Αρχίζει η αποναρκοθέτηση στο χωριό Μάμμαρι

Στη νεκρή ζώνη στο χωριό Μάμμαρι αρχίζουν σήμερα οι εργασίες αποναρκοθέτησης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο ομάδα από 20 ναρκαλιευτές από την Καμπότζη θα αναπτυχθούν βόρεια του χωριού και θα παρέχουν τεχνική εμπειρογνωμοσύνη και εξοπλισμό.

Η μετάβαση των 20 ναρκαλιευτών στην περιοχή ακολουθεί μια πρώτη αξιολόγηση, που έγινε από την Υπηρεσία UNMAS των ΗΕ, τον Φεβρουάριο και περαιτέρω έρευνα από εμπειρογνώμονες της UNIFIL, τον Απρίλιο, η οποία έδειξε ότι οι νάρκες έχουν εκτοπιστεί σε αυτό το τμήμα της νεκρής ζώνης από τις πλημμύρες του χειμώνα.

Οι

ναρκαλιευτές αναμένεται να διενεργήσουν την τεχνική έρευνα και την εκκαθάριση των ναρκοπεδίων της περιοχής μέχρι το τέλος του Αυγούστου.

Σημειώνεται ότι από τα τέλη του 2004 μέχρι τις αρχές του 2011, οι ομάδες των πυροτεχνουργών που σχετίζονται με το Κέντρο Ενεργειών Ναρκών των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, εργάστηκε για την αποναρκοθέτηση της νεκρής ζώνης μήκους 180 χιλιομέτρων όπου οι νάρκες τοποθετήθηκαν εκεί απο το το στρατό το 1974.

Οι προσπάθειές αποναρκοθέτησης, συντονίζονται από τα προγράμματα των ΗΕ για την Ανάπτυξη (UNDP), σε συνεργασία με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για Υπηρεσίες Έργων (UNOPS), καθώς και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χάρη σε αυτό το έργο, έχουν εκκαθαριστεί και καταστραφεί πάνω από 27.000 νάρκες. Στόχος σύμφωνα με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι όπως ολόκληρη η Κύπρος απαλλαγεί απο τις νάρκες.

Keywords
Τυχαία Θέματα