Αποκαλυπτικό:Κατεχόμενα-Κινούμενη άμμος το τραπεζικό σύστημα
Στα άδυτα του τραπεζικού συστήματος στα κατεχόμενα επιχείρησε να διεισδύσει το ΣΙΓΜΑ, σε μια χρονική στιγμή που το κεφάλαιο της οικονομίας μένει μετέωρο εξαιτίας της άρνησης της τουρκικής πλευράς να επιτρέψει στην Παγκόσμια Τράπεζα και στην Κομισιόν να διενεργήσουν διαγνωστικό έλεγχο.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στηλιτεύει την άρνηση αυτή, θέση την οποία φάνηκε σήμερα να ενστερνίζεται και ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της Κομισιόν, Μάρτιν Βέρβεϊ.
Οι τουρκικές προθέσεις δύσκολα θα διαφοροποιηθούν, αν λάβει κανείς υπόψη και τη γραπτή δήλωση του λεγόμενου υπουργού Οικονομικών Σερντάρ Ντενκτάς, ότι πρόκειται δήθεν για ευαίσθητες πληροφορίες, οι οποίες δεν μπορούν να διαβιβαστούν στην ε/κ πλευρά. Ύποπτος είναι, πάντως, ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτείων, οι οποίες φέρονται από τον ψευδοϋπουργό να προθυμοποιήθηκαν να χρηματοδοτήσουν το ψευδοκράτος για να διεξαγάγει την έρευνα.
Οι ανησυχίες του ΠτΔ είναι δικαιολογημένες, λόγω του ότι πρόκειται για ένα τραπεζικό σύστημα σε κινούμενη άμμο, το οποίο χρεωκόπησε δύο φορές από το 2000 μέχρι και το 2009 και είναι απόλυτα εξαρτημένο από την ισοτιμία της τουρκικής λίρας και τις πολιτικο-οικονομικές κρίσεις στην Τουρκία.
Το πρώτο "κούρεμα" καταθέσεων έγινε στο ψευδοκράτος.
Με την κατάρρευση 10 τραπεζών το 2000 - 2001, εξανεμίστηκαν 200 τρισεκατομμύρια τουρκικές λίρες ($298 εκ. ή €316 εκ.), λαμβάνοντας υπόψη την ισοτιμία της τουρκικής λίρας τον Ιανουάριο του 2001.
Η πρώτη κρίση, το 2000, δεν έγινε κατορθωτό να ξεπεραστεί, με αποτέλεσμα εννέα χρόνια αργότερα, το 2009, να χρεωκοπήσουν άλλες τρεις τράπεζες και επιπλέον πέντε να ανακτηθούν από άλλες διότι ήταν ανέφικτη η διάσωσή τους. Το 2000, η Τουρκία αναγκάστηκε να διοχετεύσει 950 εκ. δολάρια στο τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να σώσει το ψευδοκράτος από βέβαιη χρεοκοπία.
Το τραπεζικό σύστημα σήμερα παραμένει ασταθές και, όπως καταμαρτυρούν τα στοιχεία πιο κάτω, οι τράπεζες στα κατεχόμενα έχουν αδύναμη κεφαλαιακή επάρκεια.
Αυτή τη στιγμή, στα κατεχόμενα λειτουργούν μία κρατική Τράπεζα (Vakiflar Bank), 15 ιδιωτικές τράπεζες, 7 υποκαταστήματα ξένων τραπεζών (6 τουρκικών και μία, η HSBC, οι εργασίες της οποίας είναι εκτός ψευδοκράτους), μία αναπτυξιακή επενδυτική τράπεζα (Development Bank), της οποίας ο μοναδικός σκοπός ύπαρξης είναι οι μεταφορές κεφαλαίων για αναπτυξιακά έργα στο ψευδοκράτος.
Επίσης, άλλες εφτά τράπεζες βρίσκονται κάτω από τον "μηχανισμό" στήριξης καταθέσεων. Είναι, δηλαδή ενταγμένες στο λεγόμενο Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων.
Στοιχεία της λεγόμενης "πρεσβείας" της Τουρκίας στα κατεχόμενα, δείχνουν:
Δάνεια $5,6 δις το 2015
Το 2015, το σύνολο δανεισμού των τραπεζών στα κατεχόμενα ανήλθε στα 16,3 δις τουρκικές λίρες, δηλαδή $5,593 δις ή €5,118 δις ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη την ισοτιμή της τουρκικής λίρας τον Δεκέμβριο του 2015.
Πιο πρόσφατα στοιχεία, τα οποία καταφέραμε να εξασφαλίσουμε από τα κατεχόμενα και συγκεκριμένα τη λεγόμενη Κεντρική Τράπεζα, -η οποία ειρήσθω εν παρόδω έχει πάντοτε Τούρκο Διοικητή και η πλειοψηφία του Δ.Σ. είναι Τούρκοι και όχι Τουρκοκύπριοι, το 2016.
Τα δάνεια και οι καταθέσεις το 2016
Καθαρά δάνεια $1,06 δις
Καταθέσεις $1,25 δις
Σύνολο ενεργητικού $1,47 δις
Καθαρά έσοδα από τόκους $41,5 εκ.
Καθαρό κέρδος $9,7 εκ.
Το 2016, ο τραπεζικός τομέας στα κατεχόμενα αυξήθηκε κατά 114%.
Τον Δεκέμβριο του 2016, οι τράπεζες στα κατεχόμενα είχαν έσοδα από τόκους 14,8 εκ. τουρκικές λίρες, ενώ ο δανεισμός ανήλθε στα 617,5 εκατομμύρια τουρκικές λίρες.
Όλα αυτά καταδεικνύουν μια αδύναμη κεφαλαιακή επάρκεια. Ανησυχητικό, εξάλλου, είναι και το ότι οι εμπορικές τράπεζες είναι υποχρεωμένες να διατηρούν μόλις το 15% των καταθέσεων τους ως εφεδρεία και επιπλέον 10% ρευστά διαθέσιμα.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αν μάθετε από τι φτιάχνεται το φιδάκι για τα κουνούπια δεν θα ξανανάψετε ποτέ...
- Αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορεί κανένας να καταστρέψει τους Ελληνες...
- Νεαρή παλεύει για τη ζωή της αφού ο πατέρας της την πυροβόλησε στο πρόσωπο
- Εδώ θα φάτε το καλύτερο σουβλάκι της Αθήνας - Ουρές κάνει ο κόσμος
- Βαρουφάκης: «Σε εμένα έκανε την χειρονομία ο Καμμένος»!
- Βρέθηκε πτώμα σε γκαράζ στην Κυψέλη
- Προσοχή: Εάν σας σταματήσουν στον δρόμο και σας πουν αυτή την ιστορία καλέστε την αστυνομία
- Πρώην παίκτρια του Suvivor «καίει» τον Πρίαμο! (vid)
- Τραγικοί γονείς αναγκάστηκαν να διαλέξουν ένα από τα δύο άρρωστα μωρά τους για να το σώσουν
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Πρώην παίκτρια του Suvivor «καίει» τον Πρίαμο! (vid)
- Ιωνάς: Δύο παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τις συνομιλίες
- Απαγωγή 4χρονης:Είναι καλά με τον πατέρα της,λένε δικηγόροι
- Γεννητούρια στον αέρα - Έκτακτη προσγείωση σε Λ/κα
- Απρόοπτο με Κάνιας και εκτός με Ομόνοια
- Αισιόδοξοι Σαπέν & Μοσκοβισί για εξεύρεση λύσης για Ελλάδα
- Αθήνα: Συνελήφθη έξω από δικαστήριο για ρίψη πυροβολισμών
- Χωρίς τέσσερεις κόντρα στον ΑΠΟΕΛ
- Αστυνομικά μέτρα ενόψει Ομόνοιας-ΑΠΟΕΛ

- Τελευταία Νέα Sigma Live
- WTCCy: Επιτυχής διοργάνωση Β2Β μεταξύ Ινδίας και Κύπρου
- Αστυνομικά μέτρα ενόψει Ομόνοιας-ΑΠΟΕΛ
- Παραλίγο τραγωδία: Αγοράκι 20 μηνών παρασύρθηκε από όχημα
- Γεννητούρια στον αέρα - Έκτακτη προσγείωση σε Λ/κα
- Κυπελλούχους Φούτσαλ η ΑΕΛ 4-8 την Ομόνοια/Αραράτ
- «Πικρία και αγανάκτηση» Καρμιωτών για μπλόκο κατεχομένων
- Πρώην παίκτρια του Suvivor «καίει» τον Πρίαμο! (vid)
- Απρόοπτο με Κάνιας και εκτός με Ομόνοια
- Αισιόδοξοι Σαπέν & Μοσκοβισί για εξεύρεση λύσης για Ελλάδα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορεί κανένας να καταστρέψει τους Ελληνες...
- Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής απαντά στον Κ. Μητσοτάκη
- Basket League: Το πλήρες πρόγραμμα των ημιτελικών
- Χάος στα νοσοκομεία. Παρέλυσε το εθνικό σύστημα υγείας της Βρετανίας
- Μαξίμου και ΝΔ ανταλλάσσουν... φιλοφρονήσεις για Τσίπρα - Μητσοτάκη
- Απεργία στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» -Για απλήρωτους μισθούς δύο μηνών
- "Βροχή" οι κλήσεις στους πεζόδρομους της Πάτρας- Έχουν μετατραπεί σε... παρκινγκ δικύκλων- Παράγινε το κακό- ΦΩΤΟ
- DIOR CRUISE 2018: ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΗ ΓΟΥΕΣΤΕΡΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ- ΠΟΙΕΣ CELEBRITIES ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ
- G7: Αισιοδοξία για την εξεύρεση λύσης σχετικά με το χρέος της Ελλάδας