Μπορεί να καταστραφεί με πυρηνικά ο αστεροειδής που πλησιάζει τη γη; (vid)

Για τον μεγάλο αστεροειδή, Asteroid 7335 (1989 JA), διαμέτρου περίπου 1,8 χιλιομέτρων, ο οποίος θα περάσει σε σχετικά κοντινή απόσταση από τη Γη στις 27 Μαΐου, μίλησε στο Μεσημέρι και Κάτι ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO), Γιώργος Δανός.

Ερωτηθείς για το χείριστο σενάριο της πτώσης αστεροειδή στη γη, απάντησε ότι «αυτό δεν πρόκειται για να συμβεί, αλλά εάν συμβεί θα μιλάμε για μια κατάσταση όπως εκείνη των δεινοσαύρων, θα γινόταν μια γιγαντιαία έκρηξη,

η οποία θα ήταν αρχικά τοπική αλλά οι συνέπειες θα εξαπλωνόταν σε όλο τον πλανήτη και θα έπαιρνε μαζί του όλα τα είδη».

Σε ερώτηση εάν γίνεται να καταστραφεί ένας αστεροειδής με πυρηνικά όπλα είπε ότι  «όχι ακριβώς, διότι υπάρχουν πάρα πολλοί παράμετροι. Όπως είναι ο αστεροειδής, όταν τον κτυπήσεις θα αρχίσει να περιστρέφεται και θα γίνει ακόμα χειρότερο. Επίσης, εάν τον κτυπήσεις και γίνει χίλια κομμάτια, τότε θα έχεις να αντιμετωπίσεις βροχή με μικρότερους αστεροειδείς. Υπάρχουν άλλες λύσεις. Για παράδειγμα εάν τον παρατηρήσεις νωρίς, στέλνεις διαστημόπλοια, τα οποία θα προσπαθήσουν να τον μετατοπίσουν ελαφρώς και έτσι θα αλλάξει πορεία και θα περάσει από δίπλα και δεν θα κτυπήσει στο κέντρο».

Αναφορά έκανε και στον  αστεροειδή 99942 «Απόφις», ο οποίος είχε ανακαλυφθεί το 2004 και είχε θεωρηθεί ως ένας από τους πιο απειλητικούς και επικίνδυνους.

Επίσης, εξήγησε ότι έτυχε πολλές φορές αστεροειδείς να έρχονται από την πλευρά του ήλιου με αποτέλεσμα να μην γίνονται ορατοί. Σε αυτές τις περιπτώσεις έρχονται κατά πάνω μας και τους βλέπουμε μόνο όταν έχουν φύγει.  

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε επίσης: Μεγάλος αστεροειδής θα περάσει σχετικά κοντά από τη Γη στις 27 Μαΐου

Keywords
Τυχαία Θέματα