Ανάστατοι γονείς από απόφαση για άνοιγμα σχολείων – «Χαμός» στα ΜΚΔ

Ο απόλυτος χαμός επικρατεί τις τελευταίες ώρες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης μετά την ανακοίνωση για άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων στις 21 Μαΐου. Το SigmaLive έγινε δέκτης δεκάδων τηλεφωνημάτων από γονείς οι οποίοι εκφράζουν ανησυχίες ως προς την επάνοδο των παιδιών στα σχολεία.

Επιστροφή όλων των μαθητών
στις αίθουσες 21 Μαΐου εκ περιτροπής

Η απόφαση της Κυβέρνησης φαίνεται να μην βρίσκει σύμφωνη μεγάλη μερίδα γονιών οι οποίοι απ’ την μια ανησυχούν για την υγεία των παιδιών και την πιθανότητα να κολλήσουν τον ιό και απ’ την άλλη βρίσκονται σε αδιέξοδο αναφορικά με το εκ περιτροπής πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο θα παρουσιάζονται τα παιδιά στα σχολεία, αφού αρκετοί δεν θα μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι για να πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο. Η έγνοια της προφύλαξης των ευάλωτων ομάδων, όπως είναι δηλαδή οι γιαγιάδες και οι παππούδες, είναι επίσης μια πτυχή που προβληματίζει τους γονείς, αφού όπως λένε αρκετοί τα παιδιά δεν μπορούν να μένουν μόνα στο σπίτι όταν θα τελειώνουν το σχολείο.

Μιλώντας στο SigmaLive, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης, Σωτήρης Χριστοφή, ανέφερε πως οι ανησυχίες από γονείς υπήρχαν πριν παρθεί και ανακοινωθεί επίσημα η απόφαση για επιστροφή των μαθητών στις 21 Μαΐου.

Παγκύπριες: Στις 9 Ιουνίου, εκτός αιθουσών διδασκαλίας οι εξετάσεις

«Υπάρχουν δύο φωνές. Των γονέων που ήθελαν να ανοίξουν τα σχολεία για να επιστρέψουν στις εργασίες τους και αυτοί που εξέφραζαν και εκφράζουν την ανησυχία τους για την ασφάλεια της υγείας των παιδιών τους. Οι απόψεις διίστανται», σημείωσε ο κ.Χριστοφή. «Δεν είναι δική μας απόφαση αλλά της Κυβέρνησης και θα πρέπει να ισχύσει. Η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική για όλα τα παιδιά.

Η Συνομοσπονδία αναμένεται να τοποθετηθεί επίσημα μέσω ανακοίνωσης στην οποία θα μεταφέρουν προτάσεις για την ομαλή λειτουργία των σχολείων βάσει πρωτοκόλλων», είπε ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Σε δηλώσεις του στο SigmaLive, ο ΓΓ της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, ανέφερε ότι θα βρεθούν λύσεις προκειμένου κανείς να μην βρεθεί σε αδιέξοδο, με γνώμονα πάνω απ’ όλα την υγεία των παιδιών μας και της κοινωνίας γενικά.  

Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας με το πέρας της σύσκεψης στο Προεδρικό, η φοίτηση παντού θα είναι σε αίθουσες με έως δώδεκα παιδιά. Επομένως, παντού τα τμήματα θα δημιουργήσουν δυο νέες ομάδες διδασκαλίας, οι οποίες θα φοιτούν στο σχολείο με  περιοδολόγηση. Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη η πρώτη ομάδα, Πέμπτη, Παρασκευή η δεύτερη ομάδα. Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη της επόμενης εβδομάδας η δεύτερη ομάδα θα συνεχίζει για να την διαδεχθεί Πέμπτη, Παρασκευή η πρώτη ομάδα, η οποία και την επόμενη εβδομάδα θα συνεχίζει Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη. Η λειτουργία όλων των σχολείων θα γίνει στη βάση λεπτομερούς υγειονομικού πρωτοκόλλου.

Ανησυχία καθηγητών για μαζική επιστροφή μαθητών-Έντονος ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ

Θα ενημερωθούν τόσο οι μαθητές και μαθήτριες από την πρώτη μέρα με ειδικά σεμινάρια για τους κανόνες που θα τηρηθούν στο σχολείο. Κανόνες αποστάσεων, αντισηπτικό που θα υπάρχει στα σχολεία και περιοδολόγηση των διαλειμμάτων, ούτως ώστε να μην είναι όλα τα παιδιά στους εξωτερικούς χώρους. Όλα τα σχολεία θα απολυμανθούν πριν από την επαναλειτουργία τους, τόσο τα λύκεια για τις 11 του μήνα όσα και τα υπόλοιπα σχολεία που θα τα διαδεχθούν στην λειτουργία και βεβαίως οι εκπαιδευτικοί μαζί με την διεύθυνση των σχολείων θα προετοιμάσουν την φοίτηση των παιδιών στα σχολεία.

Τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα θα κοινοποιηθούν και στους γονείς και την ίδια ώρα έχουμε συμφωνήσει με το Υπουργείο Υγείας και θα εγκριθεί στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου. Ταυτόχρονα, ο κ.Προδρόμου είπε ότι θα είναι εφικτή η διεξαγωγή 20.000 διαγνωστικών ελέγχων σε εκπαιδευτικούς και σε μαθητές και μαθήτριες.

Οι εξετάσεις που θα γίνουν σε μαθητές και μαθήτριες με τη συγκατάθεση των γονέων, θα γίνουν από κινητές μονάδες των Υγειονομικών Υπηρεσιών μετά την έναρξη λειτουργίας των σχολείων.

Ταυτόχρονα, θα ληφθούν και τα μέτρα προφύλαξης που προνοούνται για τη μεταφορά όσων παιδιών μεταφέρονται στα σχολεία με τα λεωφορεία, ενώ γίνονται οι ρυθμίσεις με το Υπουργείο Μεταφορών για να εξασφαλιστεί προσαρμοσμένη λειτουργία των σχολικών λεωφορείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα