Απολογούμαι στους νέους

Ως μέλος της προηγούμενης γενιάς, θέλω ταπεινά και έντιμα να ζητήσω τρία μεγάλα συγγνώμη από τους νέους μας:

1. Στο εθνικό ζήτημα, με τον εμφύλιο αλληλοσπαραγμό, καταφέραμε να δώσουμε αφορμή στην Τουρκία να υλοποιήσει τα από πολλού σχεδιαζόμενα επεκτατικά της σχέδια σε βάρος της Κύπρου, να κατέχει σήμερα το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και να απειλεί το μέλλον μας στη χώρα αυτή  (Δεν υπάρχει χώρος στο παρόν άρθρο να αναλύσω  την προδοσία και το πραξικόπημα των χουντικών. Εξάλλου, η προσωπική μου μαρτυρία

για το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, με σοβαρό τραυματισμό,  βρίσκεται  στο Φάκελο της Κύπρου).     

2. Στον οικονομικό τομέα, με την κακή διαχείριση, το κούρεμα και τα μνημόνια, καταφέραμε να χρεώσουμε τις επόμενες γενιές, με αποτέλεσμα το 40% των νέων μας είτε να μην επιστρέφουν στην Κύπρο μετά τις σπουδές τους είτε αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό. Τα καλύτερα μυαλά φεύγουν από την Κύπρο. Και πού πάει η αναπλήρωση της γενεάς; Ποια τα κίνητρα για τα νεαρά ζευγάρια για να τεκνοποιήσουν; Η υπογεννητικότητα είναι στο σπίτι μας. Και πού πάει η αναπλήρωση του πληθυσμού; Στα κατεχόμενα οι κουβαλητοί  γεννοβολούν συνεχώς; Πολύ σύντομα, φοβάμαι, θα μετατραπούμε σε μειονότητα στην ίδια τη χώρα μας.   

3. Στον κοινωνικό τομέα, με όλες τις «εκπτώσεις» σε θέματα αρχών και αξιών, έχουμε αποτύχει να υποδείξουμε στους νέους μας κοινωνικά πρότυπα για να ακολουθήσουν, με όλα τα συνεπακόλουθα.

 Η μεγάλη αυτή απογοήτευση είναι και ένας επιπρόσθετος λόγος οι νέοι μας να δηλώνουν αποχή από την κάλπη. Όμως, αυτή δεν είναι η σωστή λύση, κατά την άποψή μου. Μόνο οι νέοι μπορούν να φέρουν την αλλαγή στον τόπο. Με την αποχή οι καταστάσεις όχι μόνο παραμένουν οι ίδιες αλλά ισχυροποιούνται . Μπορούν να διαμαρτυρηθούν δια της ψήφου τους, επιλέγοντας νέες πολιτικές και πρόσωπα με καθαρά και τίμια χέρια, που εμπνέουν εμπιστοσύνη, ορθώνουν σωστό λόγο και εκπέμπουν αισιοδοξία και ασφάλεια για το μέλλον του λαού και της πατρίδας μας.

Μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο για εμάς, τα παιδιά μας, για το λαό και την πατρίδα μας. Γιατί αξίζουμε το καλύτερο.               

Γιώργος Πενηνταέξ
Αριστίνδην  υποψήφιος Επαρχίας Λευκωσίας με τη Δημοκρατική Παράταξη

Keywords
Τυχαία Θέματα