Ελλάδα: Παραχώρηση 14 αεροδρομίων σε γερμανική κοινοπραξία

Την παραχώρηση σε ιδιώτες, 14 αεροδρομίων της Ελλάδας, ενέκρινε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια ανατέθηκαν στην κοινοπραξία της ελληνο-γερμανικής ΦΡΑ-ΠΟΡΤ με την ΣΤΕΝ-ΤΕΛ. Πρόκειται για τα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας, των Χανίων, της Κεφαλλονιάς, της Ζακύνθου, του Ακτίου, της Καβάλας, της Ρόδου, της Κω, της Σάμου, της Μυτιλήνης,

της Μυκόνου, της Σαντορίνης και της Σκιάθου. Το εν λόγω μέτρο, εκκρεμούσε από το προηγούμενο Μνημόνιο και εγκρίθηκε τώρα με το νέο, ανήμερα της ψήφισής του.

Το ΚΥΣΟΙΠ έλαβε την απόφαση ανήμερα της ψήφισης του τρίτου μνημονίου και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Η απόφαση της παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων φέρει τις υπογραφές του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνου Σκουρλέτη.

Πλειοδότης για την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων για 40+10 χρόνια ανεδείχθη η ελληνο-γερμανική κοινοπραξία, η οποία προσέφερε εφάπαξ τίμημα 1,2 δισ. ευρώ, ετήσιο μίσθωμα 22,9 εκατ. ευρώ κατ` έτος, ποσοστό 25% από τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων έσοδα και τέλη υπέρ ΥΠΑ, που φτάνουν τα 1,2 δισ. ευρώ για όλη την περίοδο της παραχώρησης, ενώ παράλληλα δεσμεύθηκε για επενδύσεις 330 εκατ. στην πρώτη τετραετία και συνολικά 1,4 δισ. ευρώ για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες.

Τα 14 αεροδρόμια είναι αυτά της Θεσσαλονίκης, της Κέρκυρας, των Χανίων, της Κεφαλλονιάς, της Ζακύνθου, του Ακτίου, της Καβάλας, της Ρόδου, της Κω, της Σάμου, της Μυτιλήνης, της Μυκόνου, της Σαντορίνης και της Σκιάθου.

Σε ανάρτησή του σήμερα στο Twitter, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη για την προοπτική ανάπτυξης του τουρισμού», την οριστικοποίηση της παραχώρησης των αεροδρομίων.

Τη γερμανική εταιρεία Fraport ελέγχουν με:

31,35% το ομόσπονδο κρατίδιο της Έσσης, στην κεντρική Γερμανία

20,02% το εμπορικό και βιομηχανικό Επιμελητήριο της Έσσης

8,45% ο γερμανικός αερομεταφορέας Lufthansa

4,87% η αυστραλιανών συμφερόντων RARE Infrastructure Limited

Το υπόλοιπο 35,31% βρίσκεται στην ελεύθερη αγορά.

Παρά το γεγονός ότι η απόφαση παραχώρησης έχει ήδη υπογραφεί και δημοσιευτεί στην επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης, εκπρόσωπος της Fraport δήλωσε στο Reuters ότι η ίδια η εταιρεία δεν έχει ακόμα υπογράψει τη σύμβαση παραχώρησης με το ελληνικό Δημόσιο και ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.

"Η ελληνική κυβέρνηση έλαβε μία απόφαση που αποτελεί βάση για περαιτέρω διαπραγματεύσεις", ανέφερε στο διεθνές Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος της εταιρείας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα