Αβ.Νεοφύτου: Οι "μάγκες του ΟΧΙ" δεν ζήτησαν συγγνώμη

"Στην ψηφοφορία για το πρώτο κούρεμα τηρήσαμε αποχή, λόγω του ότι πριν την ψηφοφορία είχα ζητήσει αναβολή για να διαβουλευθούμε με τους πιστωτές, καθώς διαισθανόμουν ότι θα καταψηφιζόταν η πρόταση και θα είχαμε χειρότερα", ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Σε σχέση με το κυπριακό, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, μεταξύ άλλων, ανέφερε

ότι "Επειδή εμείς θέλουμε να επιλυθεί το κυπριακό, θεωρούμε ότι σωστά δεν έχουν επιρριφθεί ευθύνες από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ και κρατά ανοικτό το παράθυρο για συνέχιση του διαλόγου, που είναι ο μόνος δρόμος για λύση του κυπριακού".

Σε δηλώσεις του στο Μεσημέρι και κάτι του Σίγμα, ο Αβέρωφ Νεοφύτου παραδέχθηκε ότι ενδεχομένως ο ΔΗΣΥ να έπρεπε να ψηφίσει ΝΑΙ στην πρώτη πρόταση κουρέματος στη Βουλή, αντί για αποχή, έστω και αν δεν θα άλλαζε κάτι στην τελική έκβαση.

"Κανένας από τους "μάγκες του ΌΧΙ", δεν ζήτησε συγγνώμη μέχρι σήμερα για τη στάση του σε σχέση με την πρόταση αυτή", επεσήμανε. "Ούτε όταν στο επόμενο εξάμηνο, κόμματα ζητούσαν εξαίρεση κάποιων με σκοπό να ικανοποιήσουν κάθε αίτημα όποιου κτυπούσε την πόρτα τους για να αφαιρεθεί από το κούρεμα", τόνισε με νόημα, ενώ συνέχισε επισημαίνοντας ότι "με τον τρόπο αυτό, βάθαιναν ακόμα περισσότερο την οικονομική κρίση".

Ξεκαθάρισε ότι ήταν μεταξύ των ολίγων που δεν κρύφτηκαν την περίοδο εκείνη και έζησε τα πράγματα σε όλη τη διάστασή τους, ενώ δήλωσε με έμφαση ότι "τα συνθήματα δεν θα με κάνουν λαϊκιστή και συνθηματολόγο. Πάντα θα λειτουργώ με λογική και ρεαλισμό".

Σε σχέση με την πορεία της Οικονομίας επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επεσήμανε ότι "είμαστε στη σωστή πορεία", ωστόσο ξεκαθάρισε ότι "υπάρχει ο κίνδυνος να επικρατήσουν λαϊκίστικες προσεγγίσεις που ακούμε καθημερινά και να ξαναζήσουμε την οικονομική αβεβαιότητα και τον φόβο". Παραδέχθηκε ότι έγιναν κάποια λάθη, έγιναν και παραλείψεις, αλλά αντικειμενικά θα πρέπει να δούμε πού ήταν η Κύπρος το 2013 και πού είναι σήμερα, το πόσο μπροστά προχωρήσαμε.

Σε απάντηση προς όσα έχει αναφέρει το τελευταίο 24ωρο ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι "αξία έχει να λες και να γράφεις αυτά τα πράγματα όταν θεσμικά έχεις τη θέση και προσπαθείς να σώσεις τη χώρα σου και όχι εκ των υστέρων να γίνεσαι συγγραφέας μιας τραγωδίας".

Τόνισε, άλλωστε, με νόημα, ότι ο κ. Δημητριάδης θα "έπρεπε να είχε μιλήσει στην ώρα του και όχι εκ των υστέρων".

Απέρριψε κατηγορηματικά τα περί συνδιαλλαγής με τον κ. Δημητριάδη για να αποχωρήσει από τη θέση της Κεντρικής Τράπεζας, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, ότι αρμόδιος είναι ο Γενικός Εισαγγελέας για τέτοιες έρευνες και ποινικά αδικήματα, ούτε η Βουλή, αλλά ούτε και η Κυβέρνηση μπορεί να επέμβει.

"Το κυπριακό απέκτησε κεκτημένο"

Χαρακτήρισε το αδιέξοδο στο Κυπριακό ως προσωρινό, ενώ επεσήμανε ότι το Κυπριακό πλέον απέκτησε κεκτημένο, καθώς έχουμε για πρώτη φορά ξεκάθαρη δήλωση Γ.Γ. του ΟΗΕ, ο οποίος κάνει λόγο για φυσιολογικό και κανονικό κράτος, μετά τη λύση, όπως είπε.

"Υπήρξε ποτέ προηγούμενος Γ.Γ. του ΟΗΕ που να πει ότι δεν χρειάζονται ξένοι εγγυητές, δεν χρειάζονται μονομερή επεμβατικά δικαιώματα και ότι ακόμα και το μέλλον των στρατιωτικών αγημάτων θα πρέπει να αποφασιστεί;", διερωτήθηκε. "Αυτή είναι προίκα", επεσήμανε.

Επεσήμανε ότι αν είχε συμφωνηθεί από τις δυο πλευρές, θα το ανέφερε και στην έκθεση του ο Γ.Γ. του ΟΗΕ. Έχετε την εντύπωση ότι θα υποδεικνύουμε εμείς πώς θα λειτουργούν στον ΟΗΕ;", διερωτήθηκε.

Σύμφωνα με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, "οι μαξιμαλιστικές θέσεις, το μόνο που σφραγίζουν, είναι το μόνιμο αδιέξοδο στο κυπριακό... Άλλοι είναι που προέβλεπαν ότι θα δεχόμασταν επιδιαιτησία και έκαναν λόγο για κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας αν πηγαίναμε σε πενταμερή, άλλοι είναι που κινδυνολογούσαν", ανέφερε με νόημα.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη στο βίντεο. Το κείμενο έχει μόνο αποσπάσματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αβ Νεοφύτου, ΟΧΙampquot,av neofytou, ochiampquot