«Υπάρχουν σενάρια για τη σημερινή μέρα-Δεν είμαστε πότε σίγουροι με τη Ρωσία»

Στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» μίλησε ο πρόεδρος Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, Ιωάννης Μπαλτζώης, σχολιάζοντας την σημασία της 9ης Μαΐου και κατά πόσο η σημερινή μέρα σηματοδοτεί κάτι για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο κ. Μπαλτζώης ανέφερε πως για την Ρωσία είναι ο μεγάλος πατριωτικός πόλεμος και στο συμβολίζουν με την ιερότητα και την δόξα του πολέμου. Η Ρωσία

κατηγορεί την Ευρώπη για αχαριστία διότι αυτό που είστε σήμερα είναι λόγω της θυσία των 27 εκατομμυρίων Σοβιετικών.  Από την άλλη πλευρά για την Ευρώπη συμβολίζει ότι υπάρχει πλέον ανάγκη μετά από ένα πόλεμο την διατήρηση της ειρήνης.

«Από την μία πλευρά βλέπουμε την ιερότητα του πολέμου και από την άλλη την αναγκαιότητα της ειρήνης» σημείωσε.

Πρόσθεσε επίσης ότι στον εορτασμό επί Προεδρίας Πούτιν πήρα αυτήν την μεγάλη μορφή να παρελαύνουν ο σοβιετικός στρατός και όλα τα νέα επιτεύγματα. Για την σημερινή επέτειο υπάρχουν πάρα πολλές ερμηνείες.

Όπως είπε υπάρχουν 3-4 σενάρια για ην σημερινή ήμέρα, όπως το να κηρύξει και επίσημα την έναρξη του πολέμου, να σταματήσει τον πόλεμο ή να αυτοανακηρυχθούν κάποιες περιοχές στην Ουκρανία, όπως είναι η Χερσώνα, η Υπερδνειστερία, γι’ αυτό και είχαμε κάποια επεισόδια τελευταία και να τα αποδεχτεί ο Πούτιν ή τις περιοχές του Ντονμπάς, δηλαδή Ντονιέσκ και Λουγκάσκ να τα ενσωματώσει στην Ρωσική Δημοκρατία.

Αυτά είναι κάποια σενάρια, εκείνο όμως που ξέρουμε είναι αυτά τα οπλικά συστήματα που θα επιδείξει τι συμβολισμό έχουν. Ο Πούτιν είναι ένας άνθρωπος που του αρέσουν οι συμβολισμοί και σε κάθε ευκαιρία του χρησιμοποιεί. Εδώ λοιπόν θα δούμε να παρελαύνουν και πυρηνικά όπλα, αλλά και το αεροσκάφος το οποίο είναι στρατηγείο σε περίπτωση πολεμικού πολέμου του κάθε Ρώσου ηγέτη. Είναι ένα φρούριο στον αέρα  που από εκεί μπορεί να ελέγχει τις επιχειρήσεις γιατί πάει σε μεγάλο ύψος κτλ.

Κληθείς να σχολιάσει τι θέλει να δείξει η Ρωσία, ο κ. Μπαλτζώης υπογράμμισε θέλει να δείξει ότι είναι έτοιμη, μπορεί να σπείρει τον πυρηνικό όλεθρο, και μπορεί να φτάσει στο τέλος.

Διαβάστε επίσης: Σήμερα η ρωσική επίδειξη δύναμης με την παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία

«Ο κίνδυνος υπάρχει, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τίποτε και η Ρωσία μην ξεχνάμε ότι έχει ενσωματώσει στον στρατηγικό τους δόγμα την χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων.

Εκτιμώ ότι δεν θα κάνει χρήση ατομικών όπλων μεγάλης ισχύος διότι αντιλαμβάνεστε ότι θα υπάρχει ανταπόδοση, αλλά χρήση τακτικών όπλων τα οποία δεν έχουν τους κινδύνους μεγάλου τακτικού πυρηνικού όπλου, μπορούν να καταστρέψουν στο πεδίο μια ταξιαρχία αρμάτων για παράδειγμα κάτι που έχουν και οι αμερικανοί. Άρα αν συνεχιστεί ο πόλεμος που είναι πολύ πιθανόν γιατί έχει την διάθεση η Δύση να συνεχίσει με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, αυτό πρέπει να μας προβληματίσει», κατέληξε.

Δείτε το βίντεο

Διαβάστε επίσης: LIVE: 60 νεκροί από βόμβα σε σχολείο της Μπιλοχορίβκα, λέει ο Ζελένσκι

Keywords
Τυχαία Θέματα