Χανιά | Εκπληρώνεται η τελευταία επιθυμία του αείμνηστου Παύλου Παυλάκη

Ο Παύλος Παυλάκης άφησε παρακαταθήκη μια όμορφη μελέτη για τον Δημοτικό Κήπο και ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, υποσχέθηκε ότι θα υλοποιηθεί

Πολλοί Χανιώτες βρέθηκαν χθες στον ιερό ναό Αγίου Πέτρου και Παύλου για να τιμήσουν τη μνήμη του μηχανικού Παύλου Παυλάκη αφού συμπληρώθηκαν 40 μέρες από το θάνατό του.

Υπήρξε από τους πιο συγκροτημένους πολιτικούς μηχανικούς και μελετητές της χώρας, δούλεψε για τα μεγαλύτερα έργα της Κρήτης,

ήταν πρωτοποριακός και μέχρι τα…90 του χρόνια βρισκόταν καθημερινά στο γραφείο του!Το όνομά του συνδέθηκε με κορυφαία έργα- όπως το φράγμα Αποσελέμη στην ανατολική Κρήτη- τις έρευνες στη δυτική Κρήτη, τις έρευνες με ανάλυση του υπεδάφους 40 και 50 χρόνια πριν…

Στο μνημόσυνο που τελέστηκε βγήκε και η είδηση. Μετά τον μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο που μίλησε με θερμά λόγια για τον εκλιπόντα και το πόσο σημαντικός ήταν για την Κρήτη και τη χώρα, το λόγο πήρε ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας που είπε πόσο πρωτοποριακός ήταν για την εποχή του, τον χαρακτήρισε ευπατρίδη και τόνισε:

«Και θα πω τώρα ότι τη μελέτη που έκανε για την ανάπλαση του δημοτικού κήπου θα την υλοποιήσουμε. Ήταν η επιθυμία του και οφείλουμε να την εκπληρώσουμε» τόνισε ο δήμαρχος ενώ και ο παριστάμενος περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης είπε πως θα συνδράμει και η περιφέρεια Κρήτης.

Ο κήπος

Να θυμίσουμε ότι ο Δημοτικός Κήπος των Χανίων ήταν έργο του Ρεούφ Πασά, και επέβλεψε ο ίδιος τη διαμόρφωσή του. Σχεδιάστηκε το 1870 και ήταν το πρώτο κοινωφελές έργο στην πόλη. Στον Μπαξέ, όπως τον έλεγαν, φυτεύτηκαν κυρίως αειθαλή δέντρα. Τα μονοπάτια χαράχθηκαν σύμφωνα με τα τότε ευρωπαϊκά πρότυπα και στρώθηκαν με χοντρή άμμο.

Το 1898 δημιουργήθηκε στη βορειοδυτική γωνιά του Δημοτικού Κήπου ένα κτίσμα που χρησίμευσε ως θέατρο, κυβερνητικό τυπογραφείο, αίθουσα χορών, ενώ έμελλε τα επόμενα χρόνια να στεγάσει και την Κρητική Βουλή.

Το 1918 ο Δημοτικός Κήπος Χανίων ανασκευάζεται. Στη βορειοανατολική γωνία του Δημοτικού Κήπου άρχισε το 1924 να χτίζεται το Ρολόι του Κήπου. Το 1936 δημιουργήθηκε το κτίριο που φιλοξενεί ως σήμερα το «Καφέ Κήπος» (Χώρος ιστορικός, καθώς έχει φιλοξενήσει προσωπικότητες όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Νίκος Καζαντζάκης) , που σήμερα λειτουργεί υπό τη διεύθυνση του Βασίλη Σταθάκη που έχει κάνει εκπληκτική δουλειά.

cretalive.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα