Αβέρωφ & Άντρος «έβγαλαν τις μάσκες» στον απόηχο της Πενταμερούς (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε μια αποτίμηση του ναυαγίου της Άτυπης  Πενταμερούς διάσκεψης στο Κυπριακό και τις προκλήσεις της επόμενη μέρα μίλησαν μεταξύ άλλων στην Εκπομπή του Σίγμα «Χωρίς Περιστροφές» με τον Γιαννάκη Καρεκλά, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος του Κυπριανού. Κατά την διάρκεια της συζήτησης οι 2 πολιτικοί αρχηγοί έβγαλαν και τις μάσκες καθώς αμφότεροι είναι εμβολιασμένοι όπως και οι συντελεστές της παραγωγής στο Στούντιο του Σίγμα προκειμένου να διευκολυνθεί η συζήτηση. 

«Παρόλο

που κατά την άποψή μας έμεινε εκτεθειμένη η τουρκική πλευρά βάζοντας θέσεις εκτός του συμφωνημένου πλαισίου, δεν προσφέρεται το αποτέλεσμα για πανηγυρισμούς γιατί η πατρίδα μας παραμένει υπό κατοχή. Ο πόθος και ο εθνικός στόχος για επανένωση έμεινε απραγματοποίητος. Όσο ο καιρός περνά τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολο και θα πρέπει να προβληματιστούμε», είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ στην αρχική του τοποθέτηση.

«Κατηγορούμε την Τουρκία ότι έφυγε από το συμφωνημένο πλαίσιο και δεν βρήκε κανένα να την στηρίξει. Ούτε στο Σ.Α ούτε η Ε.Ε ούτε κάποια άλλη χώρα. Φανταστήκατε τι θα γινόταν αν ακούγονταν οι καλοπροαίρετες φωνές της πλειοψηφίας των πολιτικών κομμάτων  και της κοινωνίας ότι θα έπρεπε να πετάξουμε ως Ε/κ το συμφωνημένο πλαίσιο στο κάλαθο των αχρήστων» πρόσθεσε.

«Στην Γενεύη υπήρξαν 2 θετικά. Ακόμη και ο πιο κακόπιστος δεν μπορεί  να επιρρίψει ευθύνες ότι δεν υπήρξε πρόοδος γιατί είναι η άλλη πλευρά εξόφθαλμα που απέρριψε το συμφωνημένο πλαίσιο και δεύτερο ότι πάρα την απαράδεκτη θέση της Τουρκία, ο Γ.Γ είπε ‘’δεν τα παρατάω’’», είπε ο κ. Νεοφύτου σημειώνοντας «Δεν θεωρώ ότι μπορούμε να βρούμε λύση στην βάση δυο κυριαρχιών γιατί αυτό σημαίνει δυο κράτη».

«Κανένας δεν μπορεί να γελά με την κατάσταση στο Κυπριακό αλλά μόνο προβληματισμό μπορούν να προκαλούν τα αποτελέσματα στην Γενεύη», είπε από την πλευρά του ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ.

«Η ανησυχία μας είναι πάρα πολύ μεγάλη. Απομακρυνόμαστε από την λύση και πάμε ολοένα και πιο κοντά στην οριστική διχοτόμηση της Κ.Δ που δεν θα είναι το τέλος του δρόμου αλλά η αφετηρία για νέα δεινά», είπε.

«Δεν συμφωνώ ότι ο Γ.Γ είναι έτοιμος να κάνει υποχωρήσεις στα θέματα αρχών στο Κυπριακό. Το δήλωσε κατ’ επανάληψη ο κ. Γκουτέρες ότι δεσμεύεται από τις αποφάσεις του Σ.Α που μιλούν για ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, όπως την ερμηνεύουν τα Ηνωμένα Έθνη», πρόσθεσε.

«Ο κ. Γκουτέρες δεν μίλησε για ‘’τετραγωνισμό του κύκλου’’ υπονοώντας ότι πρέπει να υποχωρήσουμε στα ζητήματα κυριαρχίας αλλά λέγοντα ότι ακόμα και σε τόσο δύσκολα προβλήματα μπορεί να βρεθεί λύση», είπε.

«Δεν είδαμε τον ΠτΔ να αναλαμβάνει κάποιες πρωτοβουλίες οι οποίες θα δυσκόλευαν την τουρκική πλευρά, αλλά τον είδαμε να μένει προσηλωμένο σε θέσεις που διευκόλυναν την τουρκική πλευρά», τόνισε

«Έχει δίκαιο ο κ. Νεοφύτου ότι αν φύγουμε από το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, οι εξελίξεις θα είναι χειρότερες. Όχι μόνο δεν θα πάμε στο ενιαίο κράτος που θέλουν κάποια κόμματα, αλλά αντιθέτως θα πάμε με μαθηματική ακρίβεια στη διχοτόμηση.

Είμαστε υποχρεωμένοι να κάμουμε εκστρατεία διαφώτισης. Ο κ. Αναστασιάδης που δεν αξιοποίησε καθόλου τις προτάσεις που του δώσαμε ως ΑΚΕΛ, τώρα μετά την Γενεύη καθίσταται πιο επιτακτική ανάγκη να αναλάβει πρωτοβουλίες», σημείωσε.

«Εμείς πριν την Γενεύη λέγαμε ότι οι προσδοκίες είναι πάρα πολύ χαμηλές και δεν κοροϊδέψαμε κανένα. Είπαμε στον Πρόεδρο ότι πρέπει να κάνει κινήσεις και στα ζητήματα της πολιτικής ισότητας, της εκ περιτροπής Προεδρίας και στο θέμα των υδρογονανθράκων», είπε     

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Κυπριανού, «τόσο ο ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ υποστηρίζουμε ΔΔΟ με ένα ρεαλισμό».

«Οι προσδοκίες όλων μας για Γενεύη ήταν πολύ προσγειωμένες. Η Τουρκία εδώ και μήνες πρόταξε τα 2 κράτη  και όταν ο άλλος σου λέει ‘’αναγνώρισέ με και μετά συνομιλούμε΄΄, τότε ότι και να πεις αν δεν έχει διάθεση να φύγει από αυτή την θέση δεν καταλήγουμε πουθενά», είπε.

«Μίλησα και δημόσια για πολιτική ισότητα και βρέθηκα στο μάτι του κυκλώνα. Είναι το μήνυμα που προσπαθούμε να στείλουμε στην κοινωνία. Δεν είναι με τα ωραία λόγια που κατά την άποψη μου υπηρετείς το ωφέλιμο για τον τόπο. Εάν η άλλη πλευρά θέλει ξεχωριστή κυριαρχία, αν εσύ δεν είσαι διατεθειμένος ακόμη και την πολιτική ισότητα να δώσεις, πως μπορείς να αναμένεις ότι θα βρεις λύση μπορείς», είπε.

«Δεν νοείται ομοσπονδία παγκόσμια, χωρίς την πολιτική ισότητα των ζωνών, των καντονιών, των κρατιδίων όπως θες ονόμασέ τα. Η ιδιάζουσα περίπτωση της Κύπρου είναι ότι μιλάμε για δυο ζώνες, στην Αμερική για 50 πολιτείες, κτλ», είπε.

Το ΑΚΕΛ, απάντησε ο Άντρος Κυπριανού,  όλα τα προηγούμενα χρόνια τοποθετείται ξεκάθαρα  και κατηγορήθηκε από τον ΠτΔ  πρέπει να ενδιαφερθεί και τα προβλήματα των Ε/κ, υπονοώντας ότι το ΑΚΕΛ ενδιαφέρεται μόνο για τα συμφέροντα της Τουρκίας.

«Πράγματα απαράδεκτα, για άνθρωπο του οποίου στηρίξαμε την διαδικασία από το 2016», τόνισε.

«Δεν έχουμε την αξιοπιστία στην Διεθνή Κοινότητα που θεωρεί ότι έχουμε τις δικές μας ευθύνες στο Κρανς Μοντανά και μας αποδίδει ευθύνες για το ότι δεν αναλάβαμε καμία πρωτοβουλία Λέχθηκε από πολλούς ανθρώπους ότι ο ΠτΔ προβληματίστηκε για το ενδεχόμενο να πάμε σε 2 κράτη. Αυτό το εκμεταλλεύτηκε η Τουρκία, όπως είπε για να προβάλει τις δικές της αξιώσεις», είπε ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ

Ο κ. Αβέρωφ απάντησε με ερώτημα λέγοντας  αν ο ΠτΔ ήθελε έστω και ενδόμυχα τα 2 κράτη και τα έδινε ο αντίπαλος, τότε θα τα έπαιρνε.

«Αυτές οι φημολογίες εκ των πραγμάτων (ότι ο Αναστασιάδης ήθελε 2 κράτη), δεν ευσταθούν», είπε

Ο κ. Αβέρωφ πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι για εκείνον η πιο ισχυρή ομοσπονδία είναι η αποκεντρωμένη.

