Αποκαλύψεις για εμπλοκή Βρετανών στον πόλεμο από το Ακρωτήρι (ΒΙΝΤΕΟ)

Αποκαλύψεις για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο προς υποστήριξη του Ισραήλ κάνει η ιστοσελίδα Declassified UK, το ρεπορτάζ της οποίας αναδημοσιεύει η εφημερίδα Φιλελεύθερος.

Όπως αναφέρεται, η αεροπορική βάση στο Ακρωτήρι παρείχε διευκολύνσεις για περισσότερες από 30 στρατιωτικές πτήσεις προς το Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα declassified.uk, ο βουλευτής Κένι Μακάσκιλ ρώτησε αν η βάση χρησιμοποιείται

για την αποστολή όπλων ή στρατιωτικού εξοπλισμού προς το Ισραήλ, και το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε να κάνει σχόλια.  

«Προσβλητικό για τους Κύπριους»

«Είναι μια βρετανική «κυρίαρχη βάση» αλλά βρίσκεται στην Κύπρο, η οποία είναι ταυτόχρονα κυρίαρχο έθνος και φαινομενικά σύμμαχος.  Αυτή η έλλειψη οποιουδήποτε επίσημου μηχανισμού για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τη δραστηριότητα του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ στο νησί δεν είναι μόνο προσβλητική για τους Κύπριους και την Κύπρο, αλλά δυνητικά τους θέτει σε κίνδυνο».

Παράλληλα η Ισραηλινή εφημερίδα Χάαρετζ κάνει λόγο για περισσότερα από 40 αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη, 20 βρετανικά στρατιωτικά αεροσκάφη και επτά στρατιωτικά ελικόπτερα που είχαν εκτελέσει πτήσεις προς τη βάση φορτωμένα με εξοπλισμό από αποθήκες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Ακτιβιστές που ασκούν κριτική στο Ισραήλ, θεωρούν δεδομένο ότι η βάση χρησιμοποιείται για να στηρίζει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις, καθώς το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας αρνείται να δώσει απαντήσεις.  

Διαβάστε επίσης: Έγκριση πιθανής πώλησης αμερικανικών πυρομαχικών αρμάτων στο Ισραήλ

Δειτε το ρεπορτάζ:

Keywords
Τυχαία Θέματα