Αποκλειστικό: Τουρκικές προστατευτικές μάσκες διανέμει η Κομισιόν (ΦΩΤΟ)

Σε ένα χθεσινό τουΐτ στον επίσημο λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρεται πως «νέες προστατευτικές μάσκες FFP2 διανεμήθηκαν σε Ισπανία, Ιταλία και Κροατία».

Όπως διευκρινίζεται, οι μάσκες προέρχονται από το απόθεμα της ΕΕ, γνωστό ως «rescEU reserve», το οποίο δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να καταπολεμήσουν τον κορωνοϊό Covid-19. Μέχρι χθες διανεμήθηκαν 330,000 μάσκες και η διανομή συνεχίζεται. 

Ωστόσο, σε σημερινό τουΐτ του, ο Ali Abunimah, Αμερικανο-Παλαιστίνιος δημοσιογράφος και ακτιβιστής ευχαριστεί την Τουρκία και αναφέρει «περισσότερες μάσκες "Made in Turkey"

με πασαλειμμένα τα αυτοκόλλητα της ΕΕ πάνω τους». Ο Abunimah, που έχει πάνω από 98 χιλιάδες ακόλουθους στο Twitter, είναι συνιδρυτής της ενημερωτικής, ακτιβιστικής ιστοσελίδας «The Electronic Intifada» η οποία ασχολείται με θέματα που αφορούν τους Παλαιστίνιους και ασκεί δριμύτατη κριτική κατά του Ισραήλ. 

Με μια προσεκτική ματιά στις φωτογραφίες, το «SigmaLive» επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς του Abunimah, τουλάχιστον για το συγκεκριμένο φορτίο το οποίο εικονίζεται στο τουΐτ της Κομισιόν. Τα κιβώτια που ξεφορτώνουν οι Ισπανοί εργάτες της Πολιτικής Άμυνας φέρουν τα λογότυπα της εταιρείας MFA. Η τουρκική εταιρεία εδρεύει στην Σανδαράκη (Ζονγκουλντάκ) της Μαύρης Θάλασας και ειδικεύεται στην παραγωγή μασκών προστασίας προσώπου. 

Τι γίνεται με τις τουρκικές μάσκες και τι κρύβεται πίσω από την νεο-οθωμανική «διπλωματία της μάσκας» στην Ευρώπη, πέραν από τα Βαλκάνια και την Αφρική;

Σε περαιτέρω διερεύνηση του θέματος, εντοπίστηκε ερώτηση της Γαλλίδας Ευρωβουλευτού Virginie Joron του Εθνικού Μετώπου προς την Επιτροπή που έγινε στις 24 Μαρτίου. Σύμφωνα με την Joron, Γαλλία και Ιταλία παράγγελειαν 27 εκατομμύρια μάσκες FFP2 από εταιρείες που εδρεύουν στην Τουρκία, ωστόσο το τελωνείο της τελευταίας απαγόρευσε την εξαγωγή τότε, κατά παράβαση των κανονισμών της Τελειωνειακής Ένωσης που η ίδια υπέγραψε. 

Η «Yeni Şafak», σε δημοσίευμα της 31ης Μαρτίου, αναφέρει πως εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας στην νοτιοανατολική Τουρκία έλαβε παραγγελία για περίπου 1 δισεκατομμύριο μάσκες. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο παράγει περίπου 10 εκατομμύρια μάσκες κάθε βδομάδα, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας. Οι παραγγελίες προήλθαν από χώρες όπως η Γερμανία και η Ισπανία. 

Χθεσινή αναφορά του «TRT» περιγράφει την βοήθεια της Τουρκίας σε ΗΠΑ, Βαλκάνια, Αφρική και Ευρώπη, μεταξύ αυτών και την αποστολή και πώληση μασκών προσώπου. 

Σε τουΐτ της, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen ευχαρίστηκε προσωπικά τον Πρόεδρο της Τουρκίας Tayyip Erdogan για την βοήθεια. Κάτω από το τουΐτ της, ο πρώην Υπουργός Υγείας της Κύπρου, Γιώργος Παμπορίδης, έγραψε «κυρία, είσαι εκτός τάξεως», συνοδεύοντάς το σχόλιό του με τα hashtags #NotInMyName και #NotMyEu («όχι στο όνομά μου» και «όχι η δική μου ΕΕ»). 

Thank you for support! https://t.co/ak60MmXba5

— Ursula von der Leyen #UnitedAgainstCoronavirus (@vonderleyen) May 4, 2020

Την περασμένη βδομάδα στα κατεχόμενη αναφέρθηκε πως η βοήθεια που στέλνει η ΕΕ στα κατεχόμενα είναι στην πραγματικότητα τουρκική βοήθεια, για την οποία πλήρωσε η ίδια η ΕΕ αλλά την καρπώνεται πολιτικά η Τουρκία. Όπως έγραψε η «Afrika»: 

«Υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν να μας κάνουν να χάψουμε το ότι η Τουρκία έστειλε τον ιατρικό εξοπλισμό και τα ιατρικά υλικά που έστειλε η ΕΕ στην βόρεια Κύπρο! Το γεγονός ότι το υλικό έρχεται μέσω Τουρκίας οπωσδήποτε δεν σημαίνει ότι αυτή η βοήθεια παρέχεται από την Τουρκία. Αν ήταν έτσι, δεν θα γινόταν καμία αναφορά στο όνομα της ΕΕ, θα ανακοινωνόταν ως βοήθεια της Τουρκίας προς την ΕΕ και έτσι θα διαφημιζόταν! Η αλήθεια της υπόθεσης είναι η εξής:

Η ΕΕ αγόρασε από την Τουρκία τα υλικά που εστάλησαν στην βόρεια Κύπρο, πληρώνοντας χρήματα! Και η Τουρκία ανέλαβε την μεταφορά αυτών στην ΤΔΒΚ. Μακάρι η Τουρκία να έδιδε και στην ΤΔΒΚ, για την οποία λέει ‘είμαστε όπως το νύχι και το κρέας’, την βοήθεια που καυχιέται ότι δίδει σε πέραν των 30 χωρών στον κόσμο! Άραγε, λέω, κοτζάμ Τουρκία την διοικούν κάποιοι που κάνουν γαλιφιές λέγοντας ‘δεν υπάρχουν φάρμακα και βοήθεια για τους εχθρούς της Τουρκίας;’»

Στην Τουρκία υπάρχουν πολλές βιομηχανίες που ειδικεύονται στην παραγωγή προστατευτικών μασκών. 

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το στρατηγικό ιατρικό απόθεμα του «rescEU» το διαχειρίζεται το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετωπίσης Έκτακτων Αναγκών μέσου του Μηχανισμού της Ένωσης Πολιτικής Προστασίας, στον οποίο συμμετέχουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Σερβία, η Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο και η Τουρκία. 

Διαβάστε επίσης: 

Τουρκία: Αφρικανικός εξοπλιστικός διάδρομος υπό το πέπλο ιατρικής βοήθειας

Νεο-οθωμανική «διπλωματία της μάσκας» στα Βαλκάνια

Afrika: Η ΕΕ στέλνει στα κατεχόμενα ιατρικό εξοπλισμό που αγόρασε από Τουρκία

Keywords
Τυχαία Θέματα