Αποκαθιστούν δεσμούς οι Πρόεδροι Αιγύπτου-Ιράν-Συζητούν για εξελίξεις στη Γάζα

Οι Πρόεδροι της Αιγύπτου και του Ιράν συζήτησαν για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Γάζα και την προοπτική αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών τους, στο πρώτο τους τηλεφώνημα το Σάββατο, όπως είπε η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Η τηλεόραση ανέφερε ότι ο Ιρανός Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι είχε τηλεφωνήσει στον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν τον Νοέμβριο για πρώτη φορά στο περιθώριο της Κοινής Αραβικής Ισλαμικής Έκτακτης Συνόδου Κορυφής στο

Ριάντ.

«Ο Ραΐσι είπε ότι το Ιράν είναι έτοιμο να παράσχει όλες τις δυνατότητές του για να σταματήσει την γενοκτονία από το σιωνιστικό καθεστώς και να στείλει βοήθεια στους Παλαιστίνιους», μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση, προσθέτοντας ότι ήταν η πρώτη φορά που οι δύο Πρόεδροι μίλησαν τηλεφωνικά.

Οι σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Ιράν ήταν γενικά φορτισμένες τις τελευταίες δεκαετίες, αν και οι δύο χώρες διατήρησαν ορισμένες διπλωματικές επαφές. Το κάλεσμά τους ακολουθεί άλλες κινήσεις χωρών της περιοχής για να εκτονωθεί η ένταση τους τελευταίους μήνες.

Η Σαουδική Αραβία, σουνίτης σύμμαχος της Αιγύπτου, και το σιιτικό μουσουλμανικό Ιράν αποκατέστησαν τις διπλωματικές σχέσεις τους νωρίτερα φέτος, ενώ το Κάιρο έχει επιδιορθώσει την ρήξη με το Κατάρ και αποκατέστησε τους δεσμούς με την Τουρκία.

Πηγή: ΚΥΠΕ-Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα