Μπαβάρες στη Le Figaro: Άμεσες κυρώσεις σε Τουρκία και στήριξη σε Κύπρο-Ελλάδα

Έναςδιάσημος Γάλλος συγγραφέας-ιστορικός ζήτησε από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις να σταματήσουν τις επεκτατικές πολιτικές της Τουρκίας και να επιβάλουν κυρώσεις στον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε άρθρο του στη Le Figaro, ο ιστορικός και συγγραφέας Nicolas Baverez δήλωσε ότι τώρα είναι η ώρα για την Ευρώπη να σκληρύνει τη θέση της εφαρμόζοντας μια σταθερή πολιτική απέναντι στην Τουρκία.

Εξήγησε ότι η Ευρώπη πρέπει να τερματίσει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να επιβάλει κυρώσεις εναντίον του Ερντογάν και των συγγενών του και να προσφέρει

υποστήριξη για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο Bavarez είπε ότι από την άνοδο του στην εξουσία, ο Ερντογάν, ο οποίος ηγείται το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), σταδιακά ενίσχυσε τον έλεγχο του στις μηχανές του κράτους, τοποθετώντας τους συγγενείς του σε ευαίσθητες θέσεις και τρομοκρατώντας τον πληθυσμό σε μια «άνευ προηγουμένου ολοκληρωτική μετατόπιση».

Σε διεθνές επίπεδο, ο Ερντογάν έχει ακολουθήσει επιθετικές πολιτικές που έχουν αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή, ειδικά συμμετέχοντας σε πολέμους στη Συρία, τη Λιβύη και την περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ .

Ο Baverez κατηγόρησε επίσης την Τουρκία ότι υποστηρίζει τον ισλαμικό εξτρεμισμό εις βάρος μετριοπαθών σουνιτικών χωρών και στοχεύει να παρουσιαστεί ως ηγέτιδα δύναμη του σουνιτικού κόσμου.

«Ταυτόχρονα, η αναβίωση της Τουρκίας στην περιφερειακή σκηνή έρχεται ως μέρος της προσπάθειας του Ερντογάν να ανοικοδομήσει την ηγεμονία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας», δήλωσε ο Baverez

Υποστήριξε επίσης ότι η Τουρκία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ.

Γράφοντας σε μια από τις πιο αξιόλογες εφημερίδες  της Γαλλίας, ο Baverez είπε ότι ο ερπυστικός εξισλαμισμός της τουρκικής κοινωνίας γίνεται ολοένα και πιο αντιφατικός με το δημοκρατικό και κοσμικό κράτος της Γαλλίας, «που φαίνεται να επιδεινώνει την εχθρότητα του Ερντογάν και της Τουρκίας έναντι της Γαλλίας συγκεκριμένα και της Ευρώπης γενικότερα». 

«Η Τουρκία αντιμετωπίζει επί του παρόντος μια σοβαρή οικονομική κρίση, καθώς και μια πανδημία COVID-19 που προκάλεσε μια κρίση στην υγεία», δήλωσε ο Baverez. «Αυτές οι δύσκολες συνθήκες ώθησαν τον Ερντογάν σε ακόμη πιο ριζοσπαστικές θέσεις, σε μια προσπάθεια να καλύψει τα προβλήματά του και να αποσπάσει την προσοχή του πληθυσμό από τα καθημερινά του προβλήματα».

Ο ιστορικός είπε ότι ο Ερντογάν έχει ερμηνεύσει τη συμβιβαστική στρατηγική «καρότο και ραβδί» της Ευρώπης ως αδυναμία, οδηγώντας τον να αυξήσει την πίεση ειδικά με την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Είναι η κατάλληλη στιγμή να περιορίσουμε την τουρκική επέκταση και να αναχαιτίσουμε το ισλαμικό κίνημα», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα