HELLENiQ ENERGY: Νέα σελίδα με είσοδο μεγάλων θεσμικών επενδυτών

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το placement της Helleniq Energy, καθώς η ζήτηση υπερκάλυψε 3 φορές την προσφορά των μετοχών, με την συμμετοχή κορυφαίων θεσμικών επενδυτών- εντός και εκτός Ευρώπης- και το ύψος των κεφαλαίων που αντλήθηκαν, να θέτουν το deal ως ένα εκ των πλέον επιτυχημένων της χρονιάς. Το βιβλίο προσφορών

έκλεισε χθες, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 7 ευρώ ανά μετοχή, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ.

Οικονομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η πράξη μεταφράζεται ως σε ψήφο εμπιστοσύνης για τη μέχρι στιγμής πορεία της Helleniq Energy αλλά και για το στρατηγικό πλάνο μετασχηματισμού Vision 2025, ενώ θετικό πρόσημο φαίνεται να λαμβάνει και η ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, πωλητές μέτοχοι στη διαδικασία του placement ήταν το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο- πριν το placement- κατείχε ποσοστό 35,48% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, και η Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A., η οποία κατείχει το 47,10%. Ο συνολικός αριθμός των μετοχών προς διάθεση ήταν περίπου στο 11% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Σε σχετική ανακοίνωση το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. ("ΤΑΙΠΕΔ") σημειώνει τα εξής:

Σε συνέχεια της προηγούμενης ανακοίνωσης που πραγματοποιήθηκε στις 7.12.2023, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. ("ΤΑΙΠΕΔ") ανακοινώνει ότι το ΤΑΙΠΕΔ και η Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A. ("POIH" και από κοινού με το ΤΑΙΠΕΔ, οι "Πωλητές Μέτοχοι") συμφώνησαν να πωλήσουν 33.619.870 υφιστάμενες κοινές μετοχές (οι "Μετοχές") της HELLENiQ Energy Holdings S.A. ("HELLENiQ" ή η "Εταιρεία"), που αντιστοιχούν στο 11.0% του υφιστάμενου κοινού μετοχικού κεφαλαίου της HELLENiQ στην τιμή των 7,00 ευρώ ανά Μετοχή, μέσω διαδικασίας κατάρτισης επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών, για την οποία δεν απαιτείτο δημοσίευση ενημερωτικού δελτίου (η "Συναλλαγή"). Το ΤΑΙΠΕΔ θα διαθέσει 13.128.317 Μετοχές στο πλαίσιο της Συναλλαγής και, μετά την ολοκλήρωση της Συναλλαγής, θα κατέχει 31.2% του μετοχικού κεφαλαίου της HELLENiQ, και η POIH θα διαθέσει 20.491.553 Μετοχές στο πλαίσιο της Συναλλαγής και, μετά την ολοκλήρωση της Συναλλαγής, θα κατέχει 40.4% του μετοχικού κεφαλαίου της HELLENiQ.

Η ολοκλήρωση της Συναλλαγής αναμένεται να λάβει χώρα στις 12.12.2023, εφόσον ικανοποιηθούν ή καταργηθούν ορισμένες συνήθεις αιρέσεις.

Τα συνολικά κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν φαίνεται να ξεπερνούν τα 764 εκατ. ευρώ και μεταξύ των αγοραστών να βρίσκονται και ισχυρά funds και long only funds, τα οποία συνήθως τοποθετούνται σε ορίζοντα πέραν της τριετίας.

Η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει την διεθνή δυναμική της Helleniq Energy, που θέτει εαυτόν σε μια νέα εποχή, με πιο ισχυρή θεμελιακή βάση και ισχυρότερο οικονομικό χαρτοφυλάκιο, δεδομένα που αποτελούν εγγύηση στο αναπτυξιακό της όραμα 2025 και στον στρατηγικό της σχεδιασμό. Η πράξη, που αδιαμφισβήτητα προσθέτει επίσης και στη αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας, έχει την υπογραφή μιας δυναμικής διοικητικής ομάδας με ηγέτη τον Kύπριο CEO, Ανδρέα Σιάμισιη, ο οποίος έχει ηγηθεί προσωπικά τον μετασχηματισμού της Helleniq Energy από εταιρία διύλισης σε διεθνής εμβέλειας ενεργειακή εταιρία.

Η Helleniq Energy, υπό τα νέα δεδομένα καθίσταται ένας ισχυρός πρωταγωνιστής στην «πράσινη» μετάβαση, ενώ εκτιμάται ότι θα διατεθούν για επενδύσεις πέραν των 4 δις ευρώ μέχρι το 2030, με έμφαση στους τομείς της πράσινης ενέργειας, της παραγωγής εναλλακτικών καυσίμων αλλά και του εκσυγχρονισμού της κύριας δραστηριότητας της διύλισης.

Σημειώνεται ότι η Helleniq Energy επιδιώκει την δραστική μείωση των εκπομπών CO2, αλλά και στην μεγιστοποίηση του ενεργειακού της αποτυπώματος σε όλους τους ενεργειακούς κλάδους που σχετίζονται με την απανθρακοποίηση – όπως τις ΑΠΕ, την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, τα offshore αιολικά και την ηλεκτροκίνηση.

Η Helleniq Energy αποτελεί μια ραγδαία αναπτυσσόμενη ετερία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη σε νέα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αφού σε μια 3ετία πολλαπλασίασε τα έργα σε λειτουργία, ενώ αναβάθμισε τον στόχο εγκατεστημένης ισχύος σε 1 GW έως το 2025 και 2 GW μέχρι το έτος 2030 στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο πλάνο αυτό εντάσσονται και οι επενδύσεις σε Φωτοβολταικά Πάρκα τόσο στη Ρουμανία όσο στην Κύπρο μέσα στο 2023.

Η παρουσία μεγάλων θεσμικών επενδυτών στο μετοχικό της κεφάλαιο, συνιστά εχέγγυο ότι τα πλάνα πράσινης ανάπτυξης της Helleniq Energy ενδυναμώνονται ακόμη περισσότερο, θέτοντας την εταιρία στην προμετωπίδα της πράσινης μετάβασης σε Ελλάδα, Κύπρο και Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα