Αρχίζει σήμερα νέα διαπραγμάτευση

Με τις τράπεζες κλειστές και χωρίς επιπρόσθετη έκτακτη βοήθεια (ELA)
Στις Βρυξέλλες συγκεντρώνονται σήμερα τα βλέμματα για την Ελλάδα και δη στις συνεδρίες του Γιούρογκρουπ και της Συνόδου Κορυφής

Έχοντας ανά χείρας το αποτέλεσμα του προχθεσινού δημοψηφίσματος

και την κοινή ανακοίνωση των πολιτικών αρχηγών της Ελλάδας, μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες η ελληνική αντιπροσωπία, προκειμένου να εξακριβώσει κατά πόσον υπάρχει ή όχι τρόπος επίτευξης συμφωνίας με τους Θεσμούς για το ελληνικό ζήτημα. Χθες, μετά από μια μαραθώνια σύσκεψη, που κράτησε περίπου επτά ώρες, οι πολιτικοί αρχηγοί, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, κατέληξαν σε ένα κοινό ανακοινωθέν, το οποίο φέρει την υπογραφή όλων, πλην του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής, που δεν συμμετείχε στη σύσκεψη.

Μάλιστα, το κοινό ανακοινωθέν κινείται στη βάση της αναθεωρημένης πρότασης του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, την οποία είχε απορρίψει ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Η κοινή ανακοίνωση των πολιτικών αρχηγών στην Ελλάδα αναφέρει πως «η πρόσφατη ετυμηγορία του ελληνικού λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας. Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Και ο κάθε Πολιτικός Αρχηγός θα συμβάλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου», προστίθεται.

Οι τέσσερεις πυλώνες
Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση, κοινός στόχος των πολιτικών αρχηγών και της Κυβέρνησης είναι η επιδίωξη λύσης, η οποία θα διασφαλίζει:
1. Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.
2. Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο τη δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις.
3. Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.
4. Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Σύμφωνα, εξάλλου, με την κοινή ανακοίνωση, «άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ. Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, αμέσως μετά την προσεχή (σ.σ. σημερινή) Σύνοδο Κορυφής, για τα πρώτα συμπεράσματα που θα εξαχθούν και για την εν γένει πορεία των διαπραγματεύσεων», καταλήγει.

Ικανοποίηση στην Κυβέρνηση
Σε ανακοίνωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα, δεν θα μπορούσε να αγνοήσει το μαζικό, πλειοψηφικό και σαφές μήνυμα του ελληνικού λαού. Την εντολή, δηλαδή, για μια ουσιαστική και βιώσιμη ευρωπαϊκή λύση που θα επιμερίζει τα βάρη με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, θα ρυθμίζει το ζήτημα του χρέους, θα διασφαλίζει τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και φυσικά θα αποκαθιστά τη ρευστότητα των τραπεζών. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε τη στήριξη των πολιτικών αρχηγών για την υλοποίηση της απόφασης του ελληνικού λαού. Η ελληνική κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης και απόλυτη συνείδηση της κρισιμότητας των στιγμών προχωρά άμεσα στη λήψη όλων των απαραίτητων πολιτικών πρωτοβουλιών για την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό», καταλήγει ο κ. Σακελλαρίδης.

Η σημερινή ατζέντα
Σήμερα θα γίνει μια πρώτη ανασκόπηση των προθέσεων μεταξύ Ελλάδας και εταίρων και ενδέχεται να τεθούν οι βάσεις για επίτευξη συμφωνίας στο ελληνικό ζήτημα. Το Γιούρογκρουπ συνεδριάζει στις δύο το απόγευμα, προκειμένου να προετοιμάσει τη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα, που θα γίνει αργότερα. Σύμφωνα με ανακοίνωση, κατά τη συνεδρία του Γιούρογκρουπ, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένουν να ακούσουν τις νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Μετά το πέρας της συνεδρίας αυτής, οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης θα συναντηθούν για να συζητήσουν τα αποτέλεσμά της και να αξιολογήσουν την όλη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Στην Σύνοδο Κορυφής, σημειώνεται, θα παρευρίσκονται τόσο ο Επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι όσο και η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, οι οποίοι προσκλήθηκαν από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Ντουσκ. Πάντως, ενόψει της αποψινής Συνόδου Κορυφής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Επίσης, ο κος Τσίπρας είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες και με τους επικεφαλής της ΕΚΤ, καθώς και του ΔΝΤ.

Αμετάβλητος ο ELA, μεγαλύτερο το κούρεμα
ΠΑΝΤΩΣ, οι συνεδρίες του Γιούρογκρουπ και της Συνόδου Κορυφής γίνονται υπό το βάρος βαρυσήμαντων δηλώσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων (βλ. σελίδα 6) αλλά και της χθεσινοβραδινής απόφασης της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητο στα επίπεδα της 26ης Ιουνίου το ανώτατο όριο δανεισμού μέσω του μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ΕLA) αναπροσαρμόζοντας, ωστόσο, το καθεστώς που ισχύει στις εγγυήσεις (collateral) που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από τον μηχανισμό. Η ψεσινή απόφαση της ΕΚΤ, πρακτικά σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχωρά σε αύξηση του κουρέματος στις εγγυήσεις, με αποτέλεσμα να μειωθεί συνακόλουθα και το ποσό της ρευστότητας που δικαιούνται να αντλήσουν από τον μηχανισμό οι ελληνικές τράπεζες.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ, «το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε να διατηρήσει την παροχή επείγουσας παροχής ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες στο επίπεδο της 26ης Ιουνίου 2015. Ο ELA μπορεί να παρέχεται μόνο έναντι επαρκών εγγυήσεων. Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδος έχει επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες, δεδομένου ότι οι εξασφαλίσεις που χρησιμοποιούν στον ELA βασίζεται σε σημαντικό βαθμό σε κρατικά ομόλογα. Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να προσαρμόσει τις περικοπές στις εξασφαλίσεις (κούρεμα των collaterals) που είναι αποδεκτές από την Τράπεζα της Ελλάδος για τον ELA.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις πιθανές επιπτώσεις για την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής και για την ισορροπία των κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών στη ζώνη του ευρώ. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα στο πλαίσιο της εντολής που έχει λάβει», προσθέτει η ΕΚΤ, χωρίς να διευκρινίζει, όμως, από πότε θα ισχύσει το νέο αυστηρότερο καθεστώς που αποφάσισε. Επομένως δεν μπορεί να προσδιοριστεί πότε θα αρχίσει να υπάρχει μεγαλύτερη πίεση στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών. Η ΕΚΤ αναμένεται πως θα συνεδριάσει και αύριο για να καθορίσει τα επόμενα βήματά της μετά και τις συνεδρίες του Γιούρογκρουπ και της Συνόδου Κορυφής.

Παραμένουν κλειστές οι τράπεζες
Σε μια άλλη εξέλιξη, χθες σε σύσκεψη εκπροσώπων των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα αποφασίστηκε όπως παραταθεί η τραπεζική αργία κατά δύο μέρες, δηλαδή μέχρι αύριο το βράδυ. Σύμφωνα με την απόφαση, το όριο αναλήψεων παραμένει στα 60 ευρώ, οπότε θα λειτουργήσουν ακριβώς τα ίδια τραπεζικά υποκαταστήματα για την παροχή των ίδιων τραπεζικών υπηρεσιών, όπως εξήγησε η Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Λούκα Κατσέλη. Σημειώνεται, όμως, πως μέχρι την ώρα σύνταξης του κειμένου η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία θα επεξηγούνταν οι αποφάσεις σε σχέση με τις ελληνικές τράπεζες δεν είχε ακόμη εκδοθεί, αφού αναμενόταν η απόφαση της ΕΚΤ, που εκδόθηκε μετά τις δέκα το βράδυ.

Keywords
Τυχαία Θέματα