Έφορος Εκλογών: Αποχή σημαίνει αποφυγή ανάληψης ευθύνης

Το μήνυμα ότι "αποχή σημαίνει αποφυγή ανάληψης της ευθύνης και εκχώρηση αυτού του δικαιώματος σε άλλα πρόσωπα", έστειλε σήμερα ο Γενικός Έφορος Εκλογών.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο γραφεί Τύπου και Πληροφοριών, ο Κωνσταντίνος Νικολαΐδης έδωσε τη γενική σύνοψη καθώς και τις τελευταίες διευκρινίσεις σχετικά με την εκλογική διαδικασία της Κυριακής.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι οι εκλογές

είναι η πιο ουσιαστική λειτουργία ενός δημοκρατικού πολιτεύματος και η πιο χειροπιαστή έκφραση λαϊκής κυριαρχίας και κάλεσε όλους τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Όπως επισήμανε, η άποψη του καθενός διατυπώνεται με συμμετοχή στις εκλογές.

Ταυτόχρονα, υπενθύμισε κάποια βασικά σημεία για την εκλογική διαδικασία.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι:

- Οι προεκλογικές συγκεντρώσεις και οι κομματικές δραστηριότητες , σύμφωνα με το νόμο, λήγουν απόψε, Παρασκευή, τα μεσάνυχτα. Κομματικές και προσωπικές διαφημίσεις υποψηφίων σε διαφημιστικές πινακίδες ή άλλους χώρους πρέπει να αφαιρεθούν πριν τα μεσάνυχτα. Κάλεσε επίσης του υποψήφιους να αποφύγουν να στείλουν, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελέσει παραβίαση της νομοθεσίας.

- Κανείς δεν μπορεί να ψηφίσει χωρίς να προσκομίσει το εκλογικό του βιβλιάριο ή το δελτίο ταυτότητας της δημοκρατίας, ακόμα και αν είναι γραμμένος στον εκλογικό κατάλογο. Μόνη εξαίρεση, οι εγκλωβισμένοι, οι οποίοι μπορούν να προσκομίσουν οποιοδήποτε έγγραφο της Δημοκρατίας που φέρει τη φωτογραφία τους.

- Κάθε υποψήφιος πρέπει να γνωρίζει εκ των προτέρων το εκλογικό κέντρο στο οποίο θα ψηφίσει.

- Έγκυρα ψηφοδέλτια είναι μόνο εκείνα που είναι κατάλληλα σφραγισμένα με την επίσημη σφραγίδα της Δημοκρατίας.

- Απαγορεύεται η χρήση κινητού τηλεφώνων εντός των εκλογικών κέντρων, τόσο στους εκλογείς, όσο και στους αντιπρόσωπους των κομμάτων και των υποψήφιων. Ο μόνος που δικαιούται να χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο είναι ο προεδρεύων του εκάστοτε εκλογικού κέντρου.

Πόσοι ψηφίζουν;

Σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο Εκλογών, ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων για τις εκλογές της Κυριακής, ανέρχεται στους 54.2915 σημιεώνοντας αύξηση κατά 12.000 από τις βουλευτικές εκλογές του 2011, αποτελώντας έτσι το μεγαλύτερο εκλογικό σώμα που είχε ποτέ η Κύπρος σε εθνικές εκλογές. Ανάμεσα σε αυτούς, βρίσκονται 70 εγκλωβισμένοι της εκλογικής περιφέρειας Αμμόχωστου.

Συνολικά, θα λειτουργήσουν 1136 εκλογικά κέντρα, εκ των οποίων τα 10 θα βρίσκονται στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσουν συνολικά άλλα 13 για την εκλογή των αντιπροσώπων των Θρησκευτικών Ομάδων των Μαρωνιτών και Λατίνων. Υπενθυμίζεται ότι ο αντιπρόσωπος της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων έχει ήδη ανακηρυχθεί, αφού δεν υπήρξε ανθυποψήφιος.

Επιπλέον, όπως έχει καθιερωθεί, από το 2006 και εντεύθεν, θα λειτουργήσει εκεί ειδικό εκλογικό κέντρο, στο οποίο θα στηθούν κάλπες για όλες τις εκλογικές περιφέρειες και τη Θρησκευτική Ομάδα των Μαρωνιτών.

Σημειώνεται ότι την ημέρα των εκλογών αναμένεται ότι θα εργασθούν περίπου 7.500 υπάλληλοι και αστυνομικοί, ενώ τα εκλογικά κέντρα θα στελεχώνονται από 1.500 άνεργους πτυχιούχους.

Τέλος, η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει επιτόπου, στα ίδια τα εκλογικά κέντρα, ευθύς αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας.

Follow @twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα