Απόλυτη ικανοποίηση για το ταξίδι στα Ιεροσόλυμα

Απόλυτη ικανοποίηση εκφράζει η Λευκωσία για τ’ αποτελέσματα των επαφών του Προέδρου Αναστασιάδη κατά την επίσημη επίσκεψή του στα Ιεροσόλυμα.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει ανταλλαγή επισκέψεων σ’ επίπεδο Υπουργών, προκειμένου όλα όσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ έχουν αποφασίσει, να προχωρήσουν στη φάση της υλοποίησης.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε σχετικά: «Έγινε ανασκόπηση των σχέσεων μας, για όλα αυτά που προχωρούν αυτό το διάστημα, υπήρξε ικανοποίηση

για το άριστο επίπεδο των σχέσεων μας και εκφράστηκε η πολιτική βούληση, έτσι ώστε η σχέση αυτή να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο».

Η ενέργεια ήταν το κεφάλαιο που κυριάρχησε στις συνομιλίες του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου. Ενδεικτικό τούτου, αποτελεί το γεγονός ότι Λευκωσία και Ιεροσόλυμα συμφώνησαν στην έναρξη ενός στρατηγικού διαλόγου σ’ ενεργειακά ζητήματα.

Συγκεκριμένα, Νίκος Αναστασιάδης και Βενιαμίν Νετανιάχου έδωσαν σαφείς εντολές στους Υπουργούς Ενέργειας να καταλήξουν το συντομότερο δυνατό σε συμφωνία στο θέμα της συνεκμετάλλευσης και να εξεύρουν τρόπο αξιοποίησης του έργου που προωθείται από την Ε.Ε. και αφορά στην πόντιση καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, αξιοποιώντας προς το σκοπό αυτό ισραηλινά και κυπριακά κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Επί του δεύτερου ζητήματος τοποθετήθηκε ο Υπουργός Ενέργειας μετά την επιστροφή της κυπριακής αντιπροσωπίας από τα Ιεροσόλυμα. «Σε αυτό το στάδιο γίνεται η μελέτη για το καλώδιο αυτό καθ’ αυτό. Το έργο αφορά 2 μεγαβάτ παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θα γίνεται σταδιακά. Απ’ εκεί και πέρα πρέπει να εξετάσουμε τεχνικά αν μπορεί και είναι βιώσιμο ή τεχνικά εφικτό να γίνει μεγέθυνση αυτού του καλωδίου για μεταφορά μεγαλύτερου φορτίου», σημείωσε ο κ. Λακκοτρύπης.

Πολιτικά κόμματα χαρακτηρίζουν θετικά τ’ αποτελέσματα των επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας στα Ιεροσόλυμα, ζητούν άμεση υλοποίηση των συμφωνηθέντων και ευνοούν την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.

Αντιδρά το ΑΚΕΛ

Την ίδια ώρα, σε γραπτή δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη, σημειώνονται τα εξής: «Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που μεταδόθηκαν σήμερα, η ισραηλινή πλευρά κατά την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στο Ισραήλ, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για το γεγονός ότι η Κύπρος υπερασπίζεται τα δίκαια του Ισραήλ εντός της ΕΕ.

Ειδικότερα, όπως μεταδόθηκε, η Λευκωσία ‘στάθηκε ανάχωμα ώστε να μην εγκριθεί πρόσφατα ευρωπαϊκός κανονισμός για τη σηματοδότηση προϊόντων που παράγονται στα κατεχόμενα από το Ισραήλ παλαιστινιακά εδάφη’. Η εμπορία των οποίων αποτελεί παράγωγο εγκλήματος πολέμου.

Αν επιπρόσθετα λάβουμε υπόψη τις δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης με την ευκαιρία της επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στο Ισραήλ για αναβάθμιση της συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με το κράτος του Ισραήλ τότε καθίσταται για μια ακόμα φορά εμφανές ότι η κυβέρνηση ενεργεί μονόπλευρα, κατά τρόπο που δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Κύπρου.

Γιατί πως είναι δυνατό η κυβέρνηση να είναι πειστική όσο αφορά στο κυπριακό πρόβλημα όταν δεν ευαισθητοποιείται στο πρόβλημα της εμπορίας προϊόντων από τους οικισμούς εποίκων στην Παλαιστίνη, τη στιγμή μάλιστα που άλλες δεκαεφτά κυβερνήσεις της ΕΕ το έχουν πράξει προτείνοντας σχετικό περιοριστικό κανονισμό; Πως είναι δυνατό η κυβέρνηση μια χώρας υπό κατοχή να προασπίζεται μια κατοχική δύναμη εντός της ΕΕ; Πως είναι δυνατό να ξεχνιέται το θέμα αρχών και του δικαίου που αφορά τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για ελευθερία;

Επιπλέον, μόλις πρόσφατα ο ΥΠΕΞ κ. Κασουλίδης απάντησε γραπτώς σε ερώτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Γ. Λουκαΐδη ότι δεν ενημερώθηκε για τη σχετική πρωτοβουλία δεκαεφτά άλλων Ευρωπαίων ΥΠΕΞ για τη σήμανση των προϊόντων από οικισμούς εποίκων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και ότι «η θέση της Κύπρου επί του θέματος της σήμανσης αλλά και του προβλήματος, γενικότερα, των οικισμών εποίκων στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές είναι θέση αρχής με βάση το Διεθνές Δίκαιο και δεν αλλάζει, ανεξαρτήτως των σχέσεων μας με το Ισραήλ».

Πότε λέει αλήθεια η κυβέρνηση; Αντιλαμβάνεται ότι η εξωτερική πολιτική που ακολουθεί έχει σοβαρό έλλειμμα αξιοπιστίας και επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις μας με παραδοσιακά φίλες χώρες;».

Υλοποίηση συμφωνηθέντων

Στόχος πλέον των δύο πλευρών είναι να περάσουν στη φάση της υλοποίησης των όσων συμφωνήθηκαν στα Ιεροσόλυμα. Όπως έχει προαναφερθεί, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον τομέα της ενέργειας και την κατάληξη της συμφωνίας συνεκμετάλλευσης των κοινών κοιτασμάτων και θαλασσίων οικοπέδων εκατέρωθεν των ορίων των ΑΟΖ των δύο χωρών.

Εξ ου και η αναφορά Νετανιάχου προς τους αρμόδιους Υπουργούς ότι «έφθασε η ώρα να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις και να δημιουργήσουμε δεδομένα».

Αμέσως μετά το τετ-α-τετ Αναστασιάδη-Νετανιάχου έγινε συνάντηση των δύο αρμόδιων Υπουργών, κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα, συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο χωρών σ’ επίπεδο τεχνοκρατών το συντομότερο, ακόμη και εντός των επόμενων δύο βδομάδων.

Στόχος είναι να γίνει ανασκόπηση της μέχρι τώρα πορείας των διαβουλεύσεων για τη συμφωνία συνεκμετάλλευσης και να καθοριστούν τα επόμενα βήματα, προκειμένου να υπάρξει άμεσα κατάληξη στο συγκεκριμένο θέμα.

Πέραν της ενέργειας, υπήρξαν σημαντικές συζητήσεις και για τον τομέα του τουρισμού. Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός προέβη σε συγκεκριμένες εισηγήσεις για διαμόρφωση κοινών πακέτων από τις δύο χώρες προκειμένου να προσελκύσουν τουρίστες από την Άπω Ανατολή και δη την Κίνα και για διερεύνηση των δυνατοτήτων ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κύπρου-Ισραήλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της διαμόρφωσης κοινών τουριστικών πακέτων είχε τεθεί και στην προηγούμενη επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στο Ισραήλ και ήδη έκτοτε καταγράφονται κάποια αποτελέσματα, τα οποία, όπως πληροφορούμαστε, συζητήθηκαν ανάμεσα στον Γιώργο Λακκοτρύπη και τον Ισραηλινό ομόλογό του στα Ιεροσόλυμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, γύρω στις 3000 άτομα –ως επί το πλείστο Ρώσοι- έχουν πραγματοποιήσει μονοήμερες εκδρομές από την Κύπρο στο Ισραήλ στο πλαίσιο κυρίως του θρησκευτικού τουρισμού. Αυτή η εξέλιξη αξιολογήθηκε ως θετική από τα Ιεροσόλυμα και πλέον οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην περαιτέρω εμβάθυνσή της.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Έρευνα Ταξιδιωτών, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από την Στατιστική Υπηρεσία και συγκριτικά με τα σχετικά στοιχεία του 2014 καταγράφεται σημαντική αύξηση στις αφίξεις τουριστών στην Κύπρο από το Ισραήλ.

Σημαντικό ρόλο για την ενίσχυση των τουριστικών σχέσεων των δύο πλευρών διαδραμάτισε και η πολιτική ανοικτών αιθέρων που εφαρμόζεται μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.

Η συγκεκριμένη πολιτική επιτρέπει σε διάφορες εταιρείες να πραγματοποιούν πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός, που αυξάνει τον ανταγωνισμό, οδηγεί σε φθηνότερα ταξιδιωτικά πακέτα και ως εκ τούτου ενισχύεται η αύξηση του τουριστικού ρεύματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα