Αρχισαν εργασίες συντήρησης της Αγίας Μαρίνας στη Δερύνεια

Άρχισαν στη Δερύνεια οι εργασίες συντήρησης της Βυζαντινής εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας, η οποία βρίσκεται εντός της νεκρής ζώνης, δίπλα από την κατεχόμενη παραλία του Δήμου.

Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου Δερύνειας αναφέρεται ότι «τις εσωτερικές και εξωτερικές εργασίες ανέλαβε το Τμήμα Αρχαιοτήτων και θα διαρκέσουν περίπου τρεις μήνες».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «κάθε χρόνο στις 17 Ιουλίου με τη συνοδεία στρατιωτικής φρουράς των Ηνωμένων Εθνών προσκυνητές από τη Δερύνεια και άλλα μέρη της Κύπρου

μεταβαίνουν στο εξωκλήσι για να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία και να προσευχηθούν στη χάρη της Αγίας Μαρίνας, που είναι προστάτης των παιδιών».

Η εκκλησία είναι «κτισμένη πιθανώς τον 12ο αιώνα και αποτελείται από δυο ιδίου μεγέθους εκκλησάκια ενωμένα που επικοινωνούν με περάσματα. Βρίσκεται απομονωμένο στους αγρούς τρία χιλιόμετρα περίπου ανατολικά της Δερύνειας σε μια μικρή κοιλάδα στην οποία υπήρχαν αμυγδαλιές, συκιές, ελιές και αμπέλια».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμα ότι «κάτω από την εκκλησία μέσα σε μια σπηλιά αναβλύζει αγίασμα με το οποίο έλουζαν τα άρρωστα παιδιά για να θεραπευτούν. Δίπλα από την εκκλησία υπάρχει η «παλλούρα» (ακανθώδης θάμνος) της Αγίας Μαρίνας πάνω στην οποία οι πιστοί κρεμούσαν παιδικά ρουχαλάκια για να θεραπευτούν τα άρρωστα παιδιά».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα