικία του παίζουν ακόμα μπάλα. Αυτός δεν έπαιξε ποτέ, αλλά τι σημασία έχει; Είναι νέος, μπορεί να μην έχει εμπειρία, ούτε ακόμα να έχει πάρει το δίπλωμα του προπονητή, αλλά η διοίκηση της Χόφενχαϊμ αποφάσισε να εμπιστευτεί τον... «μίνι φαν Χάαλ» ή τον «baby Μουρίνιο», όπως είναι τα παρατσούκλια του, σε αυτή την δύσκολη φάση κατά την οποία η ομάδα παλεύει για τη σωτηρία της. Ήταν

αγέννητος όταν ο Στέφενς άρχισε την καριέρα του στους πάγκους!

Πολλοί τραυματισμοί στο γόνατο έβαλαν πρόωρα τέλος στα όνειρά του για καριέρα ποδοσφαιριστή προλαβαίνοντας να παίξει μόνο στους νέους της Μόναχο 1860 και της Άουγκσμπουργκ. Στα 19 του ήταν πια... παλαίμαχος. Αλλαγή επαγγελματικής κατεύθυνσης, λοιπόν, σκέφτηκε ο Τζούλιαν Νάγκελσμαν και γράφτηκε στο πανεπιστήμιο για να σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων. Μετά από τέσσερα εξάμηνα άρχισε να καταλαβαίνει ότι δεν ήταν αυτό με το οποίο ήθελε να ασχοληθεί στη ζωή του.

Τα παρατάει και αλλάζει τμήμα: επιστήμη του αθλητισμού αυτή τη φορά. Σε θεωρητικό και σε πρακτικο επίπεδο. Ξεμπερδεύει με το πτυχίο και πιάνει δουλειά σητν Άουγκσμπουργκ, όπου συνεργάστηκε λίγο καιρό με τον σημερινό προπονητή της Ντόρτμουντ, Τόμας Τούχελ. θα συνεχίσει τη Χόφενχαϊμ αναλαμβάνοντας την ομάδα των νέων και χωρίς να περιμένει ότι τόσο σύντομα και πριν καλά καλά ξεμπερδέψει με τα... διαδικαστικά της απόκτησης του απαραίτητου διπλώματος θα γίνει ο προπονητής της πρώτης ομάδας. Πριν από μερικούς μήνες τον είχαν προσεγγίσει οι άνθρωποι της Μπάγερν προτείνοντάς του να αναλάβει την ομάδα νέων. Απάντησε αρνητικά.

Τρέλα, ρίσκο και καμία λογική. Αυτοί ήταν οι πιο... ήπιοι χαρακτηρισμοί για την απόφαση της Χόφενχαϊμ να επιστευτεί τον Νάγκελσμαν από τώρα. «Είμαι μια μεγάλη πρόκληση» περιορίστηκε να πει ο 29χρονος. «Η προαγωγή του θα γινόταν έτσι κι αλλιώς από τη νέα σεζόν και κρίναμε ότι θα ήταν καλύτερα να αναλάβει από τώρα» απάντησε στους επικριτές η διοίκηση, που συμφώνησε με τον Νάγκελσμαν για τριετές συμβόλαιο.

«Δουλεύει πολύ σκληρά. Πιστεύω σε αυτόν, είναι ανερχόμενος» έσπευσε να τον στηρίξει o Toύχελ, o προπονητής τον οποίο θαυμάζει περισσότερο και από τον Πεπ Γουαρδιόλα. Το... καλό για τον Νάγκελσμαν έχει υπό τις οδηγίες του μόλις τέσσερις ποδοσφαιριστές μεγαλύτερους από αυτόν (Κουράνι, Στολζ, Χέρντλινγκ, Πολάνσκι). Ήξερε, βέβαια, ότι ο σεβασμός δεν είναι θέμα ηλικίας. Θα τον κερδίζε με τη δουλειά του.

Μετά από μερικούς μήνες, οι ποδοσφαιριστές του τον παραδέχονται. «Όταν βλέπουν ότι μπορείς να τους μεταδώσεις κάτι σημαντικό, δεν σκέφτονται τι ηλικία έχεις» λέει ο ίδιος.

Λίγους μήνες μετά, αρκετοί είναι αυτοί που τον αποθεώνουν ήδη. Η ομάδα κρατήθηκε στη Μπούντεσλιγκα έχοντας εντυπωσιακό σερί θετικών αποτελεσμάτων: επτά νίκες σε 13 παιχνίδια, ενώ μέχρι τη στιγμή που ανέλαβε η Χόφενχαϊμ είχε μόλις δύο νίκες σε 20 παιχνίδια. Φαίνεται πως τελικά το νεαρό της ηλικίας του λειτούργησε θετικά για τους παίκτες, που εμφανίστηκαν μεταμορφωμένοι υπό τις οδηγίες του. Αν μετρούσαν τα αποτελέσματα των ομάδων από τον Φεβρουάριο και έπειτα, τότε η Χόφενχαϊμ θα είχε την τέταρτη καλύτερη επίδοση. Χτυπούσε και Τσάμπιονς Λιγκ!

Φέτος η ομάδα τα πηγαίνει ακόμα καλύτερα. Η χειμερινή διακοπή του πρωταθλήματος την βρίσκει αήττητη. Σαν να λέμε Ρεάλ. Σαν να λέμε Ζιντάν! Η Χόφενχαϊμ έχει να επιδείξει σπουδαία αποτελέσματα, όπως η ισοπαλία μέσα στο Μόναχο με αντίπαλο την Μπάγερν (1-1), αλλά και το τρομερό διπλό επί της Λεβερκούζεν στην «Bay Arena» (3-0). Δεν κατάφερε να την νικήσει η αποκάλυψη της φετινής Μπούντεσλιγκα, Λειψία (2-2), ούτε η δυνατή Χέρτα (1-0).

Πιο ήρεμος πια, έχει μπροστά του τρία χρόνια για να φτιάξει την ομάδα που θέλει όπως την θέλει. Ο Νάγκελσμαν είναι ενθουσιασμένος, φταίει και το νεαρό της ηλικίας του γι' αυτό, αλλά ο ενθουσιασμός είναι πια μεγάλος και από αυτούς που εμφανίζονταν επιφυλακτικοί με την επιλογή του. Στη Γερμανία τον στέλνουν από τώρα στον πάγκο της Μπάγερν μετά τον Κάρλο Αντσελότι. Ο... baby Μουρίνιο, όπως είναι το παρατσούκλι του, δεν αγχώνεται. Γνωρίζει ότι θα τα καταφέρει.

Keywords
Τυχαία Θέματα