Ασάνζ: Η πρώτη αποκάλυψη, το διεθνές κυνηγητό και η σύλληψη (vids)

Το «κακό παιδί» της δημοσιογραφίας, ο ιδρυτής του ιστότοπου «Wikileaks», ο οποίος με τις αποκαλύψεις του έχει κάνει κυβερνήσεις και ηγέτες να χάσουν τον... ύπνο τους βρισκόταν από το 2012 απομονωμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Εκεί ο Αυστραλός Τζούλιαν Ασάνζ είχε βρει καταφύγιο για να αποφύγει την σύλληψή του και μία έκδοσή του στη Σουηδία ή τις ΗΠΑ. Ο τολμηρός δημοσιογράφος όμως βρισκόταν στο μάτι του κυκλώνα από το 2010, με την αποκάλυψη χιλιάδων ευαίσθητων διαβαθμισμένων εγγράφων

μέσω του Wikileaks.

Τον Απρίλιο του 2010, αίσθηση προκάλεσε η δήλωσή του ότι «του αρέσει να κατατροπώνει καθάρματα». Ήταν η πιο αιχμηρή του δήλωση λίγες ώρες μετά την πρώτη μεγάλη αποκάλυψη του Wikileaks: το βίντεο που απεικόνιζε την εν ψυχρώ δολοφονία στη Βαγδάτη συνολικά 12 αμάχων από Αμερικανούς στρατιώτες που επέβαιναν σε ένα ελικόπτερο Απάτσι.

Ένας κυνηγημένος άντρας από το 2010- Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Οκτώ µήνες μήνες, ο Ασάνζ γίνεται ένας κατατρεγμένος άνθρωπος που αναγκάζεται να κρύβεται και να επικοινωνεί µε τον έξω κόσμο µέσω κρυπτογραφημένων μηνυμάτων.

Από το 2010, ο Ασάνζ βρίσκεται στο επίκεντρο µμιας παγκόσμιας συζήτησης για τα όρια που πρέπει να έχει η ενηµέρωση. Όσον αφορά στο πώς έστησε την επιχείρησή του, το 1993 δημιούργησε στην Αυστραλία μια από τις πρώτες εταιρείες παροχής υπηρεσιών Ιnternet και παράλληλα έφτιαχνε ελεύθερο λογισμικό, έχοντας την ακλόνητη πεποίθηση ότι όλα στο Διαδίκτυο πρέπει να είναι ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς. Την ίδια περίοδο σπούδασε Φυσική και Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Με τη δημιουργία του WikiLeaks το 2006 ξεκίνησε κάτι που κανείς άλλος δεν είχε σκεφτεί ως τότε: να φτιάξει ένα ηλεκτρονικό «γραμματοκιβώτιο» στο οποίο θα καταλήγουν οι διαρροές από ολόκληρο τον κόσμο.

Τα πράγματα ήταν δύσκολα για τον καταζητούμενο Ασάνζ μετά το διεθνές ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το 2010 η Ιnterpol ύστερα από αίτημα των σουηδικών Αρχών. Ο Ασάνζ είχε θεωρηθεί ύποπτος για τον βιασμό δύο γυναικών στη Σουηδία. Εκεί φαίνεται ότι είχε σεξουαλική επαφή με δύο γυναίκες οι οποίες αργότερα τον κατήγγειλαν στην αστυνομία για κακομεταχείριση. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες εντάσσονται στο πλαίσιο μιας εκστρατείας για τη δυσφήμησή του. Ο δικηγόρος του λέει ότι οι επαφές ήταν συναινετικές και ότι δεν έγινε χρήση βίας. Η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον της σουηδικής δικαιοσύνης με τον ίδιο να προειδοποιεί: «Αν με σκοτώσουν θα πλημμυρίσει η Γη έγγραφα των ΗΠΑ».

Το 2010, δύο χρόνια προτού εγκλωβιστεί στη πρεσβεία του Ισημερινού στη Βρετανία, ο «Μr Wikileaks» σχεδίαζε να βρει καταφύγιο στη χώρα του Βλαντιμίρ Πούτιν εγκαταλείποντας τη Βρετανία. Σύμφωνα με διαβαθμισμένα έγγραφα που είχαν διαρρεύσει στο Αssociated Press,ο Ασάνζ σχεδίαζε να εγκαταλείψει το Λονδίνο στις 30 Νοεμβρίου του 2010 με προορισμό τη Ρωσία.

Έκτοτε, ο Ασάνζ βρισκόταν εγκλωβισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από το 2012, ζητώντας άσυλο για να αποφύγει την σύλληψή του και την τυχόν έκδοσή του από τις βρετανικές αρχές στη Σουηδία όπου κατηγορούνταν τότε για τον βιασμό μιας γυναίκας.

Κι ενώ οι σουηδικές αρχές έχουν βάλει στο αρχείο τις κατηγορίες σε βάρος του, ο Ασάνζ αναμένεται να εκδοθεί στις ΗΠΑ. Στην ανακοίνωση της σύλληψής του η Σκότλαντ Γιάρντ ανέφερε ότι ο Ασάνζ «συνελήφθη επιπλέον για λογαριασμό των αρχών των ΗΠΑ λίγο μετά την άφιξη του σε κεντρικό αστυνομικό τμήμα του Λονδίνου. Πρόκειται για ένταλμα έκδοσης βάσει του Νόμου περί Εκδόσεων 73».

Η Ουάσιγκτον έχει ασκήσει δίωξη σε βάρος του Ασάνζ για τη δημοσιοποίηση από τον WikiLeaks το 2010 εκατομμυρίων απόρρητων και διαβαθμισμένων αμερικανικών στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων.

Όπως εκτιμούν Αμερικάνοι εισαγγελείς, Ασάνζ βοήθησε την Μάννινγκ, να «σπάσει» ένα κωδικό ασφαλείας και να έχει πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές στο Πεντάγωνο.

Όπως ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να καταδικαστεί με την μέγιστη ποινή φυλάκισης πέντε χρόνων.

Να σημειωθεί ότι Η πρώην υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον έκρινε χθες Πέμπτη ότι ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks, ο Τζούλιαν Ασάνζ, «πρέπει να λογοδοτήσει για αυτά που έκανε», μετά τη σύλληψή του στο Λονδίνο.

Πώς έγινε η σύλληψη

Ο πρόεδρος του Ισημερινού ανακοίνωσε νωρίτερα χθες πως αποσύρει την προστασία στον Ασάνζ έπειτα από αρκετά χρόνια παραμονής του στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο.

«Ο Ισημερινός απέσυρε το άσυλο στον Τζούλιαν Ασάνζ ύστερα από τις συνεχείς παραβιάσεις διεθνών συμβάσεων και καθημερινών πρωτοκόλλων», έγραψε ο πρόεδρος του Ισημερινού, Λένιν Μορένο στο Twitter.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αστυνομία, οι Αρχές εκλήθησαν να συλλάβουν τον Ασάνζ αφού η κυβέρνηση της χώρας αφαίρεσε την ασυλία του.

«Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ηλικίας 47 ετών, συνελήφθη σήμερα, Πέμπτη 11 Απριλίου, από υπαλλήλους της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, στην πρεσβεία του Ισημερινού, έπειτα από την εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε στις 29 Ιουνίου του 2012», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Scotland Yard.

Από πλευράς του ο ιδρυτής του Wikileaks δηλώνει πως δεν αποδέχεται τις κατηγορίες περί αντίστασης στις αρχές.

Ο δικηγόρος του Ασάνζ γνωστοποίησε μάλιστα ότι ο κατηγορούμενος σκοπεύει να αποκρούσει τις κατηγορίες τονίζοντας παράλληλα πως είναι λυπηρό το ότι μια χώρα που παρείχε παλαιότερα άσυλο σε έναν πολίτη, επιτρέπει τώρα να συλληφθεί μέσα στην ίδια της την πρεσβεία.

Οι αντιδράσεις

Στο μεταξύ, η εισηγήτρια του ΟΗΕ για εξωδικαστικές, συνοπτικές ή αυθαίρετες εκτελέσεις Ανιές Καλαμάρ δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο Ισημερινός, με την έξωση του Τζούλιαν Ασάνζ από την πρεσβεία του στο Λονδίνο, μπορεί να προκάλεσε έναν «πραγματικό κίνδυνο σοβαρών παραβιάσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων του».

Από την πλευρά του, ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για το δικαίωμα και τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής, ο Τζο Κανατάτσι, που αναμενόταν να συναντήσει τον Τζούλιαν Ασάνζ στις 25 Απριλίου στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως δεν θα ακυρώσει το ταξίδι του και προβλέπει να «τον επισκεφθεί και να του μιλήσει σε ένα αστυνομικό τμήμα ή όπου αλλού μπορεί να κρατείται στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο, η Τερέζα Μέι σχολίασε τη σύλληψη του Ασάνζ δίνοντας τα εύσημα στην μητροπολιτική αστυνομία για τον επαγγελματισμό της. «Πρέπει να γίνει σαφές πως στο Ηνωμένο Βασίλειο, κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Σνόουντεν κάνει λόγο για «την πιο μαύρη ημέρα για την ελευθερία του Τύπου».

Ο Σνόουντεν αναδημοσίευσε το βίντεο από τη σύλληψη του 45χρονου Αυστραλού, ο οποίος εκδιώχθηκε βιαίως από την πρεσβεία στο Λονδίνο, και κατέκρινε την ηγεσία της διπλωματικής αποστολής του Ισημερινού στην Αγγλία.

Ο ίδιος αναφέρει πως ο πρέσβης κάλεσε την αστυνομία στο κτίριο για να «σύρει», όπως λέει, τον βραβευμένο Ασάνζ από τον χώρο.

Αυτή η στιγμή «θα γραφτεί στα βιβλία της Ιστορίας», είπε και έκρινε πως παρότι οι εχθροί του Ασάνζ χαίρονται για τις εξελίξεις, πρόκειται στην ουσία για μία μαύρη μέρα.

Πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ, in.gr, protothema

Keywords
Τυχαία Θέματα