Απογειώθηκε η Ευρωζώνη - Ταχύτερη ανάπτυξη της 6ετίας

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι ετών αναπτύχθηκε τον Φεβρουάριο η οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς όλες οι ενδείξεις καταδεικνύουν ότι διατηρείται η “ισχυρή δυναμική” της ανάκαμψης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη.

Όπως καταδεικνύει έρευνα της εταιρείας IHS Markit, η δημιουργία θέσεων εργασίας στις 19 χώρες μέλη της Ευρωζώνης κατέγραψε την καλύτερη απόδοση της τελευταίας δεκαετίας.

Η εταιρεία αναφέρει ότι τον Φεβρουάριο ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) που καταρτίζει ανήλθε στις 56,0 μονάδες, από 54,4 μονάδες τον Ιανουάριο, με την ανάπτυξη να επιταχύνεται τόσο στον τομέα της μεταποίησης όσο και στον τομέα των υπηρεσιών.

"Τα τελευταία στοιχεία ήταν τα ισχυρότερα από τον Απρίλιο του 2011", αναφέρει η έρευνα, σημειώνοντας ότι "τον Φεβρουάριο καταγράφηκε η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση της απασχόλησης από τον Αύγουστο του 2007".

Ο δείκτης PMI μετρά την προθυμία των επιχειρήσεων να επενδύσουν στις εργασίες τους και δίνει μια καλή ιδέα για το πόσο καλά λειτουργεί η οικονομία. Στοιχεία πέρα από τις 50 μονάδες σημαίνει ότι η οικονομία αναπτύσσεται.

Η έρευνα σημειώνει επίσης ότι η αύξηση των θέσεων εργασίας και των παραγγελιών, καθώς και η αισιοδοξία των επιχειρήσεων, προοιώνιζουν ότι η ανάκαμψη “θα διατηρήσει ισχυρή δυναμική τους επόμενους μήνες".

Τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία παρουσίασαν ισχυρή ανάπτυξη, με τον σύνθετο δείκτη PMI των δύο χωρών να ανέρχεται στις 56,2 και 56,1 μονάδες, αντίστοιχα.

Ο τομέας των υπηρεσιών παρουσίασε την ταχύτερη ανάπτυξη στη Γαλλία, ενώ ο τομέας της βιομηχανίας οδήγησε την ανάπτυξη στη Γερμανία.

Ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit, δήλωσε ότι η ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα μπορούσε να ανέλθει σε 0,6% το πρώτο τρίμηνο, αν η τάση αυτή συνεχιστεί.

"Η μεγάλη έκπληξη ήταν η Γαλλία, όπου ο δείκτης PMI ανήλθε οριακά πάνω από τον αντίστοιχο δείκτη της Γερμανίας, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2012”, τόνισε ο κ. Williamson.

“Η αναθέρμανση της Γαλλίας αντιπροσωπεύει μια πολύ αναγκαία ανάκαμψη που θα προέλθει έξω από την περιοχή και αποτελεί καλό οιωνό για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης ώστε αυτή να γίνει πιο αυτοσυντηρούμενη”, σημειώνει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα