Μπορούμε να αλλάξουμε εμβόλιο στη δεύτερη δόση; Τι απαντούν οι αρμόδιοι (vid)

Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου, η οποία μίλησε για το ενδεχόμενο αλλαγής εμβολίου μετά την πρώτη δόση, ενώ αναφέρθηκε στο σενάριο τρίτης δόσης.

Αρχικά ανέφερε ότι όσοι εμβολιάστηκαν με τη πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, θα πάρουν μήνυμα που θα καθορίζει ακριβώς την ημέρα και ώρα που θα εμβολιαστούν με την δεύτερη δόση του εμβολίου. Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι αν οι πολίτες έχουν απορίες μπορούν να αποταθούν στο 1474. «Υπάρχουν πολίτες

που έλαβαν το σχετικό μήνυμα και καθορίστηκε το ραντεβού τους».

Παράλληλα, εξήγησε ότι η φυσική νόσηση δεν προσφέρει αρκετά αντισώματα, όσα προσφέρει το εμβόλιο. «Υπάρχουν και οι μεταλλάξεις, με τα εμβόλια να προστατεύουν τον οργανισμό».

Πρόσθεσε ότι στην πρώτη δόση του εμβολίου παρατηρούνται ήπια συμπτώματα όπως ρίγος, μούδιασμα και πυρετός, ενώ τόνισε ότι κάποιος οργανισμός μπορεί να έχει περισσότερα συμπτώματα από κάποιον άλλο.

Η κυρία Παναγιωτοπούλου επεσήμανε ότι η δεύτερη δόση του εμβολίου δεν γίνεται με επιλογή εμβολίων. «Είναι σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας και μέχρι τώρα δεν έχουμε τέτοια δεδομένα για αλλαγή εμβολίου». Συμπλήρωσε ότι σε κάποιες χώρες άρχισαν οι δοκιμές, χωρίς να υπάρχουν αποτελέσματα.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι αν στην πρώτη δόση του εμβολίου δεν παρουσιάστηκε η παρενέργεια της θρόμβωσης, τότε είναι ακόμη πιο σπάνιο να παρουσιαστεί στη δεύτερη δόση. «Όσοι παρουσίασαν παρενέργειες από τον εμβολιασμό, μπορούν να αποταθούν στην ιστοσελίδα των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών». 

Όσον αφορά την τρίτη δόση του εμβολίου, εξήγησε ότι ακόμη δεν υπάρχουν δεδομένα πώς θα είναι. «Μπορεί να παραχθούν για να προστατεύουν από τα νέα στελέχη του κορωνοϊού».

Τέλος, ανέφερε ότι όσοι εμβολιάστηκαν και νιώθουν καλά, μπορούν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους. «Αν νιώθουν αδύνατοι, καλό θα είναι να περιοριστούν για μία μέρα».

Δείτε το βίντεο: 

Διαβάστε ακόμη: 

Ο Υπ. Υγείας ενημερώνει αύριο για τα επόμενα βήματα στο Πλάνο Εμβολιασμού

Έρευνα Pfizer Vs AstraZeneca: Πόσα αντισώματα αναπτύσσουμε μετά τα εμβόλια

Keywords
Τυχαία Θέματα