Αρχιεπίσκοπος: Ονειρευόμουν καιρό αυτή την μέρα-Είπα δεν θα δεχτώ τους όρους

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα εγκαίνια του Νέου Καθεδρικού Ναού Αποστόλου Βαρνάβα στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, αναφέρθηκε σε ιστορική αναδρομή μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών ανέγερσης του Ναού.

Αφού ευχαρίστησε του παρευρισκόμενους,  ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέφερε πως περίμενε αυτή την

ημέρα εδώ και χρόνια. «Αυτή την μέρα την ονειρευόμουν εδώ και χρόνια. Μπορώ να σας πως προσπαθούσα να πείσω τον μακαρίτη τον Αρχιεπίσκοπο ότι εδώ πρέπει να κτιστεί ο νέος Καθεδρικός Ναός. Ήθελε να κτιστεί ένας μεγάλος Καθεδρικός Ναός αλλά έβλεπε ότι το οικόπεδο ήταν μικρό. Προσπαθούσα να τον πείσω ότι ο Ναός δεν πρέπει να είναι μακρά από την Αρχιεπισκοπή. Δυστυχώς δεν το έπεισα. Προσπάθησα να τον πείσω να αγοράσει ένα από το διατηρητέα σπίτια που δεν ήταν δικά μας, αργότερα τα αγόρασα εγώ».

«Δεν θα αναφερθώ στα εμπόδια που βρήκαμε μπροστά μας όταν ετοιμάσαμε το σχέδιο πριν από δέκα χρόνια. Υπήρξαν ξεκάθαροι “δεν θα δώσουμε άδεια να κτιστεί ο Καθεδρικός Ναός” . Πήραμε όμως την άδεια μ΄ όρους δυσβάσταχτους τους οποίους είχα πάρει απόφαση από την αρχή ότι δεν θα τους δεχτώ. Θα κάνω πως δεν καταλαβαίνω. Θα έρθει η ώρα της ανέγερσης του Ναού και θα τους απορρίψω. Μπορεί σε πολλούς να μην άρεσε όμως θέλαμε να κτίσουμε ένα Ναό που να εξυπηρετεί τον λαό μας», εξήγησε.

Πρόσθεσε πως «ήθελα αυτή την εκδήλωση να την κάνουμε εδώ για εσάς τους μεγάλους δωρητές αλλά και τους μικρούς που πρόσφεραν λιγότερα. Ήθελα να δείτε τα έργα τα δικά σας».

Περίβλεπτος ο νέος Ναός

`Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Κύπρου, ο νέος Ναός συνδυάζει τον εγγεγραμμένο σταυροειδή τύπο ναού, τον αμιγώς δηλαδή βυζαντινό, αλλά και τον τύπο της ροτόντας. Ο μεγάλος σε έκταση τρούλος θα κοσμηθεί με ψηφιδωτή παράσταση του Παντοκράτορος Κυρίου.

Το τέμπλο είναι ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο με τις εικόνες σε όλες τις στάσεις, του άμβωνος, της Αγίας Τραπέζης καθώς και των προσκυνηταρίων.

Τα κανδήλια, σε σχήμα τριγωνικό, είναι κατά μίμησιν των αντιστοίχων τού παλαιού Καθεδρικού Ναού τού Αγίου Ιωάννου.

Οι πολυέλεοι αγοράστηκαν από την Τσεχία, οι καμπάνες από την Πολωνία, οι μαρμάρινες διακοσμήσεις και τα πατώματα έγιναν εισαγωγή από την Ελλάδα. Τα ψηφιδωτά τού ναού (Πλατυτέρα και Παντοκράτωρ) καθώς και τις υαλογραφίες (βιτρώ) που τοποθετήθηκαν στον τρούλο τού ναού κατασκευάστηκαν με κομψότητα στη Ρουμανία.

Η σκαλιστή Αγία Τράπεζα κατασκευάστηκε από τα τρία ξύλα που χρησιμοποιήθηκαν στον Σταυρό του Κυρίου, ήτοι πεύκο, κυπάρισσο και κέδρο.

Να υπενθυμιστεί ότι πριν από λίγους μήνες ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων από κατεδάφιση διατηρητέων κοντά στο νέο Ναό με την Αρχιεπισκοπή να δεσμεύεται ότι θα τα επαναφέρει στην προτέρα τους κατάσταση.

Διαβάστε επίσης: ΠτΔ: Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο υπουργοποίησης περισσότερων γυναικών

Keywords
Τυχαία Θέματα