Ασάφειες και γκρίζες ζώνες σχετικά με τον αριθμό των εποίκων

Σύγχυση και πολλά ερωτήματα εγείρουν οι δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη γύρω από τον ακριβή αριθμό εποίκων που θα νομιμοποιηθούν μετά τη λύση του Κυπριακού.

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αναφορά σε νομιμοποίηση 90,000 εποίκων μετά τη λύση. Σήμερα σε νέες του δηλώσεις, απολογήθηκε για τη χθεσινή του δήλωσε, οριοθετώντας την νομιμοποίηση στις 40,000.

Ωστόσο, δεν υπάρχει σαφής και ξεκάθαρη εικόνα σε σχέση με τον αριθμό αλλά και με

το ποίος τελικά θεωρείται έποικος και ποίος όχι. Αυτό το στοιχείο είναι διάχυτο σε κάθε τοποθέτηση, κάθε αξιωματούχου που αναφέρεται στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Αν αποδεχτούμε τα στοιχεία τα οποία επικαλέστηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πληθυσμός στο Τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο θα είναι 220,000:

117,545 είναι οι τουρκοκύπριοι με ταξιδιωτικά έγγραφα της Κυπριακής ΔημοκρατίαςΣτις 12,500 υπολογίζονται ότι είναι οι τουρκοκύπριοι που δεν έχουν αποταθεί για ταξιδιωτικά έγγραφα της Κυπριακής ΔημοκρατίαςΣτο παρελθόν, τα παιδιά που προέκυψαν από μεικτούς γάμους Τούρκων με Τουρκοκύπριους, υπολογίζονταν στις 15,000. Τώρα, υπολογίζονται μεταξύ 18000-25000. Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος,Βίκτορας Παπαδόπουλος, με δηλώσεις του στο "Μεσημέρι και κάτι" του Σίγμα, ανέφερε ότι "δεν μπορείς να πεις σε κανένα στο εξωτερικό ότι άτομο που γεννήθηκε από μητέρα ή πατέρα Τούρκο και Τουρκοκύπρια μάνα/πατέρα, δεν δικαιούται". 25,000-30,000, ίσως και περισσότεροι, είναι οι τουρκοκύπριοι που για διάφορους λόγους κατέφυγαν στο εξωτερικό για να γλυτώσουν διάφορα, μεταξύ άλλων και την κατάταξη στον "στρατό". 40,000 περίπου είναι ο αριθμός των εποίκων που θα νομιμοποιηθούν, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, υπάρχει επίσης ένας αριθμός γύρω στις 12,000 άτομα, για τα οποία δεν έχει γίνει εφικτό να διευκρινιστεί αν μιλάμε για Ελληνοκύπριους ή Τουρκοκύπριους και σε ποιο μέρος πληθυσμού θα ενταχθούν.

Όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς βλέποντας μόνο τα νούμερα, δεν υπάρχει ακόμα σαφής εικόνα για τα συγκεκριμένα στοιχεία. Ακόμα και ο συνολικός αριθμός των 220,000 Τουρκοκυπρίων που αναφέρει η Κυβέρνηση, τυγχάνει αμφισβήτησης ως προς το πως έχει προκύψει το συγκεκριμένο νούμερο.

Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα παιδιά από μεικτούς γάμους αλλά και οι τουρκοκύπριοι που διαμένουν στο εξωτερικό διαδραματίζουν σημαίνοντα και καθοριστικό ρόλο, σε σχέση με τον τελικό αριθμό εποίκων που θα παραμείνουν μετά τη λύση. Ανάλογα με τον τελικό τους αριθμό, τότε ο αριθμός θα αυξάνεται.

Σε κάθε περίπτωση ο Βίκτορας Παπαδόπουλος, τόνισε ότι θα κατατεθούν ονομαστικοί κατάλογοι από τις δυο πλευρές και θα γίνει σύγκριση των αριθμών και των ατόμων. Αυτό που ενδεχομένως να πρέπει να συμπληρώσουμε στο σημείο αυτό, είναι ότι έλεγχος μπορεί να γίνει μόνο σε όσους έχουμε ήδη καταγραμμένους στον κατάλογο της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι στο σύνολο των ατόμων που θα κατατεθούν.

Καθεστώς "εργαζομένων" στα κατεχόμενα

Κεφαλαιώδους σημασίας είναι επίσης, ο αριθμός εργατών που διαμένουν στα κατεχόμενα με το καθεστώς του "εργαζόμενου" καθώς δεν υπάρχει σαφής αριθμός των περιπτώσεων αυτών. Ο αριθμός των ατόμων αυτών, δεν εμπίπτει στις 220,000 του προβλεπόμενου πληθυσμού για το τουρκοκυπριακό συνιστών κρατίδιο κατά τη ημέρα της λύσης.

Η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι ότι θα πρέπει οι άδειες εργασίας αλλά και η ανανέωση αυτών, να παραμείνει στις αρμοδιότητες των συνιστώντων κρατιδίων.

Η Ελληνοκυπριακή πλευρά αντιδρά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υποστηρίζοντας ότι η αρμοδιότητα αυτή θα πρέπει να πάει στην ομόσπονδη κυβέρνηση. Αν παρ' ελπίδα ωστόσο η τουρκοκυπριακή θέση γίνει αποδεκτή, τότε θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα ακόμα τεράστιο πρόβλημα προσωρινής παραμονής εποίκων.

Το Σχέδιο Ανάν για τη συγκεκριμένη ομάδα ατόμων, προέβλεπε έκδοση πενταετούς βίζας παραμονής και ακολούθως επιστροφή στη χώρα τους αφού πάρουν και ένα χρηματικό ποσό, ο καθένας.

Να σημειώσουμε επίσης ότι πιθανή είναι επίλυση του συγκεκριμένου γρίφου, με ένταξη των ατόμων αυτών στην ποσόστωση 4:1.

Σε κάθε περίπτωση ο Κύπριος πολίτης θα πρέπει να γνωρίζει και να λάβει υπόψη ακριβή στοιχεία, σε σχέση με τους εποίκους που θα παραμείνουν, έτσι ώστε να μπορέσει να αποφασίσει κατά πόσο θα αποδεχτεί η όχι την υπό διαμόρφωση λύση. Με τα υφιστάμενα δεδομένα, η εικόνα των πολιτών πόρρω απέχει από την απόλυτα σαφή εικόνα που θα πρέπει να έχουν, για να μπορέσουν να στηρίξουν ή να απορρίψουν ένα σχέδιο λύσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα