Το θέμα των πολιτογραφήσεων στο Ανώτατο Δικαστήριο – Σήμερα η σύσκεψη

Η μεγάλη κομπίνα των χρυσών διαβατηρίων καταγράφεται σε απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Φιλελεύθερου το θέμα των πολιτογραφήσεων ξένων επενδυτών περιγράφεται από το Ανώτατο Δικαστήριο σε απόφαση την οποία απορρίφθηκε αίτημα δικηγορικής εταιρείας για ακύρωση εντάλματος έρευνας στα γραφεία της.

Η απόφαση του Ανωτάτου κάνει αναφορά στο πόρισμα της τριμελούς επιτροπής αλλά και στις έρευνες και διαπιστώσεις της Αστυνομίας. Συγκεκριμένα καταδείχθηκε ότι ένας αριθμός από τα πρόσωπα αυτά επωφελήθηκε χωρίς στην πραγματικότητα, να εδικαιούτο από το επενδυτικό σχέδιο.

Δεν υπήρξε ικανοποίηση ουσιωδών απαιτήσεων του σχεδίου, ενώ, συγχρόνως, κατά την επιδίωξη του εν λόγω σκοπού τους, δυνατό να σημειώθηκε και παράβαση ποινικών διατάξεων διαφόρων νόμων.

Στο πλαίσιο των ερευνών, διαπιστώθηκε ότι αιτήσεις για πολιτογράφηση συγκεκριμένων επενδυτών δεν ήταν δεόντως συμπληρωμένες. Επιπλέον κάποιοι επενδυτές απέκρυψαν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, καθώς, επίσης, ότι καταζητούνταν για τη διάπραξη σοβαρών ποινικών αδικημάτων στις χώρες τους.

Επίσης, αναφέρεται πως μέρος των χρημάτων της κάθε επένδυσης πέριξ του 25% επιστρεφόταν στη χώρα προέλευσης του επενδυτή και προφανώς προς τον ίδιο.

Από εξετάσεις που έγιναν κατέδειξαν πως το αρχικό έμβασμα και η επιστροφή του 25% γινόταν με ύποπτο τρόπο. Η μεταφορά του εμβάσματος στην Κύπρο γινόταν μέσω πιστωτικών καρτών, γεγονός το οποίο, κατά τους ειδικούς της Κεντρικής Τράπεζας, είναι ενδεικτικό ότι αυτό αφορούσε ύποπτη συναλλαγή, εφόσον η διαδικασία γινόταν σε ελάχιστο χρόνο, έναντι μεγάλης χρέωσης.

Σημειώνεται ότι το πρωί της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για τις υποθέσεις των πολιτογραφήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανώτατο Δικαστήριο – Σήμερα,anotato dikastirio – simera