Αρχιραβίνος Κύπρου: Αίτημα εβραϊκής κοινότητας να επιτραπεί η σφαγή κόσερ

O Αρχιραβίνος της Κύπρου, Αριέ Ζεέβ Ρασκίν, σε γραπτή του δήλωση αναφέρει ότι αποτελεί μακροχρόνιο αίτημα της εβραϊκής κοινότητας προς το Υπουργείο Γεωργίας και τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες να επιτραπεί η σφαγή κοσέρ, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της εβραϊκής κοινότητας στην Κύπρο.



Όπως αναφέρει, υπάρχουν περίπου 6.000 Εβραίοι στην Κύπρο και πολλοί

Κύπριοι που τρώνε μόνο προϊόντα κοσέρ. Οι περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, συμπληρώνει, καθώς και οι ΗΠΑ και η νομοθεσία της ΕΕ, επιτρέπουν την σφαγή του κοσέρ ως μέρος της πολιτικής τους για την θρησκευτική ελευθερία, αφού έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η σφαγή κοσέρ –αν γίνει σωστά από αδειοδοτημένους επαγγελματίες– έχει σχεδιαστεί για να προκαλεί την λιγότερη ταλαιπωρία στο ζώο σε σύγκριση με άλλες συμβατικές μεθόδους θανάτωσης που χρησιμοποιούνται σήμερα στην Κύπρο και αλλού.

Διαβάστε:Τι είναι η μέθοδος σφαγής Κοσέρ &Χαλάλ - Με διαφωνίες το Νομοσχέδιο σε Βουλή

Όπως εξηγεί, μετά το κόψιμο του λαιμού με τις δύο κύριες αρτηρίες, το αίμα σταματά να ρέει στον εγκέφαλο και το ζώο χάνει αμέσως τις αισθήσεις του. Προσθέτει πως άλλες συμβατικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται μπορεί κάποιες άλλες φορές να είναι χειρότερες. Το ειδικό μαχαίρι που χρησιμοποιείται για την σφαγή κοσέρ, προσθέτει, πρέπει να είναι τόσο αιχμηρό ώστε αν κάποιος κόψει το δάχτυλό να μην το αισθανθεί, κι έτσι ούτε το ζώο έχει την αίσθηση της κοπής. Αναφέρει ακόμα ότι οι περισσότερες αντιρρήσεις για την σφαγή κοσέρ αφορούσαν τις προετοιμασίες για σφαγή και όχι την ίδια τη σφαγή. Παραδέχεται ότι η μέθοδος «Shackle and Hoist» που χρησιμοποιείται για τον περιορισμό ενός ζώου πριν από την σφαγή προκάλεσε σε ορισμένες περιπτώσεις άσκοπη ταλαιπωρία ζώων όταν γινόταν χωρίς προσοχή. Προσθέτει ότι ο εβραϊκός νόμος είναι αντίθετος στο να υποφέρουν τα ζώα και σήμερα αυτή η μέθοδος δεν χρησιμοποιείται  πλέον και χρησιμοποιούνται ειδικοί αυτοματοποιημένοι περιορισμοί.

«Χρησιμοποιώντας αυτήν την τεχνολογία, το ζώο δεν βιώνει ούτε ένα δευτερόλεπτο από ταλαιπωρία. Σε πολλές περιπτώσεις, το ζώο δεν γνωρίζει καν ότι θανατώνεται», προσθέτει.

Αναφέρει ακόμα ότι η σφαγή κοσέρ στην Κύπρο θα εκτελεστεί από τον Κυπριακό Οργανισμό Κοσέρ που λειτουργεί στην Κύπρο από το 2007 και αναγνωρίζεται από τον Αρχιραβίνο του Ισραήλ και όλες τις αρχές πιστοποίησης κοσέρ σε όλο τον κόσμο, ως οργανισμός με υψηλά πρότυπα και συμμόρφωση με τους κανονισμούς κοσέρ του Υπουργείου Υγείας.

Διαβάστε:Σφαγή ζώων με μέθοδο κοσέρ και χαλάλ - Διαφωνία ΟΠΟΚ

«Η Κύπρος ήταν πάντα ένα μέρος που καλωσορίζει την διαφορετικότητα των πολιτισμών. Πιστεύουμε ότι η Κύπρος είναι ένας τόπος ελευθερίας όπου όλοι μπορούν να ασκούν τη θρησκεία τους και να ζουν σε αρμονία και ειρήνη. Κατανοούμε τις ανησυχίες ορισμένων ανθρώπων που δεν είναι εξοικειωμένοι με την διαδικασία της σφαγής κοσέρ, αλλά μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ότι η πρακτική θα ευθυγραμμιστεί με αυτό που περιγράψαμε παραπάνω», ανέφερε.

Παράλληλα, εκφράζει την υποστήριξή του προς τους Κύπριους αγρότες και αναφέρει ότι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς με τον COVID-19, η εξαγωγή κρέατος στο Ισραήλ θα δώσει άμεση ώθηση στην οικονομία της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας θέσεων εργασίας, την ώρα που άλλοι τομείς όπως ο τουρισμός, οι τράπεζες και οι κατασκευές έχουν επιβραδυνθεί.

«Αυτή είναι μια ευκαιρία για τον γεωργικό τομέα να αναπτυχθεί και να επεκταθεί παρά την δύσκολη κατάσταση», προσθέτει.

Αναφέρει ακόμα ότι η εξαγωγή κρέατος στο Ισραήλ, έναν από τους πιο στενούς φίλους της Κύπρου, θα ανοίξει την πόρτα για άλλα γεωργικά προϊόντα όπως φρούτα, λαχανικά και άλλα προϊόντα που θα ωφελήσουν πολύ τον λαό και την οικονομία της Κύπρου.

Εκφράζει επίσης την ελπίδα η Κυπριακή κυβέρνηση να ακολουθήσει άλλες αναπτυγμένες χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Ισπανία, οι ΗΠΑ και η Ρωσία, που επέτρεψαν την σφαγή Κοσέρ, αφού είδαν από κοντά πώς πραγματικά γίνεται.

ΚΥΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα