Μπαν: Eλπίδες για λύση σε Κύπρο, δύσκολα τα πράματα σε Κορέα

Ελπίδες ότι το κυπριακό θα λυθεί εντός του 2016, χρονιά κατά την οποία θα «δώσει την σκυτάλη» στον επόμενο Γ.Γ του ΟΗΕ, εκφράζει ο Μπαν Κι Μουν. Έντονη η θλίψη και απογοήτευσή του, από την άλλη, για τις εξελίξεις στην κορεάτικη χερσόνησο.

Σε συνέντευξή του στo πρακτορείο ειδήσεων Associated Press (AP) ο Μπαν είπε, πως ξοδεύει πολύ χρόνο

και ενέργεια για την επανένωση της Κύπρου.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στον Ε/κ και Τ/κ ηγέτη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, «κυλούν ομαλά και καλά», είπε ο Γ.Γ του ΟΗΕ, ο οποίος ευελπιστεί, ότι μια συμφωνία για επανένωση του νησιού θα γίνει πριν από το τέλος της θητείας του (σ.σ τέλος του 2016).

Ο Νοτιοκορεάτης σύγκρινε την Κύπρο με τη Βόρεια Κορέα τονίζοντας, ότι ενώ στην χώρα μας πλησιάζουμε σε λύση του προβλήματος, στην δε πατρίδα του τα πράματα όλο και χειροτερεύουν. Συγκεκριμένα, είπε: "Παρακολουθώντας όλες αυτές τις μακροχρόνιες κρίσεις σε Κολομβία και Κύπρο να πλησιάζουν στην λύση, αισθάνομαι ακόμη πιο λυπημένος και θλιμμένος που κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει με την γενέτειρά μου (σ.σ Ν.Κορέα) - η κατάσταση, μάλιστα, γίνεται όλο και πιο δύσκολη».

Αναλυτικότερα, για τις εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα, ο Μπαν είπε στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στην AP, ότι εδώ και και σχεδόν 10 χρόνια ως Γ.Γ και πριν ως Υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας προσπάθησε με όλες του τις δυνάμεις να μιλήσει με τους Βορειοκορεάτες, με όποιο τρόπο μπορούσε ώστε να προωθήσει την ειρήνη, την ασφάλεια και την συμφιλίωση μεταξύ του Βορρά και του Νότου.

"Ωστόσο, λυπάμαι που θα σας πω ότι δεν επετεύχθη εξαιτίας πολλών ανεξάρτητων μεταξύ τους καταστάσεων, κυρίως λόγω των προκλητικών πράξεων των Βορειοκορεατών", παραδέχτηκε.

Να σημειώσουμε, ότι το όνομα του επόμενου ή της επόμενης ΓΓ του ΟΗΕ αναμένεται να ανακοινωθεί το αργότερο στα τέλη Οκτωβρίου. Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού στη συνέχεια θα επικυρώσει την επιλογή και ο ΓΓ θα αναλάβει τα καθήκοντά του/της τον Ιανουάριο, για πενταετή ανανεώσιμη θητεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα