Ας γίνει η έναρξη της σχολικής χρονιάς ένα παιχνίδι

Ήξερες ότι η Πνευματική Ιδιοκτησία έχει τη δική της Παγκόσμια Ημέρα;

Η καινοτομία, η επιστήμη, η τέχνη, η επιχειρηματικότητα είναι έννοιες που συνδέονται άμεσα με πνευματικά έργα. Χάρη λοιπόν στην πολύπλευρη συνεισφορά της Πνευματικής Ιδιοκτησίας στη ζωή μας η 26η Απριλίου έχει καθοριστεί ως μέρα εορτασμού της Διανοητικής Ιδιοκτησίας, αποτελώντας ταυτόχρονα και μία καλή ευκαιρία για τη διοργάνωση εκδηλώσεων στα σχολεία με σκοπό την ευαισθητοποίηση των παιδιών για τη σημασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και του σεβασμού

του έργου του κάθε δημιουργού.

Για τη διοργάνωση εκπαιδευτικών εκδηλώσεων, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας (EUIPO) έχει δημιουργήσει και συγκεντρώσει υλικό για παιδιά τόσο πρωτοβάθμιας όσο και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το εν λόγω υλικό περιλαμβάνει ιδέες για εκπαιδευτικές δράσεις με σκοπό την κατανόηση της Πνευματικής Ιδιοκτησίας και παιχνίδια που μπορούν να πραγματοποιηθούν τόσο εντός της τάξης όσο και στον προαύλιο χώρο των σχολείων.

Στο τέλος της ημέρας ενημέρωσης για την Πνευματική Ιδιοκτησία, οι μαθητές αναμένεται να αντιληφθούν ότι η κάθε δημιουργία τους έχει τη δική της αξία, η οποία πρέπει να είναι σεβαστή και να προστατεύεται. Οι καθηγητές θα έχουν κι αυτοί αποκομίσει πολλαπλά οφέλη όπως γνώση για ζητήματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας αλλά και ιδέες για την ενσωμάτωση της Πνευματικής Ιδιοκτησίας στον διδακτικό χρόνο.

Κι επειδή για τη σχολική χρονιά που μόλις άρχισε η 26η Απριλίου του 2021 θα είναι ημέρα που τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά (Μεγάλη Δευτέρα), η έναρξη της σχολικής χρονιάς θα μπορούσε να συνδυαστεί με μία εκδήλωση ευαισθητοποίησης για τα πνευματικά δικαιώματα.

Για περισσότερες πληροφορίες και ιδέες για την καλύτερη διοργάνωση δράσεων γύρω από την Πνευματική Ιδιοκτησία, μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα που έχει διαμορφώσει το EUIPO και να δείτε το βίντεο που δημιουργήθηκε με την ευκαιρία διοργάνωσης μίας τέτοιας ημέρας ευαισθητοποίησης σε σχολείο του Αλικάντε (έδρα του EUIPO).

Η Πνευματική Ιδιοκτησία αποτελεί μέρος του πλούτου μας, τα έργα όλων έχουν αξία. Ο σεβασμός τους πρέπει να αποτελεί βίωμα. Ας το διδαχθούμε!

Keywords
Τυχαία Θέματα