Αιγύπτιος ΥΠΕΞ: Ενήμερες Κύπρος-Ελλάδα για τις επαφές μας με Τουρκία

Ο Yπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry ανέλυσε πτυχές  της εξωτερικής πολιτικής της Αιγύπτου, συμπεριλαμβανομένης της αιγυπτιακής υποστήριξης για την παλαιστινιακή υπόθεση, τις σχέσεις με την Τουρκία, την Ελλάδα την Κύπρο και το Κατάρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης με το τηλεοπτικό

κανάλι Sada Al-Balad το Σάββατο απόγευμα.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις σχέσεις Αιγύπτου-Τουρκίας, ο Αιγύπτιος Αξιωματούχος δήλωσε ότι το Κάιρο  αξιολογεί επί του παρόντος τις τουρκικές πολιτικές, δεδομένου ότι το η Αίγυπτος πρότεινε κάποια βήματα που η Τουρκία πρέπει να λάβει υπόψη για την άρση όλων των εμποδίων που εμποδίζουν την οικοδόμηση αμοιβαίων σχέσεων.

Επανέλαβε ότι η Αίγυπτος εργάζεται πάντα για την οικοδόμηση στενών σχέσεων με τους περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους της.

«Η Αίγυπτος εργάζεται για να διερευνήσει κατά πόσο η Άγκυρα είναι έτοιμη να έχει σχέσεις με το Κάιρο σε σωστή βάση και τη συμμόρφωσή της με το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο Σούκρι τόνισε επίσης ότι είναι αναγκαίο η Άγκυρα να απέχει από οτιδήποτε αποσταθεροποιεί την ασφάλεια της Αιγύπτου. «Αυτό είναι ένα ιερό ζήτημα», είπε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι εάν η Τουρκία δεν εκδώσει μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο ή κλείσει τηλεοπτικά κανάλια που σχετίζονται με την Μουσουλμανική Αδελφότητα, η κατάσταση θα είναι πιο δύσκολη, προσθέτοντας ότι όλες αυτές οι πολιτικές παρακολουθούνται και οι δεσμοί θα μπορούσαν κανονικά να συνεχιστούν σε περίπτωση προόδου.

Η Κύπρος και η Ελλάδα δεν είναι δυσαρεστημένες με την προσέγγιση Αιγύπτου-Τουρκίας, τόνισε, προσθέτοντας: «Τους ενημερώνουμε για όλες τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Όσον αφορά θέμα  του Κατάρ, ο Σούκρι είπε ότι η Αίγυπτος εφαρμόζει αυτό που έχει επιτευχθεί στη συμφωνία Αλ-Ουλά, λέγοντας ότι έχουν δημιουργηθεί επιτροπές για την αποκατάσταση των σχέσεων Αιγύπτου-Κατάρ σε κανονικά επίπεδα.

Περιέγραψε τις πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ως θετικές, λέγοντας ότι μια άλλη εξέλιξη θα υπάρξει την επόμενη εβδομάδα και θα έχει αντίκτυπο στις σχέσεις.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι τα δικαιώματα των Αιγυπτίων που θυσιάστηκαν για την υπεράσπιση της πατρίδας τους δεν εγκαταληφθούν

Οι δύο χώρες εργάζονται θετικά για την άρση των επιπτώσεων του μποϊκοτάζ, σημείωσε ο Σούκρι, λέγοντας ότι αξιολογείται η απάντηση του Κατάρ στα αιτήματα της Αιγύπτου.

Όσον αφορά την πρόσκληση του εμιράτου του Κατάρ στον Πρόεδρο Αμπντέλ-Φατάχ Ελ Σίσι για επίσκεψη στη Ντόχα, ο Σούκρι είπε ότι η πρόσκληση εκτιμάται και ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο σωστό χρόνο εντός του διπλωματικού πλαισίου.

Σχετικά με τη  Λιβύη, την Ανατολική Μεσόγειο  και την Μουσουλμανική Αδελφότητα, ο Σούκρι είπε ότι αυτά τα αρχεία έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Αιγύπτου, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να παραβιαστεί η αιγυπτιακή ασφάλεια.

Όσον αφορά την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, ο Σούκρι είπε ότι η Αίγυπτος ανέλαβε την ευθύνη να υποστηρίξει τον παλαιστινιακό λαό και τον σκοπό τους τις τελευταίες επτά δεκαετίες.

«Οι κάτοικοι της Γάζας αξίζουν υποστήριξη και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για να συνεχίσουν την πορεία τους προς την επίτευξη των φιλοδοξιών τους για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους», είπε.

Όσον αφορά την επικείμενη ισραηλινή κυβέρνηση, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Αίγυπτος θα αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κυβέρνηση βάσει των κανονικών δεσμών μεταξύ των χωρών και θα πιέσει για ειρήνη για την επίτευξη λύσης δύο κρατών στα σύνορα του 1967.

Σχολιάζοντας αναφορές σχετικά με αιτήματα του Ισραήλ που ζητούν από την Αίγυπτο να σταματήσει να στέλνει τσιμέντο και εξοπλισμό στον θύλακα, ο κορυφαίος διπλωμάτης σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Αλ Σίσι  διέταξε βοήθεια 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανοικοδόμηση της Γάζας σε συνεργασία με την Παλαιστινιακή Αρχή και την ισραηλινή κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα