Απόλλων: Το μέταλλο του νικητή

Ο Απόλλωνας αγνοεί τον τίτλο του πρωταθλητή εδώ και 11 χρόνια. Η μεγαλύτερη περίοδος, από όλες τις ομάδες που μετρούν τίτλους πρωταθλητή και είναι σήμερα πρωταγωνίστριες. Έφτασε μερικές φορές στην πηγή, αλλά δεν ήπιε νερό. Και σχεδόν όλοι, αμέσως μετά τον τελικό Κυπέλλου της Τετάρτης, μίλησαν για την ανάγκη και μαζί τον πόθο, η ομάδα της Λεμεσού να τερματίσει 1η. Υπάρχει ο συγκεκριμένος, ο τρέχων κύκλος μίας ομάδας, που έχει νοοτροπία νικητή. Στα εφτά τελευταία χρόνια κατέκτησε 4 κύπελλα και έπαιξε σε άλλον ένα τελικό. Το 2010 (κυπελλούχος) και το 2011 (φιναλίστ), ανήκουν φυσικά στον προηγούμενο

κύκλο.

Το 2013, η παρουσία στο πρωτάθλημα δεν ήταν καλή, αλλά ήταν μία χρονιά μεταβατική (με πολλές αλλαγές στο ρόστερ). Κι όμως πήγε στον τελικό, τα προγνωστικά δεν ήταν υπέρ του κόντρα στην ΑΕΛ, χρειάστηκε η μεγάλη απόκρουση του Βάλε (πέναλτι), για να αποφύγει την ήττα και μετά να μπει μπροστά στο σκορ και να κερδίσει. Το 2016 έδειχνε καλύτερος πριν από τον τελικό με την Ομόνοια και το επιβεβαίωσε. Φέτος, πρακτικά έπαιζε εκτός έδρας, έπαιζε με παίκτη λιγότερο για μισή ώρα κόντρα στην πρωταθλήτρια, αλλά επιβλήθηκε. Όλα αυτά σημαίνουν ένα πράγμα. Ότι ο Απόλλωνας έχει μέταλλο πολύ γερό και ας μας επιτραπεί ο μουσικός και αγγλικός όρος του Heavy Metal. Ομάδα που ξέρει να παίρνει τα μεγάλα ματς και που η κουλτούρα της είναι κουλτούρα νικητή. Στο όλα ή τίποτα, είναι άψογος.

Υπάρχουν όμως και άλλα πράγματα που συνηγορούν στο ειδικό βάρος αυτής της ομάδας. Ας πάρουμε τη χρονιά που ολοκληρώθηκε. Ο Απόλλωνας ήταν η ομάδα που πήρε τους περισσότερους βαθμούς στα τελευταία λεπτά, που έκανε ανατροπές, που έμεινε όρθιος εκεί που ήταν πεσμένος στο καναβάτσο. Με τη Δόξα, τον Εθνικό, την ΑΕΚ, την ΑΕΛ και πάει λέγοντας. Ατάκες που ειπώθηκαν από τους ίδιους τους ανθρώπους της ομάδας, όπως το "ο Απόλλωνας αρνείται να χάσει", αντικατοπτρίζουν μία εικόνα.

Φαίνεται, άλλωστε, και από το τεράστιο αήττητο σερί σε πρωτάθλημα και κύπελλο. Θα προσθέσουμε και άλλα. Μετρά δέκα αγώνες χωρίς να ηττηθεί από τον ΑΠΟΕΛ, έκανε σχεδόν το ίδιο με την Ομόνοια, όπου έχασε για τελευταία φορά πριν από εννέα αγώνες (άρα έχει σερί χωρίς ήττα σε 8 παιχνίδια). Κατεβαίνει στο ΓΣΠ, που είναι κατά τεκμήριον η δυσκολότερη έδρα με αέρα, όσο κανείς άλλος. Όλα αυτά είναι σημεία αναφοράς και ενδεικτικά για την ετοιμότητα τού να κάνει το βήμα παραπάνω. Του λείπουν ορισμένα πράγματα, αυτό το κάτι. Πρέπει να αποφεύγει κατ' αρχήν να πετάει βαθμούς σε κρίσιμα σημεία. Με ομάδες του... κάτω γκρουπ (όπως πέρσι με Εθνικό, Δόξα, Άρη, Ερμή), αλλά και κόντρα σε μεγάλες ομάδες που είναι σε κρίση όπως ήταν η Ανόρθωση, την οποία δεν κέρδισε σε 4 παιχνίδια. Αν είχε έστω και ελάχιστα καλύτερη συγκομιδή από τα πιο πάνω παιχνίδια, θα μπορούσε να ήταν πρώτος.

Όμως για τη νέα χρονιά, μαζί με την παρακαταθήκη των προηγουμένων, το πακέτο είναι ολοκληρωμένο. Διοικητικά ο Νίκος Κίρζης, πέρα από την οικονομική και οργανωτική υγεία που επέφερε, δείχνει ξεκάθαρα πως μπορεί να διαχειρίζεται με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα, τις όποιες δύσκολες στιγμές. Στήριξε όσο έπρεπε και όσο μπορούσε τον Εμάνουελ. Δεν έκανε αλλαγή για χάρη της αλλαγής, αλλά όταν δεν έμενε άλλο περιθώριο. Πολλοί μπορεί να απόρησαν όταν ανέθεσε τα ηνία στον προπονητικά άπειρο Σωφρόνη Αυγουστή, αλλά αποδεδειγμένα ο Πρόεδρος ήξερε κάτι παραπάνω.

Ο Σωφρόνης Αυγουστή έκανε τις δικές του τομές στην τακτική, πρωτοστάτησε σαν άλλος... Σιμεόνε, στο να έχει η ομάδα μάτι που γυαλίζει. Αλλά, μόνο με το πάθος, δεν γίνεται δουλειά. Όμως ο νεαρός κόουτς είχε και μάτι και αντανακλαστικά. Δείχνει να διαβάζει καλά τον αντίπαλο, να παρατάσσει την ομάδα του βάσει των δικών της δυνατοτήτων, αλλά και προσαρμοσμένη στον απέναντι. Σε πολλούς αγώνες, όταν τα πράγματα πήγαιναν στραβά, πήρε σε κλάσματα δευτερολέπτου αποφάσεις που έπιασαν τόπο. Τώρα φυσικά θα μπει και σε άλλες διαδικασίες, σχετικά πρωτόγνωρες.

Προγραμματισμός, προετοιμασία κτλ. Όμως οι ενδείξεις είναι ξεκάθαρες. Ο Σωφρόνης έχει αυτό το κάτι. Ο Απόλλωνας διαθέτει εξαιρετικό κορμό ποδοσφαιριστών. Σαφώς και πρέπει να γίνουν κάποιες διορθώσεις, για να υπάρξει ακόμη υψηλότερο επίπεδο ποιότητας, αλλά και βάθος. Ήδη έγιναν δύο κινήσεις με Ζελάγια, Χατζηβασίλη, αναμένουμε με ενδιαφέρον τις επόμενες. Συνοψίζοντας, ο Απόλλωνας έχει όλο το πακέτο, περιτυλιγμένο με τη νοοτροπία του νικητή, για να πάει ακόμη ψηλότερα.

Το κίνητρο της Ευρώπης

Ο Σωφρόνης Αυγουστή μίλησε μετά τον τελικό για ευρωπαϊκό όμιλο. Είναι και αυτό ένα κίνητρο. Πολύ μεγάλο. Υπάρχουν ήδη δύο παρουσίες στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά το καλό πρέπει να τριτώσει. Εύκολο δεν θα είναι, με τρεις προκριματικούς γύρους (2ος, 3ος και πλέι-οφ), όμως η υπέρβαση έχει σαν πρώτη προϋπόθεση τον χαρακτήρα. Που υπάρχει και με το παραπάνω.

Keywords
Τυχαία Θέματα