Ασφάλιση, τεχνολογία και εργασιακή προοπτική

Ένα από τα πιο ανησυχητικά χαρακτηριστικά του ραγδαία μεταβαλλόμενου κόσμου μας είναι η δομική ανεργία που θα προκύψει λόγω του ψηφιακού μετασχηματισμού, της αυτοματοποίησης και της ρομποτικής. Οι εργαζόμενοι θα δοκιμαστούν αφού οι προβλέψεις μιλούν ότι θα χαθούν έως και 47% των σημερινών θέσεων εργασίας στα επόμενα 25 χρόνια. Η έννοια της απασχόλησης πρόκειται να αλλάξει δραματικά και η τάση είναι μη αναστρέψιμη.

Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τέτοια σαρωτική αλλαγή είναι οι κοινωνίες και οικονομίες να είναι έτοιμες με νέες θέσεις εργασίας, βασισμένες στις νέες τεχνολογίες. Είναι βέβαιο

ότι οι βασικές βιοτικές ανάγκες μας δεν αλλάζουν στην ουσία τους, απλώς η τεχνολογία τις θέτει σε διαφορετικό πλαίσιο. Αποτελεί, πλέον, επιτακτική ανάγκη οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο το νωρίτερο δυνατόν: να προλάβουν να μετασχηματιστούν οι ίδιες, να εκπαιδεύσουν τους ανθρώπους τους και να προσλάβουν νέους, ώστε να τους προσφέρουν μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη και ασφαλή σταδιοδρομία.

Μπορεί η ασφαλιστική βιομηχανία, ένας κατεξοχήν παραδοσιακός και ανθρωποκεντρικός κλάδος, να επιβιώσει από αυτόν τον κατακλυσμό; Μπορούν οι άνθρωποι των ασφαλιστικών εταιρειών να ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον; Και το σημαντικότερο, μπορεί ένας νέος να βρει μακροπρόθεσμη προοπτική στον ασφαλιστικό κλάδο του μέλλοντος;

Η απάντηση είναι: ασφαλώς ναι! Η νέα μορφή του ασφαλιστικού κλάδου, μετά τον μετασχηματισμό του έχει ξεκινήσει και σε πολλές εκφάνσεις του είναι ήδη εδώ: ο όρος “insurtech”, ένας συνδυασμός των λέξεων "ασφάλιση" και "τεχνολογία", εμπνευσμένος από το fintech, αναφέρεται στη χρήση τεχνολογικών καινοτομιών που αλλάζουν τον τρόπο της ασφάλισης χωρίς να αλλάζουν την ουσία της. Στο νέο ασφαλιστικό μοντέλο ο πελάτης μπορεί να προσαρμόσει την ασφάλειά του στις προσωπικές του ανάγκες αξιοποιώντας τα δεδομένα του που συλλέγονται από τις έξυπνες συσκευές του και να απαιτεί ειδική, ευέλικτη τιμολόγηση βάσει των παρατηρούμενων συμπεριφορών.

Στην Κύπρο, στα πρώτα βήματα από τον αναπόφευκτο μετασχηματισμό του κλάδου προς αυτήν την κατεύθυνση του insuretech, βρίσκεται η Gan Direct. Υλοποιώντας, εδώ και χρόνια ένα επενδυτικό πρόγραμμα που στοχεύει στην τεχνολογική αναβάθμιση, μπαίνει στη νέα εποχή της ασφάλισης και δίνει το παράδειγμα για την αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, φροντίζει ώστε να ακολουθήσουν και οι εργαζόμενοί του, παρόντες αλλά και νέοι: Το πρόγραμμά της, Apprenticeship Gan Direct, οδηγεί στην απόκτηση έμμισθης επαγγελματικής εξειδίκευσης, αφού δίνει την ευκαιρία σε ταλαντούχους νέους να εργαστούν σε ένα εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον, βάζοντας τα πρώτα θεμέλια στην καριέρα τους. Αποστολή του προγράμματος είναι να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες σημαντική εμπειρία και εκπαίδευση, σε ένα περιβάλλον με πολλές ευκαιρίες για προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα σπουδάζουν με πλήρη υποτροφία σε σχετικά με τον κλάδο πτυχία, σε συνεργασία με Πανεπιστημιακούς φορείς.

Παράλληλα, η Ακαδημία της εταιρείας, το Gan Academy, λειτουργεί πρόγραμμα σεμιναρίων και εργαστηρίων που καλύπτει όλα τα σύγχρονα θέματα τις ασφαλιστικής αγοράς καθώς και θέματα επαγγελματικής ανάπτυξης και ανέλιξης. Η ομάδα εισηγητών αποτελείται από υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας αλλά και ειδικούς εξωτερικούς συνεργάτες.

Συμπληρωματικά με τα εργαστήρια και τα σεμινάρια, λειτουργεί η πλατφόρμα ηλεκτρονικής εκπαίδευσης, το e-Gan learning, το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε όλα τα μέλη του προσωπικού να ενημερώνονται πάνω στα προγράμματα της εταιρείας και να εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους σε διάφορα θέματα, σχετικά με την ασφαλιστική αγορά. Κάθε χρήστης μπορεί να  επισκεφτεί την πλατφόρμα e-Gan learning με ένα κλικ από τον υπολογιστή του και να έχει άμεσα πρόσβαση στην πλατφόρμα ηλεκτρονικής εκπαίδευσης της εταιρείας.

Η Gan Direct, βασισμένη σε σύγχρονα διεθνή πρότυπα, δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η ασφαλιστική βιομηχανία, στην Κύπρο, υγιής και ανταγωνιστική, αλλά για να συνεχίσει να προσελκύει καλούς, νέους και φιλόδοξους εργαζόμενους που θα την κρατήσουν στο παιχνίδι του μέλλοντος.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ασφάλιση,asfalisi