Αβέρωφ: Τελευταία προσπάθεια για Kυπριακό με αυτό το μοντέλο

«Κατά την άποψή μου, αυτή η προσπάθεια στο Κυπριακό είναι η τελευταία προσπάθεια με αυτό το μοντέλο λύσης. Αν αποτύχει, δεν λέω ότι δεν θα υπάρξουν άλλες προσπάθειες, όμως, δεν θα είναι στη βάση αυτού του μοντέλου».

Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σε συνέντευξή του στο «Μεσημέρι και Κάτι».

Περαιτέρω, είπε ότι το Κυπριακό κούρασε και το εσωτερικό και όσους ασχολούνται εδώ και δεκαετίες.

Εξέφρασε, όμως, βεβαιότατα ότι μπορεί να επιτευχθεί σχέδιο καλύτερο από το Ανάν και επικαλέστηκε προς τούτο ενημέρωση που έχει από τον ΠτΔ, από ξένους διπλωμάτες, από τον κ. Έιντε και από παράγοντες στο εξωτερικό.

Ακολουθούν αποσπάσματα των αναφορών του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου

Νταβός

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (ΠτΔ) θα έχει υψηλού επιπέδου επαφές, όπου θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει για την επιθυμία της ε/κ πλευράς για επίλυση του κυπριακού, για την πραγματική κατάσταση των διαπραγματεύσεων και θα μπορεί να ζητήσεις διεθνή στήριξη.

Επικρίσεις κομμάτων για συνάντηση Μπαν – Αναστασιάδη - Ακιντζί

Παρατηρείται μια υπερβάλλουσα ευαισθησία. Τι σημασία έχει αν γίνει μια συνάντηση στο εξωτερικό; Στην Κύπρο δεν αναγνωρίζεται ο Ακιντζί, αλλά αν μια συνάντηση γίνει στο Νταβός θα αναγνωριστεί; Αναπτύσσονται αντιλήψεις, που αν τις λάβουμε υπόψη, τότε θα πρέπει να διακοπεί και ο διάλογος με την τ/κ κοινότητα.

Θέλω όμως να μου απαντήσουν στο εξής. Είναι επί διακυβερνήσεως Αναστασιάδη που υπογράφτηκε η συμφωνία της πράσινης γραμμής; Αυτά τα πράγματα δεν αναβάθμισαν το ψευδοκράτος και θα το αναβαθμίσει μια συνάντηση με τον Ακιντζί στα Νταβός;

Κάποιοι συμπεριφέρονται, ωσάν οι συμμετέχοντες στο οικονομικό φόρουμ δεν έχουν άλλο θέμα να ασχοληθούν, πέραν του Κυπριακού.

Τουρκική γλώσσα και ΕΕ

Είναι σωστή η κίνηση από τον Νίκο Αναστασιάδη. Πάντοτε οι αντιδράσεις ξεκινούν από αυτούς που έχουν ως προμετωπίδα της επιχειρηματολογίας τους την προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει επίσημες γλώσσες. Άρα δεν πρέπει να αντιδρούν.

Γίνεται μια επεξεργασία της σκέψης του ΠτΔ και εξετάζονται τα διαδικαστικά ζητήματα. Μόνο θετικά θα έχει μια τέτοια εξέλιξη.

Εκ περιτροπής προεδρία

Παραμένει ως μη συμφωνηθέν θέμα. Θέση του Νίκου Αναστασιάδη είναι ότι δεν την αποδέχεται.

Περιουσιακό

Στη βασική παράμετρο του περιουσιακού (ποιος έχει τον πρώτο λόγο) παραμένει το μεγάλο πρόβλημα. Τον πρώτο λόγο πρέπει να τον έχει ο ιδιοκτήτης, όμως υπάρχουν και οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ οι οποίες πρέπει να γίνονται σεβαστές και από τις δύο πλευρές. Δεν μπορούμε να τις αποδεχόμαστε a la carte.

Έποικοι

Οι έποικοι κατά τη δική μου άποψη δεν είναι χρήστες.

ΔΔΟ

Κι εγώ θέλω κατάργηση των εγγυήσεων, αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων, αποχώρηση όλων των εποίκων, επιστροφή όλων των προσφύγων. Θεωρείτε ότι με αυτές τις θέσεις θα λύσουμε το κυπριακό μέσω του διαλόγου; Όχι φυσικά. Όμως, αυτές οι θέσεις ακούγονται καθημερινά και παρελαύνουν καθημερινά από 4-5 κόμματα.

Όσοι δεν θέλουν την ΔΔΟ να βγουν να το που σταράτα. Εγώ χαίρομαι τον Μαρίνο Σιζόπουλο. Όμως είναι εύκολο να απορρίπτεις.

Όταν λέμε ότι υπάρχουν ρατσιστικά στοιχεία στην ΔΔΟ, θέλω να μου πουν αν το σύνταγμα του 1960 είχε ή όχι ρατσιστικά στοιχεία; Είχα λόγο εγώ ο Ε/κ πολίτης στην εκλογή του Τ/κ Αντιπροέδρου; Ο πληθυσμός των Τ/κ το 1960 ήταν 20%. Πόση ήταν η αντιπροσώπευσή τους στη Βουλή. Ήταν 30%. Υπάρχει σωρεία ρατσιστικών προνοιών στο σύνταγμα του κράτους που συμφωνήθηκε το 1960.

Η ΔΔΟ δεν είναι ευλογία αλλά αναγκαιότητα.

Ανησυχίες για την επόμενη μέρα της λύσης

Διερωτώμαι, με λύση κινδυνεύουμε να μας πιάσουν όλους οι Τούρκοι αλλά χωρίς λύση δεν κινδυνεύουμε;

Με λύση που θα φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα και με την επιδίωξή μας να μην υπάρχουν οι τουρκικές εγγυήσεις κινδυνεύουμε, αλλά χωρίς λύση και με την παρουσία 40 000 Τούρκων στρατιωτών δεν κινδυνεύουμε;

Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ, τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της περιοχής μας και τις συγκυρίες.

Στην αναζήτηση της ευκταίας λύσης, μπορεί να οδηγηθούμε στην διχοτόμηση και ακολούθως στην πλήρη τουρκοποίηση.

Δημοψηφίσματα

Το Κυπριακό κούρασε και το εσωτερικό και όσους ασχολούνται εδώ και δεκαετίες.

Εγώ δεν θα θυσιάσω την ποιότητα της λύσης για το σύντομο της λύσης, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ μας.

Μην ξεχνάμε ότι πριν από 4 χρόνια, η δική μας πλευρά ήταν που πρότεινε την παραμονή 50 000 εποίκων.

Καλύτερο σχέδιο από τον Ανάν

Βεβαιότατα μπορούμε να πετύχουμε καλύτερο σχέδιο από το Ανάν. Και αυτό το λέω στη βάση ενημέρωση που έχω από τον ΠτΔ, από ξένους διπλωμάτες, από τον κ. Έιντε και από παράγοντες στο εξωτερικό.

Κυπριακό και ενημέρωση κομμάτων

Οι πολιτικοί αρχηγοί και το Εθνικό Συμβούλιο είναι ενημερωμένοι για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Κάθε κόμμα έχει το δικαίωμα ανά πάσα στιγμή σε πρόσβαση στα έγγραφα. Από και πέρα ο καθένα λέει ό,τι θέλει.

Κυπριακό και ενημέρωση λαού

Εδώ και ένα χρόνο έχουμε αρχίσει επαφές με τον κόσμο. Ενημερώνουμε για τις εξελίξεις, αλλά την ίδια στιγμή αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες. Και είναι αλήθεια ότι καταγράφουμε περισσότερες ανησυχίες από την μη λύση.

Το 80% των προσφύγων σήμερα, ήταν είτε αγέννητοι είτε κάτω των 20 ετών το 1974. Όσο περνά ο καιρός, χάνονται οι δεσμοί με την πατρώα γη.

Όσο περνά ο καιρός εξοικειωνόμαστε με τις πραγματικότητες. Εκείνοι από εκεί και εμείς από δω.

Είμαι ο τελευταίος που θα θέσω διλήμματα. Εάν υπάρξει συμφωνία, θα πούμε τα συν και τα πλην.

Τελευταία προσπάθεια

Κατά την άποψή μου αυτή η προσπάθεια είναι η τελευταία προσπάθεια με αυτό το μοντέλο λύσης. Αν αποτύχει, δεν λέω ότι δεν θα υπάρξουν άλλες προσπάθειες, όμως, δεν θα είναι στη βάση αυτού του μοντέλου.

Βουλευτικές Εκλογές

Έχουμε παγκύπριο συνέδριο τον Ιανουάριο. Οι εποχές των προεκλογικών εκστρατειών των 6 μηνών έχουν περάσει, 45 μέρες είναι αρκετές. Το ψηφοδέλτιο θα είναι έτοιμο τέλη Μαρτίου.

Σε ό,τι αφορά στην κομματική συμπεριφορά υπάρχουν 3 ζητήματα:

Η πολιτική συμπεριφορά εκφράζεται διά της ψήφου και της πολιτικής παρέμβασης

Όποιος διαπράττει ποινικά αδικήματα δεν καλύπτεται από ασυλία και είναι υπόλογος στο νόμο όπως όλοι οι πολίτες και οι ποινές για τους βουλευτές πρέπει να είναι μεγαλύτερες. Αυτό όμως είναι θέμα των δικαστηρίων. Εμείς στον ΔΗΣΥ δεν έχουμε κομματικά δικαστήρια.

Αριστίνδην Υποψήφιοι

Έχω κάνει κάποιες σκέψεις, όμως, επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν όταν έρθει η ώρα.

Στόχος του ΔΗΣΥ είναι να παραμείνει ισχυρή δύναμη.

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο Υπουργοί της κυβέρνησης να είναι υποψήφιοι, ακούω πράγματα, αλλά δεν υπάρχει επίσημο ενδιαφέρον. Δεν θέλουμε όμως ισχυρό ΔΗΣΥ και αποδυναμωμένη κυβέρνηση, διότι είμαστε συγκοινωνούντα δοχεία.

Οικονομία

Από την χρεοκοπία που βρισκόταν η οικονομία, έχουμε σταθεροποιήσει την κατάσταση. Προσπαθούμε να επιλύσουμε κοινωνικά και επιχειρηματικά προβλήματα στην πραγματική οικονομία.

Πρέπει να έχουμε πραγματική αλλαγή και να σταματήσουμε να βλέπουμε υψηλούς δείκτες στην ανεργία και στα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια.

Όταν τα λάθη μάς έστειλαν στην εντατική με κίνδυνο τον οικονομικό θάνατο, μην περιμένετε ότι από την επόμενη μέρα ο ασθενής θα μπορεί να πάει στο σπίτι και να παίζει ποδόσφαιρο.

Προεδρικές Εκλογές 2018

Αν δεν λυθεί το Κυπριακό, ο ΔΗΣΥ έχει υποψήφιο, αν ο Νίκος Αναστασιάδης θέλει να επαναδιεκδικήσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα