Αβραμόπουλος: Οι αιτούντες άσυλο θα ανακατανέμονται

Τη στρατηγική για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό ζήτημα παρουσίασε σήμερα στις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά την υιοθέτηση από το Κολέγιο των επιτρόπων, των τεσσάρων εκθέσεων για τις υποχρεώσεις Ελλάδα, Ιταλίας, Τουρκίας και Δυτικών Βαλκανίων ως προς το ζήτημα.

Συγκεκριμένα, ο Δ. Αβραμόπουλος

δήλωσε ότι "σήμερα στο Κολέγιο επικεντρωθήκαμε στο πού βρισκόμαστε σε σχέση με την τρέχουσα κατάσταση και στην εφαρμογή των δράσεων που έχουν προτεραιότητα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την επόμενη βδομάδα. Έχουμε ήδη χάσει χρόνο. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, έχουμε εκκινήσει αρκετές δράσεις. Ωστόσο, όλοι είμαστε σύμφωνοι ότι τα αποτελέσματα είναι κατώτερα των αναμενόμενων. Αυτό το χρόνο ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών, είναι πολύ πιθανόν, να φθάσει στην Ευρώπη. Αρκετά κράτη μέλη πραγματοποιούν αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα τους και ιδιαίτερα κατά μήκος του διαδρόμου των Βαλκανίων".

Η Κομισιόν επιθυμεί να καταστήσει σαφές ότι: "Οι μετανάστες που φθάνουν στην ΕΕ θα τυγχάνουν διεθνούς προστασίας όσοι έχουν το δικαίωμα, αλλά βέβαια δεν θα εξαρτάται από τους ίδιους η απόφαση σε ποιο κράτος μέλος θα υποβάλλουν την αίτηση ασύλου. Οι μετανάστες που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας θα επιστρέφονται. Οι αιτούντες άσυλο να έχουν στη διάθεσή τους και να χρησιμοποιούν νόμιμες διόδους για να έρχονται στην Ευρώπη".

Ο Επίτροπος τόνισε ότι "κανένας δεν θα πρέπει να βάζει σε κίνδυνο τη ζωή του. Πρέπει να δώσουμε ένα τέλος σε αυτή την απάνθρωπη κατάσταση, η οποία δεν αντιστοιχεί στον πολιτισμό μας" και εξήγησε ότι "για να μετατρέψουμε τις αρχές αυτές σε συγκεκριμένες πράξεις, πρέπει τώρα, περισσότερο από ποτέ να επισπεύσουμε τις κοινές μας προσπάθειες έτσι ώστε τα μέτρα που έχουμε συμφωνήσει να εφαρμοσθούν με αποτελεσματικό τρόπο".

Ο κ. Αβραμόπουλος στη συνέχεια μίλησε για τις επιδόσεις των κρατών μελών. "Αρχικά, η Ιταλία και η Ελλάδα πρέπει επειγόντως να διασφαλίσουν ότι όλα τα hotspots θα είναι λειτουργικά. Οι εργασίες φαίνεται να έχουν επιταχυνθεί, πράγμα που είναι θετικό. Χάρη στην προσέγγιση των hotspots ο αριθμός των μεταναστών που έχει δακτυλοσκοπηθεί στην Ελλάδα έχει αυξηθεί σημαντικά. Μόλις όλα τα hotspots γίνουν πλήρως λειτουργικά, το 100% των μεταναστών θα δακτυλοσκοπείται. Για την επιτυχή λειτουργία των hotspots χρειαζόμαστε τους απαραίτητους πόρους και τον αναγκαίο σχεδιασμό προκειμένου να δρομολογείται για τους μετανάστες η διαδικασία ασύλου ή επανεγκατάστασης ή η διαδικασία της επιστροφής. Επιπλέον, με την υποστήριξη της Frontex θα ενισχύσουμε τον έλεγχο στα σύνορα μεταξύ FYROM και Ελλάδος. Θα πρέπει να προωθήσουμε μία λύση η οποία θα εφαρμοσθεί στην ελληνική πλευρά των συνόρων. Για να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους, πρέπει όλα τα κράτη μέλη να επιδείξουν αλληλεγγύη και υπευθυνότητα. Μέχρι στιγμής, έχουν μετεγκατασταθεί μόνο 497 μετανάστες."

Αποκάλυψε ότι για το θέμα απήυθυνε επιστολή στον κάθε Υπουργό Εσωτερικών ξεχωριστά "με ένα ηχηρό μήνυμα": Στόχος είναι να τους υπενθυμίσω ότι δεσμεύονται από τις αποφάσεις μετεγκατάστασης που έχουν ληφθεί και πρέπει να εφαρμοσθούν άμεσα ενόψει της επείγουσας κατάστασης. Πρέπει επειγόντως η διαδικασία της μετεγκατάστασης να αρχίσει να αποδίδει".

Ο Επίτροπος τόνισε ότι "πάνω από όλα, πρέπει όλοι να ενώσουμε τις προσπάθειές μας και να συνδυάσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να αυξήσουμε τον αριθμό στις επιστροφές των παράτυπων μεταναστών. Κάποια πρόοδος έχει σημειωθεί σε ό,τι αφορά στο σχεδιασμό πακέτων ειδικά προσαρμοσμένων στις ανάγκες τρίτων χωρών προκειμένου να δημιουργηθούν σε αυτές τα κατάλληλα κίνητρα για την επανεισδοχή των υπηκόων τους. Για να καθίσταται βέβαια αποτελεσματική η πολιτική επιστροφών, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι μετανάστες δεν θα τραπούν σε φυγή. Γι αυτό τον σκοπό είναι εξαιρετικής σημαντικό να διαθέσουμε επαρκείς θέσεις σε κλειστά κέντρα για εκείνους που δεν έχουν δικαίωμα να παραμένουν στην Ευρώπη. Εάν δεν επιστρέψουμε τους παράτυπους μετανάστες, υπονομεύουμε την αξιοπιστία μας και στερούμε τους πόρους από όσους χρήζουν διεθνούς προστασίας και έχουν ανάγκη στέγασης."

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία ο Επίτροπος έκανε λόγο για εταίρο κλειδί. Παρουσίασε τη λειτουργία του ταμείου διανομής πόρων προς υποστήριξη της Τουρκίας 3 δισεκατομμυρίων και επεσήμανε ότι μέσα στο 2016 - 2017 θα υπάρξει ένα ολοκληρωμένο και συντονισμένο πακέτο στήριξης με σκοπό τη στήριξη 2 εκατ. Σύρων προσφύγων στην Τουρκία και ζήτησε από τα κράτη μέλη να τηρήσουν τη δέσμευσή τους σε αυτό.

Τέλος, κατέληξε λέγοντας ότι "θα εξακολουθήσουμε το έργο μας σαν Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ παράλληλα δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία μας με τα κράτη μέλη προκειμένου να διασφαλίσουμε μαζί και ενωμένοι την πλήρη εφαρμογή των απαιτούμενων δράσεων που έχουν συμφωνηθεί από κοινού."

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα