«Bράζει» ο Καύκασος: Eπίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ (vids)

Ενα βήμα πριν την πολεμική σύρραξη βρίσκονται Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία, καθώς η πρώτη ξεκίνησε «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενός θύλακα η πλειονότητα των κατοίκων του οποίου είναι Αρμένιοι και ο οποίος έχει κηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία του από το Μπακού.

Η πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το Στεπανακέρτ, και άλλες πόλεις της περιοχής, δέχονται «σφοδρά πυρά», πρόσθεσαν οι αρμενικές αρχές στο θύλακα, λίγο μετά την έναρξη των επιχειρήσεων που χαρακτηρίζονται από το Αζερμπαϊτζάν «αντιτρομοκρατικές».

Azerbaijan

targeted Stepanakert. This is Azerbaijan's terrorism against 120,000 #Armenians of Nagorno Karabakh.#Armenia #Azerbaijan #NagornoKarabakh #Baku #Stepanakert #Yerevan pic.twitter.com/s30UmlolnE

— Robert Ananyan (@robananyan) September 19, 2023

«Το Αζερμπαϊτζάν έχει εξαπολύσει μια μεγάλης έκτασης στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Δημοκρατίας του Αρτσάχ (σ.σ.: η ονομασία που δίνουν οι Αρμένιοι στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ)», έγραψε στο Facebook η αντιπροσωπεία που διατηρούν οι αυτονομιστές στην Αρμενία.

Το Μπακού υποστήριξε πως είχε ενημερώσει τη Ρωσία και την Τουρκία για τη στρατιωτική επιχείρηση που άρχισε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

«Η διοίκηση του αποσπάσματος διατήρησης της ειρήνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και η διεύθυνση του Τουρκο-Ρωσικού Παρατηρητηρίου (της κατάπαυσης του πυρός) είχαν ενημερωθεί για τις δραστηριότητες που διεξάγονται», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αζερινό υπουργείο Άμυνας.

Το αζερινό υπουργείο ανακοίνωσε επίσης πως οι άμαχοι μπορούν να εγκαταλείψουν την περιφέρεια του Καραμπάχ μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων προς την Αρμενία και άλλες κατευθύνσεις.

Το υπουργείο κάλεσε τους αμάχους να μείνουν μακριά απ’ αυτούς που χαρακτήρισε θεμιτούς στρατιωτικούς στόχους που δέχονται επιθέσεις από τις αζερινές δυνάμεις στο πλαίσιο της «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης του Μπακού.

Το Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται κοντά στην εκπλήρωση των βασικών στόχων της στρατιωτικής του επιχείρησης στο Καραμπάχ, με ορισμένους από τους στρατιωτικούς στόχους να έχουν εξουδετερωθεί, δήλωσε εξάλλου ένας βοηθός του Αζέρου προέδρου, ο Χικμέτ Χατζίεφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία αποτελεί εγγυήτρια δύναμη της εκεχειρίας που επιτεύχθηκε μετά τον τελευταίο πόλεμο Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν το 2020.

«Οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις που είναι αναπτυγμένες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ πρέπει να λάβουν σαφή και ξεκάθαρα μέτρα για να βάλουν τέλος στην επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν», ανέφερε το Γερεβάν.

Αρχές στον θύλακα έκαναν λόγο για πολυάριθμα θύματα αμάχων στην περιοχή μετά την έναρξη των εχθροπραξιών.

Μπροστά στις εξελίξεις, η Μόσχα τόνισε ότι ειδοποιήθηκε μόλις «λίγα λεπτά» πριν από την έναρξη των «αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων» του Μπακού στην περιοχή.

The Azerbaijani Armed Forces attacked the Radio Electronic Combat Regiment of the Artsakh Defense Army in Stepanakert.#Armenia #Azerbaijan #NagornoKarabakh #Baku #Stepanakert #Yerevan pic.twitter.com/gCtKnO2ImW

— Robert Ananyan (@robananyan) September 19, 2023

«Σε μέσα ενημέρωσης κυκλοφορούν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν, ειδοποίησε "εκ των προτέρων" τις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις (...) Αυτό δεν αληθεύει. Οι πληροφορίες κοινοποιήθηκαν στη ρωσική αποστολή λίγα λεπτά πριν από την έναρξη των εχθροπραξιών», δήλωσε η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα στο Telegram.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν ζήτησε την κατεπείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το Μπακού τόνισε ότι η ειρήνη με την Αρμενία είναι εφικτή μόνο σε περίπτωση «ολικής» αποχώρησης των Αρμενίων από το Ναγκόρνο Καραμπάχ. «Ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή είναι η άνευ όρων και πλήρης αποχώρηση των αρμενικών ενόπλων δυνάμεων από την αζέρικη περιοχή του Καραμπάχ και η διάλυση του λεγόμενου αυτονομιστικού καθεστώτος», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διπλωματία του Αζερμπαϊτζάν.

Διαβάστε επίσης:

Γερεβάν: Ευρείας κλίμακας επίθεση από το Μπακού με στόχο την εθνοκάθαρση

Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Σφοδρά πυρά στην πρωτεύουσα Στεπανακέρτ

Πηγές: Reuters, AFP, DPA, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα