Αποχή και πρωτιά Μαλά ψήφισαν οι Κύπριοι στο εξωτερικό

Τα δικά τους χαρακτηριστικά είχαν οι κάλπες που στήθηκαν σε χώρες του εξωτερικού για τις προεδρικές εκλογές.

Στα μονοπάτια της αποχής κινήθηκαν οι Κύπριοι και στο εξωτερικό, καθώς έφθασε στο 29,5%, με τη συμμετοχή να περιορίζεται στο 70,95%. Ήτοι, από τους 11.683 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, στις κάλπες πήγαν μόνο οι 8.289.

Οι κάλπες στο εξωτερικό

είχαν ακόμα ένα χαρακτηριστικό, ανέδειξαν πρώτο τον υποψήφιο Σταύρο Μαλά με ποσοστό 40,81%, ενώ ο υποψήφιος για επανεκλογή Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης πήρε το 31,78% των ψήφων, αφήνοντας τρίτο τον Νικόλα Παπαδόπουλο στο 20,86%.

Ο Σταύρος Μαλάς κατέγραψε το μεγαλύτερο ποσοστό, 74,77%, στη Βουλγαρία και Νίκος Αναστασιάδης στο Κατάρ, 43,37%.

Μία κάλπη στο εξωτερικό έβγαλε ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα: Έδωσε ακριβώς τον ίδιο αριθμό ψήφων και ποσοστά στους δύο υποψηφίους που πήραν το εισιτήριο για τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών. Συγκεκριμένα, Νίκος Αναστασιάδης και Σταύρος Μαλάς πήραν από 14 ψήφους, ποσοστό 34,15%.

Γεωγραφικά, ο Σταύρος Μαλάς κέρδισε, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των καλπών, τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων στις ευρωπαϊκές χώρες, αφού κατέγραψε ψηλότερα ποσοστά από τους ανθυποψηφίους του στο Βέλγιο, στο Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Σουηδία, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Βουλγαρία και Τσεχία.

Ο Νίκος Αναστασιάδης κέρδισε τη μάχη της κάλπης του α’ γύρου των εκλογών στις ΗΠΑ και στο Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν και Σαουδική Αραβία.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της εκλογικής διαδικασίας στις χώρες του εξωτερικού, είναι ότι οι κάλπες ανέδειξαν, όπως και στην Κύπρο, τέταρτο τον Χρίστο Χρίστου και άφησαν στην πέμπτη θέση τον Γιώργο Λιλλήκα.

Ενδιαφέρον είναι, επίσης, το γεγονός ότι ψήφους πήραν σε κάλπες του εξωτερικού και οι Χάρης Αριστείδου, Ανδρέας Ευστρατίου, Μιχαήλ Μηνάς και Χριστάκης Καπηλιώτης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αποχή, Μαλά, Κύπριοι,apochi, mala, kyprioi