«Ισχυρή ομοσπονδία σημαίνει να μείνουν  κεντρική κυβέρνηση οι απαραίτητες  εξουσίες που διασφαλίζουν την μια διεθνή προσωπικότητα, κυριαρχία, ιθαγένεια, εξωτερική πολιτική-άμυνα, μια οικονομία, ένα εναέριο χώρο και μια ΑΟΖ. Αυτά τα ουσιαστικά πράγματα για εμένα είναι η πιο ισχυρή ομοσπονδία», εξήγησε 

Απαντώντας στην πιο πάνω υπόθεση Αβέρωφ , ο èà του ΑΚΕΛ είπε «(Δεν αποδέχτηκε Αναστασιάδης τις θέσεις Τατάρ για 2 κράτη) Επειδή γνωρίζει πως όποιος πολιτικός πει δημόσια ότι δέχεται τη διχοτόμηση, το ξεπούλημα στην Τουρκία, τότε δέχεται το κατεχόμενο κομμάτι να γίνει μέρος της Τουρκία τότε δεν θα μπορεί να επιβιώσει πολιτικά».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απάντησε ως εξής:  «Ο χρόνος τσιμεντώνει τη διχοτόμηση.  Θα περίμενα να είναι πιο προσεκτικός ο ΓΓ του ΑΚΕΛ που αντί να τσιμετνώνει το ΝΑΙ, τσιμεντώνεται με την πάροδο του χρόνου η διχοτόμηση. Θα γυρεύουμε το πλαίσιο Γκουτέρες όπως το σχέδιο Ανάν και πολλά άλλα σχέδια θα γυρεύκουμε. Έχει 17 χρόνια που ήταν να τσιμεντώσετε το ‘’ΝΑΙ’’, και μετά κυβερνήσατε με τον Τάσσο Παπαδόπουλο. Μην μου λέτε εμένα ηγέτη του ΔΗΣΥ ότι θέλω να τσιμεντώσω τη διχοτόμηση γιατί οσάκις η ιστορία μας κάλεσε να τοποθετηθούμε, δηλώσαμε παρών. Ούτε απορρίψαμε το Αμερικανοκαναδικοβρετανικό σχέδιο λόγω της προέλευσής του. Άρα να μην αφήνουμε υπονοούμενα όσον αφορά τη ιστορία και τη συνέπεια στο Κυπριακό. Τι θέλεις να αποδείξεις κ. Κυπριανού εδώ και αρκετό καιρό. Ότι ο ΔΗΣΥ και ο Αναστασιάδης θέλουν την διχοτόμηση, και θα πετύχεις την επανένωση με το ΔΗΚΟ και του  άλλους; Mε ποιους θα συνεργαστείς; Σου το είπα και στο γραφείο σου, αν θέλουμε να έχουμε τις παραμικρές ελπίδες, αν δεν στηρίξουμε την προσπάθεια λύσης το ΑΚΕΛ και ο ΔΗΣΥ η λύση δεν περνά».

Απαντώντας ο κ. Κυπριανού είπε «Επερίμενα να με πάρεις στο 1821 και να πεις ότι φταίει το ΑΚΕΛ γιατί δεν πέτυχε η Επανάσταση που τον πρώτο χρόνο.  Το 1978 και το Αμερικανοκαναδικοβρετανικό Σχέδιο δεν το απέρριψε το ΑΚΕΛ και λέτε συνειδητά ψέματα. Το απέρριψε όχι για την προέλευση αλλά για το περιεχόμενό του και τις ασάφειές του. Για να έρθουμε στο σήμερα, τόσο ο Χριστόφιας όσο και ο Αναστασιάδης  μέχρι κάποια χρονική στιγμή κατάφεραν να βελτιώσουν σε μεγάλο βαθμό το Σχέδιο Ανάν με τις συγκλίσεις που πέτυχαν», είπε

Ο κ. Κυπριανού μίλησε και για την προθυμία της Τουρκία στο Κρανς Μοντανά να καταργηθούν οι εγγυήσεις κα να αποχωρήσουν σταδιακά τα τουρκικά στρατεύματα ζητώντας ως αντάλλαγμα την πολιτική ισότητα. Είπε επίσης πως ο Χριστόφιας με τις συγκλίσεις με τον Ταλάτ βελτίωσε πρόνοιες του Ανάν αλλά δεν είχε την στήριξη του ΔΗΣΥ για να τις επικυρώσει.

