Αθήνα: Αυτό είναι το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού (ΒΙΝΤΕΟ)

Στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ) στην Ελλάδα έγινε η  παρουσίαση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού EU Digital COVID Certificate.

Στην εκδήλωση μίλησε και ο πρωθυπουργός Ελλάδα Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία τόσο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, όσο και του αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα.

Διαβάστε

επίσης: Δείτε live την παρουσίαση του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού Εμβολιασμού

Δείτε την παρουσίαση:

Ξεκινώντας την παρουσίαση ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης της χώρας, Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε πως το βασικό ερώτημα ήταν πώς το ελληνικό πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο ήταν κατ' αρχήν ένα ιατρικό έγγραφο θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα πανευρωπαϊκό έγγραφο που θα διασφάλιζε την ελευθερία των μετακινήσεων.

Όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης για να καταλήξουμε σε συμφωνία για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, το οποίο θα έπρεπε να είναι κοινό εντός της ΕΕ υπήρξε συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρουσίασε το πώς θα μπορεί ο πολίτης να εκτυπώσει το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Μάλιστα όπως είπε, για τις ανάγκες της παρουσίασης χρησιμοποιήθηκε ένα φανταστικό πρόσωπο.

Μητσοτάκης: Είμαι υπερήφανος για την δουλειά που έχει γίνει

Τον λόγο αμέσως μετά πήρε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης. Αφότου ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους είπε πως είναι υπερήφανος για την δουλειά που έχει γίνει τόσο από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης όσο και συνολικά. Όπως είπε η πανδημία αποτέλεσε έναν επιταχυντή των ψηφιακών εξελίξεων.

«Χρειαζόμασταν ένα εργαλείο για τις μετακινήσεις μιας και η Ελλάδα στηρίζεται στον τουρισμό», είπε ο πρωθυπουργός. «Έχουμε αναπτύξει το ψηφιακό πιστοποιητικό σε συνεργασία με την Κομισιόν. Είδατε την παρουσίαση είναι πολύ απλή και εμπεριέχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που απαιτούνται για να μετακινηθεί κάποιος και να τον υποδεχθεί η κάθε χώρα», είπε.

Σαρλ Μισέλ: Δεν θα είμαστε ασφαλείς μέχρι να είμαστε όλοι ασφαλείς

Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, εξήρε τις πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για την υιοθέτηση του ψηφιακού πιστοποιητικού λέγοντας πως μετά από τις διαπραγματεύσεις θα μπορέσει η ΕΕ να το εφαρμόσει τις επόμενες εβδομάδες.

Όπως είπε, αποτελεί ένα μεγάλο επίτευγμα της Ευρώπης και εγγυάται την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών.

Αυτό είναι το πιστοποιητικό

Keywords
Τυχαία Θέματα