Αρνητικός αντίχτυπος του κορωνοϊού και στην ναυτιλία (ΒΙΝΤΕΟ)

Πληγές σε άλλο ένα σημαντικό, για την κυπριακή οικονομία, τομέα προκαλεί η κρίση του κορωνοϊού.

Η ναυτιλία ήταν από τους πρώτους τομείς που είχαν επηρεαστεί όταν ο κορωνοϊός απασχολούσε αποκλειστικά και μόνο την Κίνα. Έκτοτε, τα προβλήματα μεγεθύνονται.

«Σίγουρα τα έσοδα θα είναι μειωμένα και σίγουρα μειώνεται και η ζήτηση, επομένως τα πλοία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά δεν αξιοποιούνται όλα στο βαθμό που αξιοποιούνταν πριν», δηλώνει η Υφυπουργός Ναυτιλίας, Νατάσα Πηλείδου.

Το μέγεθος του προβλήματος, όπως και σε όλους τους άλλους τομείς, θα εξαρτηθεί από την διάρκεια

της κρίσης του κορωνοϊού.  Σύμφωνα με την Υφυπουργό Ναυτιλίας, οι εταιρείες επηρεάζονται από θέματα ρευστότητας καθώς το κόστος παραμένει ψηλό και τα έσοδα έχουν μειωθεί. «Ελπίζουμε οι εταιρείες να παραμείνουν βιώσιμες, είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Είναι πολύ σημαντικό τα μέτρα, τα οποία θα δίνουν οι τράπεζες να περάσουν κι ελπίζουμε να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός με την στήριξη όλων, ούτως ώστε να μπορέσουν και οι ναυτιλιακές εταιρείες, αλλά και όλες οι εταιρείες στην Κύπρο να έχουν την απαραίτητη στήριξη», αναφέρει η κυρία Πηλείδου.

Ο τομέας, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, λειτουργεί καθώς το 90% του εμπορίου πραγματοποιείται μέσω θαλάσσης και σύμφωνα με την Νατάσα Πηλείδου «καταβάλλονται πάρα πολλές προσπάθειες και από το Υφυπουργείο Ναυτιλίας και από τον ιδιωτικό τομέα, για να συνεχιστεί απρόσκοπτα ή τουλάχιστον όσο πιο ομαλά γίνεται η δραστηριότητα, γιατί σίγουρα είναι πάρα πολύ σημαντική και για όλους εμάς προσωπικά».

Η δραστηριότητα έστω και μειωμένη συμβάλλει στην διατήρηση της τροφοδοσίας των χωρών με σημαντικά εμπορεύματα, πρώτες ύλες και προϊόντα.

Keywords
Τυχαία Θέματα