«Γι’ αυτό κ. Νεοφύτου, όταν μιλάτε λοιπόν με αυτό το οργίλο ύφος έναντι στο ΑΚΕΛ να θυμάστε ότι είμαστε συνεπέστατοι. Είναι ο ΔΗΣΥ που μεταμορφώνεται προεκλογικά και το 1992, και το 1998 με τη πυραυλοποίηση, το 2013, το 2018 με τον Αναστασιάδη που τελειώσαμε το Κρανς Μοντανά για να κερδίσουμε τις εκλογές».

«Όταν το 2006 καταλάβαμε ότι ο κ. Παπαδόπουλος δεν ήταν πρόθυμος να λύσει το Κυπριακό και απλά ροκάνιζε χρόνο, αποφασίσαμε να έχουμε τον δικό μας υποψήφιο.  Γι’ αυτό σας λέω ότι και σήμερα με όποιον και αν συνεργαστούμε, δεν πρόκειται να αλλάξουν οι θέσεις του ΑΚΕΛ στο Κυπριακό γιατί είναι κόμμα πατριωτικό και όχι ευκαιριακό».

Μπορείς να χτυπάς τον ΔΗΣΥ για την οικονομία, την πανδημία, τα κοινωνικά ζητήματα αλλά όπως είπε για το Κυπριακό που  δεν είναι ταυτόσημες οι απόψεις στο Κυπριακό αλλά της ίδιας φιλοσοφίας θα έπρεπε να υπάρχει κατανόηση για το καλό του τόπου. «Τσακωνούμαστε μέρα νύχτα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ και κάνουν πάρτι οι άλλοι», είπε.

«Δεν είναι με τα συνθήματα και τους χαρακτηρισμούς που θα αποδείξουμε ποιος είναι σωστός. Είναι με τα ιστορικά γεγονότα που θα αποδείξουμε.  Το 2013 άσκησαμε κριτική στον Αναστασιάδη γιατί υιοθέτησε  τακτική άλλων κομμάτων που εγκαταλείπουν ΔΔΟ και οδηγούν στην διχοτόμηση. Όταν τον Απρίλη του 2014 υιοθέτησε τις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ και να προσπαθήσει να ξεκινήσει πορεία του Κυπριακού, το ΑΚΕΛ δήλωσε παρών ανεξάρτητα του πως συμπεριφέρθηκε του Χριστόφια και ήμασταν παρών ως το Κρανς Μοντανά, αν και διαπιστώσαμε από τον Οκτώβριο του 2016  φλέρταρε με την Προεδρία.  Έφυγε από το Μοντ Πελεράν   λέγοντας ψέματα στον Ακιντζί  ότι του τηλεφώνησα και ότι έχει προβλήματα με το ΑΚΕΛ και πρέπει να επιστρέψει στην Κύπρο, την ώρα που κάναμε πρόοδο. Ουδέποτε του τηλεφώνησα. Πήγαμε στην Βουλή και ο ΔΗΣΥ που καίγεται για το Κυπριακό τήρησε αποχή για το θέμα του Ενωτικού Δημοψηφίσματος. Ο κ. Αβέρωφ θυμάται ότι μου τηλεφώνησε και ζήτησε να βάλουν μια τροποποίηση, αν και γνώριζε ότι διαφωνούσα, να την στηρίξουμε για να πετύχουμε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Keywords
βιντεο, αβερωφ, ακελ, καιρος, λύση, σημαίνει, νέα, θες, κυπρος, αοζ, αποδειξεις, δηκο, εκλογες, βουλη, δημοψηφισμα 2015, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, θεμος αναστασιαδης, τελος του κοσμου, νίκος αναστασιάδης, κυπρος εκλογες, εκλογες 2014, κοινωνια, κομματα, αποτελεσματα, το θεμα, θεμα, ιθαγενεια, κυπρου, οικονομια, πλαισιο, ψεματα, ωρα, ακελ, αμερικη, αμυνα, απλα, γεγονοτα, γινει, γινονται, δευτερο, δηκο, ειπε, υπαρχει, εκστρατεια, επρεπε, εφυγε, ζωνες, υποθεση, υφος, θες, καιγεται, κυβερνηση, κομμα, λύση, λογια, ματι, μηνες, μπορεις, νυχτα, ουσιαστικα, ωφελιμο, παμε, ποθος, προβληματα, σιγμα, συζητηση, συνθηματα, σχεδια, σχεδιο, σχεδιο αναν, τουρκια, φταιει, χρονος, δωσεις, ειπαμε, χωρα, κομματι, σημαίνει, σωστος, θελω να, θεματα, θεσεις, θετικα, ωραια λογια, ξεπουλημα
Τυχαία Θέματα