Αραβικής καταγωγής ο αποστολέας του απειλητικού email σε σχολεία (BINTEO)

Αραβικής καταγωγής φέρεται να ήταν ο δράστης και ο αποστολέας του απειλητικού email για τοποθέτηση βόμβας στα σχολεία,  που αναστάτωσε την περασμένη Παρασκευή ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου. Η πληροφορία διερευνάται από την υπηρεσία δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος.

Όπως ανέφερε ο  Υπεύθυνος Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ανδρέας Αναστασιάδης «το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

που χρησιμοποιήθηκε για την αποστολή τέτοιων μηνυμάτων, ήταν διαθέσιμο στο διαδίκτυο μαζί με τον κωδικό πρόσβασης. Η χώρα που φιλοξενεί τέτοιου είδους μηνύματα είναι η Ρωσία, είναι από εταιρείες της Ρωσίας που προσφέρουν την ανωνυμία».

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Αναστασιάδη, έχει διαπιστωθεί από στοιχεία της Europol, ότι παρόμοιο ηλεκτρονικό μήνυμα στάλθηκε και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, στάλθηκε, μεταξύ άλλων, στη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία και τη Σλοβακία με σκοπό, όπως τόνισε, να προκληθεί αναστάτωση.

«Λόγω του πολέμου θα ήθελαν οι επιτήδειοι, οι δράστες να θυμίζουν ότι υπάρχει αυτό το πρόβλημα, υπάρχει η πιθανότητα για αντίποινα», πρόσθεσε.

Λίγα 24ωρα μετά το χάος που επικράτησε στα σχολεία, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Προεδρικό με προγραμματισμένο θέμα την βία στα σχολεία, η οποία επισκιάστηκε από τα γεγονότα.

Σε δηλώσεις της, η Υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου «ήταν μια ευκαιρία, μέσα στην όλη τραγικότητα ένα σοβαρό συμβάν για εμάς, δίνεται η ευκαιρία να βελτιοποιήσουμε και να τροποποιήσουμε τα πρωτόκολλα μας. Εντός των επόμενων ημερών θα έχουμε ένα επικαιροποιημένο πρωτόκολλο.»

 Η Υπουργός παιδείας αναγνώρισε ότι δεν ήταν ορθόδοξος ο τρόπος ενημέρωσης των γονιών.

Ωστόσο, ουδείς δεν ανέλαβε την ευθύνη για τους κακούς χειρισμούς, με την ΟΕΛΜΕΚ να υπεραμύνεται ως προς τη στάση που τήρησαν οι διευθύνσεις των σχολείων.

«Δεν επιτρέπεται στο Υπουργείο Παιδείας να έρχονται email, χωρίς υπογραφή, δεν μπορεί να επεμβαίνεις στον Διευθυντή να παραμείνουν τα παιδιά στην τάξη και να μην ξέρει ποιος δίνει την οδηγία. Οι καθηγητές και οι καθηγήτριες συμπεριφέρθηκαν με ωριμότητα, δεν τινάχθηκαν στον αέρα οι εξετάσεις», τόνισε ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρης Ταλιαδώρος. 

Ερωτηθείσα η Υπουργός τον λόγο που ορισμένοι μαθητές παρακάθισαν σε εξετάσεις, παρά την αποστολή του απειλητικού μηνύματος που έκανε αναφορά στον Αλλάχ με απειλές ότι θα χυθεί αίμα, η κ. Μιχαηλίδου χαρακτήρισε  την κατάσταση ως χαμηλής επικινδυνότητας. 

Δείτε το ρεπορτάζ:

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αραβικής, BINTEO,aravikis, BINTEO