Μπορεί η κλιματική αλλαγή να προκαλέσει μελλοντικές πανδημίες;

Τουλάχιστον 15.000 νέες μεταδόσεις ιών μεταξύ ειδών προβλέπεται να συμβούν έως το 2070 λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών που μεταπηδούν από τα ζώα στον άνθρωπο τα επόμενα 50 χρόνια - ειδικά στην Αφρική και την Ασία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature.

Καθώς το κλίμα θερμαίνεται, πολλά είδη ζώων θα μετακινηθούν σε νέα

περιβάλλοντα, παίρνοντας μαζί τους τα παράσιτα και τα παθογόνα τους. Αυτές οι γεωγραφικές αλλαγές θα διευκολύνουν την κοινή χρήση ιών μεταξύ ειδών που προηγουμένως δεν είχαν αλληλεπίδραση.

Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάχυση ζωονοσογόνων - τη μετάδοση παθογόνων από τα άγρια ​​ζώα στον άνθρωπο.

Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι εκατοντάδες ελάφια με λευκή ουρά στη Βόρεια Αμερική βρέθηκαν θετικά στον COVID-19. Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν ο ιός θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ξέσπασμα από ελάφι σε άνθρωπο, αλλά οι ερευνητές ανησυχούν ότι τα ζώα θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα πιθανό έδαφος αναπαραγωγής για νέες παραλλαγές.

Τουλάχιστον 15.000 νέες εκδηλώσεις κοινής χρήσης ιών μεταξύ ειδών προβλέπονται μέχρι το 2070 λόγω αυτής της μετακίνησης των ζώων, που υποκινείται από ένα σενάριο θέρμανσης 2 °C.

Αυτά τα νέα συμβάντα κοινής χρήσης ιών προβλέπεται ότι οδηγούνται κυρίως από νυχτερίδες, οι οποίες είναι πιθανό να φιλοξενούν ιούς με υψηλή πιθανότητα μετάδοσης στον άνθρωπο.

Οι νυχτερίδες θεωρούνται η πιο πιθανή προέλευση του COVID, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δημοσιεύτηκε πέρυσι.

Αν και δεν έχει εξακριβωθεί πλήρως από πού προήλθε ο SARS-CoV-2 - και δεν έχει αποκλειστεί η πιθανότητα διαφυγής του ιού από εργαστήριο στη Γουχάν (αν και θεωρείται εξαιρετικά απίθανη) - η μετάδοση από μια νυχτερίδα στον άνθρωπο μέσω ενός μη αναγνωρισμένου ενδιάμεσου ζωικού είδους θεωρείται το πιο πιθανό σενάριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μπορεί,borei